Sezgin Tanrıkulu: Yanardağ’ın tutukluluğunu uzatmak için iddianame yazmayı geciktirebilirler

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2023 Perşembe 11:31 am - Güncelleme: 6 Temmuz 2023 Perşembe 1:11 pm

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın tutukluluk süresinin uzatılması için iddianame yazımının geciktirebileceğini söyledi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın sosyal medyada trollerin dolaşıma soktuğu kurgu videonun ardından başlatılan soruşturmada tutuklanmasına yönelik tepkiler giderek artıyor.

Alev Olgay’ın sunduğu Gün Başlıyor programına katılan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Merdan Yanardağ’ın dosyasının hukuk fakültesi öğrencilerinin önüne soru olarak konması durumunda öğrenciler mahkemenin verdiği gibi tutukluluğun devamına yönelik bir cevap verse sınavdan “sıfır” alacağını söyleyerek Yanardağ’ın tutukluluğunun hukuksuzluğuna işaret etti.

Yanardağ’ın tutukluluğunun siyasi olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, “Merdan Yanardağ dostumuz hukuki gerekçelerle cezaevinde değil, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin siyasi gündemi ve TELE1’in aldığı siyasi tutum gerekli kıldığı için cezaevinde” dedi.

“MAHKEME ÖNÜNE ÇIKTIĞI ANDA TAHLİYE OLMASI LAZIM”

Tanrıkulu ayrıca, söz konusu soruşturmada araştırılacak herhangi bir delil ya da dinlenecek herhangi bir sanık olmaması nedeniyle iddianamenin hemen yazılabileceğini fakat Merdan Yanardağ’ın tutukluluk süresinin uzatılması için iddianame yazımının geciktirilebileceğini belirtti.

Tanrıkulu şunları söyledi:

“Böyle bir soruşturmada savcının araştıracağı bir şey olmadığı için doğrudan doğruya iddianamesini bir iki gün içerisinde yazması lazım ve mahkemeye teslim etmesi lazım ama bu olacak mı emin değilim. Bu süreci uzatabilir tutuklu kalsın diye. Çünkü mahkeme önüne çıktığı anda biz de biliyoruz ki tahliye olması lazım. Bu süreci uzatmak için iddianame yazımını uzatabilirler ama tutuklandığı günden itibaren her 30 günde mahkemenin değerlendirme yapması zorunlu ama ben o sürece kalacağını düşünmüyorum. İddianamesi yazılır ve mahkemesi belli olur. Mahkemesi duruşma günü vermeden de tahliyesi konusunda bir karar verebilir.”

Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına tepki gösteren Kadem Özbay hedef gösterildi