Sera Kadıgil’den ‘Milletvekilliği pazarlığı’ iddialarına yanıt: Çok üzüldüm

Yayın tarihi: 15 Mart 2023 Çarşamba 6:52 am - Güncelleme: 15 Mart 2023 Çarşamba 6:52 am

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ‘seçime tek listeyle girme’ önerisine karşı çıkış nedenlerini anlattı. Sera Kadıgil “Bazı illerde TİP olarak seçime girmemizin HDP’ye bir sandalye kaybı olmayacak. ” dedi. Milletvekilliği pazarlığı iddiaları hakkında da konuşan Kadıgil “Bir kere bile böyle bir cümle ağzımızdan çıkmadı. Bir tane HDP yöneticisi arkadaşım bile aksini söyleyemez. Çünkü böyle bir şey olmadı. En çok üzüldüğüm kısmı bu” dedi.

HDP’nin ’Emek ve Özgürlük İttifakı’ partilerine milletvekili seçimine Yeşil Sol Parti listelerinden girilmesini önerdiği iddiaları ve Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) ise Hatay’da yaptığı parti meclisi (PM) toplantısında bu öneriye kapıyı kapatması tartışmaları alevlendirdi. TİP’in “bazı illerde kendi ismiyle seçime girme” kararı HDP’den de eleştirilere neden oldu.

Gerçek Gündem’den Hilmi Hacaloğlu’nun konuya ilişkin sorularını yanıtlayan TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, ittifaklarla ilgili yasal zorunluluklar nedeniyle güçlü oldukları illerin belirlenerek TİP listesinden seçime girilmesinin daha doğru olacağını söyledi.

Sera Kadıgil isyan etti! “Olası kastla insan öldürdü bunlar”

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçim listeleri için henüz karar vermediğini belirten, pazarlık iddialarını yalanlayan, “Amacımız ittifakı dağıtmak değil, AKP ve MHP’yi geriletmek” diyen Kadıgil’in açıklamalarından satır başları şöyle:

FELAKET SONUCU DOĞURUR

(TİP Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan ayrılacak iddiası) Bunun cevabı koca bir hayır. Parti Meclisi açıklamamızdan sonra haksız bazı yorumlar yapıldı. Bir kısmını yine anlayabiliyorum. Çok ciddi bir kafa karışıklığı var ki bu açıklamayı yapmak da sanırım elzem oldu.

Ben seçim hukukçusuyum. Partide bu konuda uzun yıllardır çalışan arkadaşlarım var. Mevcut sistemde TİP’in 81 ilin 81’inde de HDP ile rekabet halinde seçime girmesi hepimiz için bir felaket sonucu doğurur. HDP’nin istediği modelde şu deniliyor: İttifak olmasın, seçime giderken, 81 ilin 81’inde de tek partinin, tek listeleriyle seçime gidelim. HDP’nin fikrine göre bu şekilde seçime gitmek daha çok milletvekili kazandıracak.

AKIL KARI DEĞİL

Bizim önerdiğimiz modelde ise şu var: 81 ilin 81’inde de yarışmak elbette ki akıl karı değil. Hiçbir ittifak için bu sistemde akıl karı değil. İttifak Yasası değiştirilmeden önce milletvekilleri ittifakın aldığı oy oranına göre dağıtılıyordu. Geldiğimiz noktada her parti aldığı oy oranına göre milletvekili çıkaracak. Bu tabloda da bizim zaten hiç olmadığımız bir yerde seçime girip, HDP ve hatta CHP’ye vekil kaybettirmemizin ne gibi bir mantığı olabilir? Dün girmedik siyasete. Türkiye İşçi Partisi’nin ya da Türkiye İşçi Partililerin böyle bir sorumsuzluğa “İlla bu parti her yerde seçime girecek” diye kapı açabileceğini kim hangi veriye dayanarak söyleyebilir. Biz bunu söylemiyoruz…

‘TİP seçime girsin’ diyoruz ya, bunun aslında HDP’ye değil 1 vekillik, 1 oy kaybettirmeyeceği bir yol var. O yol nedir? Mesela Bayburt, Gümüşhane, Aksaray, 52 tane bu şekilde HDP’nin zinhar, TİP’in de vekil çıkartamayacağı iller var. Bu illerde TİP olarak bizim seçime girmemizin HDP’ye bir sandalye bile kaybı dokunmayacak. Bundan herkes emin olabilir.

ELİMİZDE ANKETLER VAR

Öbür tarafta gerçekten stratejik iller var. Konya; HDP’nin orada 50 bin oyu var. Vekil çıkartmak için 85 bin-95 bin arasında oya ulaşılması gerekiyor. Muğla’da HDP’nin milletvekili yok ama 40 bin oyu var. Böyle yerleri tespit edelim. Ve diyoruz ki buraların bazılarında en işimize gelecek şekilde seçime girelim. Farzı mahal olarak şu an konuştuğumuz için söylüyorum: Muğla üzerinden örnek vermeye devam edeceğim. HDP’nin orada 40 bin oyu var. TİP’in de bir karşılığı var. Biz bunu görüyoruz. Ben defalarca gittim. TİP’in bir karşılığı var. Daha önemli bir şey söyleyeceğim. TİP bu karşılığı HDP tabanından almıyor, elimizde anketler var, bize oy vereceğini söyleyen, ki son ankette yüzde 3 artık bu, Yön Eylem’in son anketi, insanın çok küçük bir kısmı daha önce HDP’ye oy vermiş. Bizim seçmenimizle HDP’nin tabanı bir değil…

TELE1’e ekran karartma cezasına tepki yağıyor!

BENZER SEÇMEN HAVUZUNA SESLENMİYORUZ

Kontenajan talebimiz yok. İstanbul’da diyoruz ki mesela, yarışabiliriz. HDP de girsin o yarışa. CHP zaten giriyor, İYİ Parti giriyor, biz de girelim TİP olarak.

(‘Oy kaybettirmez mi ittifaka? Mesela İstanbul 1. Bölgede 1. sırada Sera Kadıgil var, öbür tarafta Mithat Sancar var. Bu yarış iki partiye zarar vermez mi?’ sorusu üzerine) Eğer ki benzer seçmen havuzuna sesleniyor olsaydık bunun cevabı evet olurdu. Mithat Hoca’nın oy alacağı taban başka, Sera’nın oy alacağı taban başka…

CHP’DEN GELEN OYUMUZDAHA FAZLA

Bunu büyük bir özgüvenle söylüyorum. CHP’den gelen oyumuz HDP’den fazladır. Daha önce oy vermedim diyen insanlar asıl çoğunluğu oluşturuyor. CHP’nin bir vekilinin AKP’ye gitmesi durumunu da değerlendirmek zorundayız. Çünkü, bizim bir tarihsel sorumluluğumuz var. AKP ve MHP’yi minimum sandalyeye sıkıştırmak.

HAZİNE YARDIMI

(HDP’li Saruhan Oluç’un ‘TİP’in Hazine yardımı almak istediği’ yönündeki iddiaları) Saruhan Bey bize haksızlığa varacak bir açıklama yapmaz. Şirin Hanım soruyor orada. Bunun üzerine Saruhan Bey cevap veriyor. Biz bu parayı da istiyor olabiliriz. Bunda hiçbir gayrı meşruluk yok. TİP sadece üyelerin bağışlarıyla bugünlere gelen bir parti. Bu olurken Hazine yardımı alan partiler milyonlarca lira alıyor. Biz 3-5 kuruş fazla para alacağız diye bile isteye sandalye sayısına zarar verecek insanlar değiliz.

MİLLETVEKİLLİĞİ PAZARLIĞI İDDİASI

Bir kere bile böyle bir cümle ağzımızdan çıkmadı. Bir tane HDP yöneticisi arkadaşım bile aksini söyleyemez. Çünkü böyle bir şey olmadı. En çok üzüldüğüm kısmı bu. Elbette HDP’li arkadaşlarımızdan duymuyoruz bunları. Şöyle yorumlar oluyor: ‘Bizimkiler 10 vermiş, bunlar şu kadar istiyor. O yüzden böyle ortalığı karıştırıyorlar.’ Hiç böyle bir şey yok. HDP’nin belirlediği formülle seçime gittiğimiz senaryoda bizim nereden, nasıl, ne şekilde temsil edileceğimiz konusunda en küçük bir fikrim yok. Hiç konuşamadık, hiç konuşulmayan bir konu bizim aramızda. O yüzden bu kadar haksızca yorumlar yapılmaması gerekiyor.

KILIÇDAROĞLU’NUN ADAYLIĞI

5 yıldır aynı şeyi söylüyoruz. Çoklu adayla gitmeyi denedik. Yeterince iyi gitmedi o süreç. Yeterince iyi gitmiş olsa başımızda hala Recep Tayyip Erdoğan diye biri oturuyor olmazdı. İlkelerde ortaklaşılmış tek adayda, ilk turda bu seçimin bitmesi gerektiğini 5 senedir söylüyoruz. Kılıçdaroğlu’nun adaylığından önce de aynı şeyi söylüyorduk, şimdi de söylüyoruz. Bu ilkelerde ortaklaşılabilecek bir isim olarak Sayın Kılıçdaroğlu’nun kendini ortaya koymasını umutla bekliyoruz. Öyle olacağını umut ediyoruz. Parti Meclisi’ni topladığımızda HDP ile omuz hizasında ilişki, üstten bakmadan, yüksek oy oranına güvenip bir yerde kabadayılık yapmadan gerçek bir muhatap alıp hem HDP ile hem de diğer toplum kesimleriyle ilişki kurduğunda Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu isim olabileceğine dair ortaklaştık. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın toplantısında bu görüşü masaya götüreceğiz.

Sera Kadıgil konuşmasına ‘Süleyman’ diyerek başladı: Ben cinsiyetsiz değilim