Şenol Babuşçu anlattı: Örtülü KDV artışı geliyor

Yayın tarihi: 20 Mart 2024 Çarşamba 3:57 pm - Güncelleme: 20 Mart 2024 Çarşamba 4:11 pm

Haber: BİŞAR ARSLAN

Ekonomist Şenol Babuşçu, Mehmet Şimşek’in KDV açıklaması üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Babuşcu, Merkez Bankası’nın yarın faize de dokunmayacağını söyledi.

Ekonomist ve eski Ziraat Bankası Genel Müdürü Şenol Babuşçu, TELE1 canlı yayınında Ülkü Çoban’ın sunduğu ‘Gün Ortası’ programında ekonomi gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Biz katma değer vergisi genel oranını artırmayacağız, yüzde 20 bizim için üst limit çok net” açıklamasına değerlendiren Babuşçu “Mehmet Şimşek ‘KDV genel oran yüzde 20 değişmeyecek’ dedi, bu kamuoyunda ‘KDV artmayacak’ olarak algılandı ama bu ara oranlarda değişiklik yapılabilir anlamına geliyor. KDV’de şu an dört oran uygulanıyor. Yüzde 0,1,10,20. Yüzde 1 temel gıdalara uygulanıyor, yüzde 10 ise tekstil, giyim, otel, konaklama vs. gibi alanlarda uygulanıyor. Bunların dışındakilerde yüzde 20 KDV uygulanıyor. Örneğin tekstil, sinema hizmetleri yüzde 20’lik listeye alınabilir. Bu da düşük oranlı KDV’nin normal KDV’ye gelmesi demektir. Bu listelerde mutlaka kayma olacak. Bunun detaylı çalışmalarını yapılıyor. Yüzde 10 KDV uygulanan bazı hizmetlerin yüzde 20 KDV’ye kaydırılacağı kesin” ifadelerini kullandı.

‘MUTLAKA ZAM YAPILACAK’

Babuşçu seçim sonrası için de “Elektrik, doğalgaz, köprü ve otoyollar, şehir içi ulaşıma mutlaka zam yapılacak. Merkez Bankası Başkanı doğal gaz ve elektriği ağzından kaçırdı” dedi.

Özgür Özel emeklilere seslendi: 5,5 çeyrek altını nerede kaybettik?

‘SEÇİMLERDEN SONRA KURUN YÜKSELMESİ İHTİMALİ ZAYIF’

Döviz kurlarındaki hareketliliğe de değinen Babuşçu şöyle devam etti:

“Mehmet Şimşek geldiği zaman üç, dört kez Körfez ülkelerine gitti. Yabancı yatırımcıyı ülkemize çekmek istedi. Çeşitli sözleşmeler yapıldı ama ülkeye bir dolar bile girmedi. Sonra ABD’ye yöneldiler ama oradan da yatırımcı gelmeyince ülkeye dövizi girişi de durunca da, rezervler de eski olunca vatandaş da tedirginlik başladı. Genel seçim öncesi baskı altında tutulan döviz kuru serbest bırakılınca dolar yüzde 35 sıçrayarak 27 liraya çıktı. Halkımız bu sıçramanın yerel seçimde de olacağını düşünerek dolara hücum etti. Bu da kurları yükseltti, Merkez Bankası müdahale ederek kurları yatıştırdı. Mehmet Şimşek de açıklamalarla piyasaları yatıştırmak için konuşmaya başladı. Seçimden sonra parasal sıkılaştırmaya dair daha sert tedbirler alınacağı için döviz kurunun yükselmesi ihtimalini zayıf görüyorum. Merkez Bankası döviz satışına devam etmeyecek. Kurlar da bugünkü seviyesini koruyacaktır. Sıkılaşma tedbirleri dövize olan talebi azaltacaktır. Genel seçim sonrası dövizdeki yüzde 35’lik sıçrama yerel seçimde de olma ihtimali hemen hemen yok.”

Son anket açıklandı: İstanbul’un beş kritik ilçesinde son durum

‘ERDOĞAN FAİZ ARTIŞINA İZİN VERMEZ’

Babuşçu, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yarınki toplantısıyla ilgili beklentisini ise şöyle açıkladı: “Merkez Bankası’nın yapması gereken 500 baz puanlık faiz artışı. Kararı ne Mehmet Şimşek, ne Merkez Bankası veriyor. Kararı sayın Cumhurbaşkanı veriyor. Faiz artışına yarın izin vermez. Nisan ayında faiz artışı gündeme gelebilir.”

İmamoğlu’ndan Kurum’a Kanal İstanbul yanıtı: Milleti aldatıyorlar

 

Kaynak: TELE1