Sendikalardan ek gösterge tepkisi! Enflasyon karşısında eriyecek

Yayın tarihi: 6 Haziran 2022 Pazartesi 8:05 pm - Güncelleme: 7 Haziran 2022 Salı 2:25 am

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), açıklanan ek gösterge artışaına tepki gösterdi. Konfederasyon şu anki enflasyon ile artışın bir anlamı  olmadığını belirtirken SES, yoksulluk sınırı karşısında kayda değer bir artışın olmadığını vurguladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 600 puanlık ek gösterge artışını açıkladı fakat artış 1 Ocak 2023’te yansıyacak.  Sendikalar, yılbaşına  ötelenen ek gösterge artışının hızla artan enflasyon karşısında anlamını yitirdiğini bildirdi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu,  yılbaşında maaşlara yansıyacak bin liralık farkın enflasyon karşısında hızla eriyeceğini ifade etti. Konfederasyon, yıllardır ek gösterge talebinde bulunduklarını fakat geç verilen bir hakkın işe yaramayacağını belirterek, “AKP iktidarı seçim kaybetme korkusu ile hareket etmektedir” dedi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına inanmadıklarını belirterek konfederasyon, gerçekçi bir artışın yapılması isteniyor ise Temmuz’da verilecek zamlarda ‘çarpıtılmış oranlar’ ile değil çarşı ve pazarın dikkate alınması gerektiğini belirtti.

‘Müjde’ kamu emekçilerinin ayrımsız 3600 ek gösterge talebini karşılamadı

“REFAH DÜZEYİNE TAŞIMAYACAK”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, yılbaşına ötelenen ek gösterge artışına tepki gösterdi. Yalçınkaya,“3600 ek gösterge düzenlemesi maaşlarımızda 1234 TL arttırsa da 2021 dönemi maaşlarımızın yoksulluk sınırı karşısındaki oranı baz alındığında kaybımız yeni düzenleme sonrası 1563 TL’dir” dedi. Yoksulluk sınırına vurgu yapan Yalçınkaya şunları dile getirdi:

“3600 ek gösterge sözü verildikten sonra 2019 yılında 3000 ek gösterge emekli maaşı yoksulluk sınırının yüzde 45 iken, 3600 ek gösterge ile maaşlarımızın bugünkü yoksulluk sınırı karşılığı yüzde 35 olacak. Ek gösterge düzenlemesi söz verildiği dönem olan 3000 ek gösterge düzeyindeki maaşlarımızın refah düzeyine taşımayacak bizleri. 3600 ek gösterge düzenlemesi maaşlarımızda 1234 TL arttırsa da 2021 dönemi maaşlarımızın yoksulluk sınırı karşısındaki oranı baz alındığında kaybımız yeni düzenleme sonrası 1563 TL’dir.”

ENFLASYON NE DEMEK?

Enflasyon yalın tabiri ile mal ve hizmetlerin fiyatlarının artmasıdır. Ancak enflasyon sadece belli bir malın veya hizmetin fiyatının tek başına artması değil, fiyatların genel düzeyinin sürekli bir artış göstermesidir. Bir başka deyişle  ile enflasyon fiyatların artış hızıdır.

TÜRK-İŞ Başkanı AKP’li bakanın gözünün içine baka baka söyledi: İstediğin kadar zam al enflasyonda bir özelliği yok