Sendikadan kuryelik yapan Varank’a tepki! “Şov ve reklam yapılıyor”

Yayın tarihi: 4 Ocak 2023 Çarşamba 10:21 am - Güncelleme: 4 Ocak 2023 Çarşamba 10:21 am

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın özel bir kurye firmasının tulumunu giyerek sipariş teslim etmesi tartışma yarattı. Varank’a tepki gösteren Tüm Taşıma İşçileri Sendikası, “Kurye arkadaşlarımızın sorunlarını çözmeye yönelik adım atılmıyor. Çıkıp şov yapılıyor, bir firmanın reklamı yapılıyor” açıklamasını yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yılbaşı gecesinde özel bir kurye firmasının tulumunu giyerek, bir öğrenciye sipariş götürmesi tartışmalara neden olmuştu. Yurttaşlar ve siyasi isimler, “Bakanlık unvanıyla reklam yaptığını” öne sürerek Varank’a tepki göstermişti.

“FARKINDALIK OLSUN DİYE…”

Bakan Varank ise konuyla ilgili şunları söylemişti: “Kurye arkadaşlarımız neler yaşıyorlar biraz onlarla ilgili farkındalık olsun diye yılbaşı akşamını onlarla geçirelim, hatırlarını soralım istedik. Bizim açımızdan da farklı bir tecrübe oldu. Kurye arkadaşlarımız gerçekten kar kış demeden, vatandaşlarımız evlerinde güvenle huzur içinde ürünlerini alabilsinler diye büyük bir gayretle çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

SENDİKADAN TEPKİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde de manşetten paylaşılan görüntülere ilişkin Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’ndan açıklama geldi.

Motokuryeden Bakan Varank’a tek soru! ‘Geçen sene haklarımız gasp edilirken neden ses çıkmadı?’

“ŞOV YAPILIYOR, FİRMANIN REKLAMI YAPILIYOR”

Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Başkanı Kenan Öztürk ise Bakan Varank’ın kuryelik yapmasını, “Kurye arkadaşlarımızın sorunlarını çözmeye yönelik adım atılmıyor. Çıkıp şov yapılıyor, bir firmanın reklamı yapılıyor” diye değerlendirdi.

Cumhuriyet’e konuşan Öztürk konuya ilişkin şunları söyledi: “Pandemi sürecinde de kuryelik ivme kazandı. İşsiz kalan gençler de bu işe yöneliyor. Ancak esnaf kuryelik gibi garabet bir sistem var. Düşük ücret, ağır iş yükü, yoğun çalışma saatleri, güvencesizlik, iş cinayetleri… Sendikasızlık da en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Bu alana yönelik birçok adım atılması gerekiyor. Sendikalaşma önündeki engeller kaldırılmalı. Ancak sanayi bakanı çıkıyor şov yapıyor, reklam yapıyor.”

376 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Öte yandan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre, 2022 yılının 11 ayında iş cinayetlerinde en az bin 658 işçi hayatını kaybetti. İş kollarına göre iş cinayetlerinin ilk sırasında yüzde 20 oran ile inşaat-yol sektörü yer alırken, taşımacılık ise yüzde 12 olarak kayda geçti.

İş cinayeti nedenleri arasında ise trafik-servis kazaları yüzde 23 ile ilk sırada yer aldı. Trafik-servis kazası nedeniyle 376 işçi yaşamını yitirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Kazaları İstatistikleri’ne göre ise 2022 yılının 11 ayında ölümlü ya da yaralanmalı 54 bin 7 motosiklet kazası oldu.