Selahattin Demirtaş aktif siyasete dönecek mi?

Yayın tarihi: 22 Haziran 2023 Perşembe 12:21 pm - Güncelleme: 22 Haziran 2023 Perşembe 12:23 pm

Aktif siyaseti bıraktığını açıklayan Selahattin Demirtaş‘la cezaevinde ayrı ayrı görüşen iki isim eski HDP Eş Genel Başkanı’nın geleceğine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kasım 2016’dan bu yana Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerden sonra Artı Gerçek’te yayımlanan röportajında hem parti yönetimini eleştirdi, hem de “Aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum” dedi. Selahattin Demirtaş, bu röportajın ardından herhangi bir yeni açıklama ya da Twitter hesabından yeni bir paylaşım yapmadı.

Demirtaş’ın bazı açıklamaları, özellikle de “aktif politikayı bırakma” sözüyle tam olarak neyi kastettiği ve bundan sonra ne yapacağı farklı yorumlara neden oldu.

BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici, son günlerde cezaevinde ayrı ayrı Demirtaş’la yan yana gelen iki isimle görüşerek, Demirtaş’ın bu ve benzer konulardaki tavrına ilişkin izlenimlerini sordu.

Bu kişiler, Demirtaş’ın basın danışmanı, “Demirtaş’ın beyaz sandalyesi” kitabının yazarı Zınar Karavil ve Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Yıldırım. Karavil ve Yıldırım, Demirtaş’ın siyasetten kopmadığını sadece “aktif siyasetten” bir süreliğine uzaklaştığını, buna da bir noktada geri döneceği düşüncesinde.

Demirtaş: Cumhurbaşkanı adayı olmaya hazır olduğumu söyledim gerekçesiz reddedildi

‘DEMİRTAŞ HALA BİR SİYASETÇİ’

İki isim de, Demirtaş, açıklamalarının yeterince açıklayıcı olduğunu düşündüğünü, şu an için yeni bir açıklama ihtiyacı duymadığını belirtiyor. “Aktif politikayı bırakma” konusunda Kahraman şu izlenimlerini aktarıyor: ” ‘Aktif siyaset’ ve ‘bu aşamada’ vurguları önemli bence. Elbette kafasında bir zaman dilimi yok. Demirtaş etkili ve birikimli bir siyasi aktör, öyle de kalır. Şartlar olgunlaştığında elbette rolünü oynayacaktır. Demirtaş hâlâ bir siyasetçi. Öyle de kalır.”

Karavil ise “şimdilik” kelimesinin ne kadarlık bir zaman dilimini kapsayabileceği konusunda, “Bunu tam olarak bilmek mümkün değil. Koşullar belirleyecektir. Demirtaş siyaset için henüz genç sayılır. Siyasette bu kadar etkili birinin uzun yıllar boyunca siyaseti dışarıdan takip etmesi ve hiçbir şey söylememesi düşünülemez” diyor.

Selahattin Demirtaş aktif siyaseti bıraktı

‘AKTİF SİYASETE DÖNME ÇAĞRILARINI ÖNEMSİYOR’

Son açıklamaları ardından hem HDP içinden hem de sosyal medyadan Demirtaş’a “aktif siyaseti bırakmama” yönünde çağrılar yapıldı. Karavil, “Saydıklarınıza ek olarak Başak Hanım’ı (Başak Demirtaş) ve beni arayan, bizlere mesaj yazan pek çok kişi de Demirtaş’ın aktif siyaseti bırakmaması gerektiğini söylüyorlar. İmza kampanyası düzenlemek isteyenler oluyor mesela” diyor.

Karavil, Demirtaş’ın da bu çağrıları önemsediğini söylüyor: “Aktif siyasete dönmesi çağrılarını önemsiyor tabii. Çünkü Demirtaş olumlu ya da olumsuz her türlü eleştiriden, her bakış açısındaki görüşten yararlanan biri. Ne var ki bu konuda bana herhangi bir şey söylemedi.”

Basın danışmanı, Demirtaş için, “Böyle birinin aktif siyasetten uzun süre ayrı kalması o sevgiye, değere, saygıya haksızlık olur” diyor.

Kişisel olarak da Demirtaş’ın hemen aktif siyaset açıklamalarına dönmesi gerektiğini düşündüğünü aktarıyor: “Bence hemen (dönmeli). Neden hemen? Çünkü büyük bir boşluk var. Üç büyük muhalefet partisi kongre aşamasında. Öte yandan iktidar yeni anayasa diyor, sert bir ekonomik modelin sesleri geliyor. Emekçiler, ezilenler, kadınlar, Kürtler, Aleviler için iyi bir döneme girmediğimiz açık.

“Gençlerin önemli bir bölümü siyasetten nefret eder hale getirildi. Halka gerçekçi bir umut gerekiyor, sağlam bir bakış açısı gerekiyor. Bunları verebilen herhangi bir parti ya da lider de görünmüyor. Dolayısıyla bana kalırsa Demirtaş’ın aktif siyasete hemen dönmesi gerek ama benim fikrimi sormadı henüz. Sorarsa şöyle söyleyebilirim: ” ‘Kendi hakkınızda tek başınıza karar verme ayrıcalığınız yok, belirleyici olan halkın, tabanın ne istediğidir.”

Demirtaş’tan sitem ve özeleştiri! “Beni anlamaya çalışmak yerine linç etmekle uğraştılar”