Seferihisar’daki JES projesine vatandaşlardan dava! “Üç senedir bu JES belasıyla mücadele ediyoruz”

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2023 Çarşamba 7:11 pm - Güncelleme: 5 Temmuz 2023 Çarşamba 7:13 pm

İzmir Seferihisar’da inşa edilmek istenen Jeotermal Enerji Santralı (JES) ve Yardımcı Kaynak (GES+RES) Tesisleri’ne karşı açılan davanın ikinci duruşması gerçekleşti. Bölgede yaşayan vatandaşlar, proje iptal edilinceye kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

İzmir Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı mahallesinde Küçük Menderes Enerji A.Ş. tarafından Jeotermal Enerji Santralı (JES) ve Yardımcı Kaynak (GES+RES) Tesisleri projesine karşı açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Proje için ilk duruşmada ‘yürütmeyi durdurma’ kararı veren mahkeme, son kararını ise bir ay içerisinde açıklayacağını duyurdu. Bölgede yaşayan vatandaşlar projenin iptalini istiyor.

Vatandaşlar duruşma sonrası İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil, “Üç senedir bu JES belasıyla mücadele ediyoruz. İzmir’e komşu illerde; Aydın’da Nazilli’de JES’lerin tarım alanlarını, incirleri, zeytinleri nasıl etkilediği ortada. Bölgede yaşayan binlerce üretici artık üretemez hale gelmiş durumda. Ağaçları verimsizleşiyor, toprak ve hava zehirleniyor. Bu da yetmezmiş gibi JES şirketleri sıcak sularını yüzeye deşarj ederek hem doğadaki canlıların, hem de insanların yaşamını tehlikeye atıyorlar. Biz bölgemizde buna müsaade etmeyeceğiz. Köyümüzde binlerce yıldır olduğu gibi genciyle, yaşlısıyla zeytinyağımızı üretmeye devam edeceğiz. Zeytin ağaçlarımızı ranta kurban etmeyeceğiz” diye konuştu.

HUKUKA AYKIRI

BirGün’de yer alan habere göre, davanın avukatı Cem Altıparmak ise, “Bölgede yapılmak istenen JES projeleri birçok açıdan hukuka aykırı. Mahkemeye bu durumu gösteren belgeleri sunduk. Bilirkişi heyetinin raporu da bu doğrultuda oldu. Orhanlı köyü sakinlerini bu mücadelede örnek bir kararlılık gösteriyor. Bölgedeki bütün hukuksuz projelerin iptal edilmesi için mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.
Doğa Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç da, “Burada yüzlerce nadir bitki, kuş ve memeli türü yaşamını sürdürüyor. Bölgedeki yaşamı tehdit eden JES projeleri, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından en değerli 312 Önemli Doğa Alanı’ndan birisi olan Kızıldağ Önemli Doğa Alanı içerisinde yer alıyor. İnsanların doğayla uyumlu yaşam pratiklerini binlerce yıldır kesintisiz olarak sürdürdüğü Orhanlı Vadisi, aynı zamanda Türkiye’nin Kadim Üretim Havzaları’ndan biri. Bu değerli doğa alanındaki hukuksal mücadelemizi 3 yıldır sürdürüyoruz. Bugüne kadar Orhanlı Vadisi için açtığımız toplam 4 davayı kazandık ve bu davayı da kazanacağız” ifadelerini kullandı.

İzmir depreminde 30 kişinin ölümüne neden olanlara ‘iyi hal’ indirimi

KADİM ÜRETİM MERKEZİ

Projenin hayata geçirilmesi planlanan bölge, Kadim Üretim Havzası olmasının yanı sıra, İzmir’in içme suyu Tahtalı Barajı havzasında yer alıyor. İzmir ve Türkiye genelindeki zeytinyağı ve organik gıda üretiminin “can damarı” olan bu bölge, aynı zamanda Türkiye doğası açısından son derece nadir ve hassas türlerin yaşam alanı olma özelliği taşıyor. Doğa Derneği, Orhanlı Doğa Kültürü Derneği, Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Sınırlı Sorumlu Seferihisar Kavakdere Köyü Sulama Kooperatifi’yle birlikte 95 vatandaş projenin iptali için dava açtı.