Sedat Peker’in avukatından BAE-Türkiye anlaşmasına ilk yorum

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2023 Çarşamba 9:31 pm - Güncelleme: 19 Temmuz 2023 Çarşamba 9:39 pm

Türkiye ile BAE arasında ‘suçluların iadesi’ anlaşması imzalandı. Dubai’de olduğu belirtilen Sedat Peker için olduğu tahmin edilen anlaşmaya Peker’in avukatından ilk yorum geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turu kapsamında üçüncü durağı olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bir dizi anlaşmaya imza attı. Anlaşmanın maddeleri arasında, ‘suçluların iadesi’ de yer aldı. Anlaşmanın BAE’deki suç örgütü lideri Sedat Peker’e dair olduğu tahmin ediliyor.

Peker’in avukatı Ersan Barkın, Eylül 2022’de, Peker hakkında, Anadolu 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi ve Bursa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebiyle Interpol tarafından sadece ‘savunması alınmak üzere’ çıkarılan kırmızı bültenin kapsamının “Tüm dünyada aranıyor” olarak genişletildiğini duyurmuştu.

Sedat Peker’e kötü haber! Türkiye ile BAE ‘suçluların iadesi’ anlaşması imzaladı

‘İADE EDİLMESİNİN SEBEBİ BU ANLAŞMANIN OLMAMASI DEĞİLDİ’

Barkın anlaşmaya dair Diken’den Canan Çoşkun‘a yaptığı açıklamada söz konusu gelişmenin iadeye dayanak oluşturmadığını söyledi ve şunları ifade etti:

“Birleşik Arap Emirlikleri Interpol üyesiydi. Dolayısıyla zaten verilen karara uygun davranabilirdi. Peker’i iade etmeyip buna uygun davranmaması kendi iradesiyle gerçekleşti. Kararın verilmesinin üzerinden 1,5 yıla yakın bir süre geçti. Ona rağmen gözaltına alınmadı. İki ülke arasındaki anlaşmanın BAE’nin Peker’i iade etmeme kararını değiştirip değiştirmeyeceğiyle ilgili bir yorumum yok. Sadece bu anlaşmanın imzalanması iadeyi gerektirmez diyebilirim, çünkü Peker’in iade edilmemesinin sebebi iki ülke arasında bu anlaşmanın olmaması değildi.”

Sedat Peker’e yeni dava