Seçimde oy verme işlemi saat kaçta başlayacak?

Yayın tarihi: 12 Mayıs 2023 Cuma 12:06 pm - Güncelleme: 12 Mayıs 2023 Cuma 12:07 pm

Türkiye 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ve Milletvekilliği seçimleri için sandık başına gidecek. Oy verme işleminin saat kaçta başlayacağı ve kaçta biteceği tüm yurtta konuşuluyor. Seçim yasakları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanmıştı. YSK’nin kararına göre seçimde oy verme işlemi saat 08.00’da başlayacak 18.00’da bitecek.

Türkiye genel seçimleri, 14 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenecek olan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 28. döneminin 600 yeni üyesinin belirleneceği seçimlerdir. 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapılacaktır. 14 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme işlemi saat 08.00’de başlayıp saat 17.00’de sona erecek ancak seçim ikinci tura kalırsa 28 Mayıs’ta yurttaşlar sandık başına gidecek.

EN SON SAAT KAÇTA OY VERİLECEK?

Oy verme işleminin saat 17.00’de tamamlanması gerekiyor fakat YSK’nın kararlarına göre saat 18.00’a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak. Kanallar, saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğleri yayınlayabilecek.  Saat 21.00’den sonra ise bütün yayınlar serbest olacağı duyuruldu, YSK bu saati daha erkene alabilir. YSK Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümleri 28 Mayıs’ta da uygulayacak. YSK, bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısını duyurdu. Böylece YSK, il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacağını söyledi. Ancak köylerde seçmen sayısının 400’ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanabileceği açıklandı.

Türkiye 14 Mayıs’ta sandık başına gidecek

4 ADAY’DAN 1’İ ÇEKİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanlığı için 4 aday yarışırken, Cumhur İttifakı’nın adayı AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Millet İttifakı’nın adayı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu olarak belirlendiği açıklandı.  ATA İttifak’ı Sinan Oğan’ı aday yaptı. Memleket Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce oldu fakat seçime 3 gün kala adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Karar imzalandı, seçim süreci resmen başladı

NÜFUS CÜZDANI ŞART MI?

Pazar günü sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Ancak, bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. Ancak, seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil.