​​​​​Seçim hırsızlığına karşı halk 9 gündür sokakta

Yayın tarihi: 27 Aralık 2023 Çarşamba 9:36 am - Güncelleme: 27 Aralık 2023 Çarşamba 9:37 am

Sırbistan’da genel ve yerel seçim sonuçlarına itiraz 9’uncu gününde de devam etti. Muhalefet partileri başkent Belgrad’da sokağa çıktı.

Sırbistan’da 17 Aralık’ta genel ve yerel seçimlere girdi. Seçim sonuçlarına itiraz eden muhalefet partileri 9 gündür yaptıkları protestoları sürdürdü.

Ülkedeki seçimde “Sırbistan Şiddete Karşı” isimli ittifakla yarışan muhalefet partilerinin “seçim hırsızlığına karşı” çağrısı üzerine yüzlerce kişi, bir kez daha Belgrad’daki Devlet Seçim Komisyonu (RIK) binası önünde toplandı.

Kalabalık, daha sonra Adalet Sarayı binasına kadar yürüyerek, pazar akşamı Belgrad Meclis binasına girmek isteyen ve kapı ile pencerelere zarar vermeleri sonucu gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması çağrısında bulundu.

SEÇİMİN İPTAL EDİLMESİNİ TALEP ETTİLER

Muhalefet, bu akşamki protestolarda da Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nden (RS) yüzlerce kişinin otobüslerle Belgrad’a getirilerek oy kullandığını, bu usulsüzlüğün ortadan kaldırılması için seçimin iptali taleplerini yineledi.

Belgrad’daki protesto açıklamanın ardından sona erdi.

Seçimin ardından, 18 Aralık’tan bu yana “seçim hırsızlığına karşı” sloganıyla düzenlenen protestolar bu akşam Kraljevo şehrinde de yapıldı.

​​​​​Seçim hırsızlığına karşı halk 9 gündür sokakta

PAZAR GÜNÜ GAZLA MÜDAHALE EDİLMİŞTİ

Bu arada, Belgrad’da pazar akşamı düzenlenen protestolarda Belgrad Belediye Meclis binasına girmeye çalışan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale edilmişti. Belediye Meclis binasına meşaleler fırlatan göstericiler, binanın kapısı, pencereleri ve güvenlik kamerasını kırmıştı.

Yaşananlar üzerine Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, halka seslenerek, protestoların “devrime” dönüşmeyeceğini, ülke kurumlarının güçlü olduğunu vurgulamıştı.

RIK’ın açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Vucic’in desteklediği ve 2012’den bu yana iktidarda olan Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki “Aleksandar Vucic-Sırbistan Durmamalı” ittifakı seçimi önde tamamlamıştı.​​​​​

Yerel seçim öncesi Türk lirasındaki kan kaybı hızlandı! Dolar yeni haftaya zirvede başladı

Kaynak: TELE1