Sayıştay’dan belediyelerle ilgili çarpıcı rapor! Kontrol edilemiyor…

Yayın tarihi: 22 Eylül 2023 Cuma 8:08 am - Güncelleme: 22 Eylül 2023 Cuma 8:08 am

Bakanlık kararıyla belediyeler bütçelerinin bir kısmını kentsel dönüşüm için ayırmak zorunda olmasına rağmen bunu denetleyecek bir kontrol mekanizmasının olmadığı bildirildi.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre; raporda, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa” kapsamında belediyelerin bütçelerinin bir kısmını dönüşüm projeleri için ayırmak zorunda olduğu ve bu bütçeyi başka bir amaçla kullanamayacakları vurgulandı.

KONTROL MEKANİZMASI YOK

Bakanlığın da belediyelerin bu bütçeyi amacı için kullanılıp kullanmadığını takip etmesi gerektiği belirtilen raporda, “Yapılan incelemede belediyelerin hüküm altına alınan yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerinin takip edilmediği ve bunu sağlamaya yönelik bir kontrol mekanizmasının kurulmadığı görülmüştür” denildi.

HER HANGİ BİR GELİŞME KAYDEDİLMEDİ

Sayıştay raporunda bu denetimlerin önceki dönemde de yapılmadığı aktarılarak “Bulguda yer verilen tespitlere 2019, 2020 ve 2021 yılları Sayıştay denetim raporlarında değinilmiş olup, söz konusu hususlar hakkında herhangi bir gelişme kaydedilmediği görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Sayıştay ayrıca Bakanlığın Çevre ve Şehircilik il müdürlerine kentsel dönüşüm kapsamında aktarılan bütçelerin de takip edilmediğini tespit etti. Raporda konuya ilişkin “Yapılan incelemede, gönderilen nakit tutarlarının iller tarafından kentsel dönüşüm çerçevesindeki ihtiyaçlar için kullanılıp kullanılmadığına ilişkin bir denetim sisteminin olmadığı, gönderilen nakit tutarlarının hangi alanlarda kullanıldığının kontrol edilmediği anlaşılmıştır. Bu husus il müdürlüklerine bir serbesti yaratmakta ve nakit tutarlarının kentsel dönüşüm amaçlı kullanılıp kullanılmadığı noktasında belirsizliğe yol açmaktadır” denildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sayıştay’a takıldı!