Sayıştay raporlarından çıktı: 20 milyon TL’lik ‘pazarlık’ ihaleleri

Yayın tarihi: 23 Aralık 2020 Çarşamba 8:11 am - Güncelleme: 23 Aralık 2020 Çarşamba 8:11 am

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Sayıştay raporlarında yer alan pazarlık ihalelerini köşesini taşıdı. Toker, “Ağırlıklı olarak, yol, hastane gibi altyapı projelerinin yapım ihaleleri dolayısıyla gündeme taşıdığımız pazarlık usulü, Ankara’da da sıkça pazarlık ve gereksizce kullanılmış.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, “Raporları incelerken “Ankara Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı”na ilişkin 2019 Yılı Denetim Raporu’ndaki bir bulgu dikkatimi çekti.” ifadesinde bulundu.

İŞTE TOKER’İN YAZISI:

Birkaç gün önce belediyeler ile valiliklere bağlı yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına ilişkin raporlar, Sayıştay sitesine önce konuldu. Kısa süre sonra kaldırıldı. Tepkilerin yükselmesi üzerine tekrar yayına girdi. Sayıştay’ın açıklamasına bakılırsa bu durum “teknik çalışmalar esnasında meydana gelen link kopukluklarından” kaynaklanmış.

★★★

Raporları incelerken “Ankara Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı”na ilişkin 2019 Yılı Denetim Raporu’ndaki bir bulgu dikkatimi çekti. Bu köşede ağırlıklı olarak, yol, hastane gibi altyapı projelerinin yapım ihaleleri dolayısıyla gündeme taşıdığımız pazarlık usulü, Ankara’da da sıkça pazarlık ve gereksizce kullanılmış.

Söz konusu Sayıştay raporunun 4 numaralı bulgusu, “Bazı mal ve hizmet alım ihalelerinin gerekçeleri oluşmadığı halde pazarlık usulü ile pazarlık yapılması” başlığını taşıyor. Pazarlık usulü için önceden öngörülemeyen bir Pazarlık olay ve ivedilik gerektiğini hatırlatan Sayıştay, Ankara Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nca yapılan bazı mal ve hizmet alımlarının, gerekçeleri oluşmadığı halde pazarlık usulü yöntemiyle yapıldığını saptamış. pazarlık

İNANDIRICI DEĞİL

Sayıştay, başkanlığın bu konudaki gerekçesini inandırıcı bulmuyor. Bu şekilde ifade etmese de raporda yer verdiği değerlendirmeden ortaya çıkmış:

“Başkanlık tarafından, bazı alımların çok öncesinden bilindiği ve kararlaştırıldığı halde ihale çalışmalarının başlatılmayıp, ‘makam olur’u çerçevesinde ivedi olarak yapılması gerektiği gerekçesiyle pazarlık usulü ile pazarlık ihaleye çıkılarak konuya ilişkin alım gerçekleştirilmiştir. Ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen veyahut yeterli bir süre önce idarece gerekli hazırlıkların yapılmasını engelleyen bir durumun ortaya çıktığı değerlendirmesini yapmak mümkün değildir.”

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN