Savcılıktan “Cuma saatine göre mesai” hutbesi kararı

Yayın tarihi: 22 Eylül 2023 Cuma 4:51 pm - Güncelleme: 22 Eylül 2023 Cuma 4:56 pm

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ders ve mesai saatlerinin Cuma namazına göre düzenlemesi yönündeki Cuma hutbesi hakkında soruşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Halkın Kurtuluş Partisi tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 4 Ağustos tarihli cuma hutbesinde ders ve mesai saatlerinin cuma namazına göre düzenlenmesi hakkında yaptığı suç duyurusu hakkında karar verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu hutbe hakkında soruşturma yapılmasına yer olmadığı kararını verdi.

Kararda, “iddiaların soyut ve genel nitelik arz ettiği, somut bir bilgi, belge ve delile dayanmadığı” savunuldu. Kararda, “dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere göre söz konusu iddiaların soruşturma açılmasını gerektirecek nitelikte olmadığı” iddia edildi.

“LAİK DÜZENİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhuriyet’e konuşan HKP avukatı Ayça Okur, “Gelinen aşamada AKP’giller’in hukuk bürosuna dönüştürülen yargı, Nemrut Mustafa Paşa divanı gibi davranmakta, ortaçağın kadılık divanları gibi kararlar vermektedir” dedi.

Diyanet’in laikliğe, anayasaya ve yasalara aykırı hutbe yayınladığını belirten Okur, “Laik cumhuriyeti koruma görevi ile donatılan yargı ve laik cumhuriyetin savcıları laikliğe, anayasa ve yasalara açıkça aykırı bu durum karşısında yapmış olduğumuz suç duyurusunun soruşturulmasına bile gerek görmüyor. Ülkemiz adım adım ortaçağcı faşist din devletine götürülüyor ve buna karşı durması gereken yargı da bu geriye gidişe onay veriyor” ifadelerini kullandı.

AKP iktidarının ve Diyanet’in laiklik karşıtı uygulamalarına karşı mücadele edeceklerini söyleyen Okur, “Partimiz, laikliği sonuna kadar savunmaya devam edecektir” dedi.

Diyanet’ten Taliban yönetimindeki Afganistan’a yetimhane