Savaşta 54. gün | Zelenski: Biden Ukrayna’ya gelecek

Yayın tarihi: 18 Nisan 2022 Pazartesi 9:32 am - Güncelleme: 18 Nisan 2022 Pazartesi 1:54 pm

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 54. gününe girildi. Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya’nın KA-52 Alligator helikopterini düşürdüklerini bildirdi. Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’ya geleceğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı işgal operasyonunda 54. güne girildi. Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya’nın KA-52 Alligator helikopterini düşürdüklerini bildirdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, Rus işgalcilerin hem karada hem de havada önemli kayıplar vermeye devam ettiği ifade edildi, “Son 24 saatte aralarında KA-52 Alligator ve 2 adet Mi-24 helikopteri, 1 uçak ve Orlan-10 insansız hava aracını düşürdük” denildi.

Öte yandan Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden’a Ukrayna’yı ziyaret etmesi için çağrıda bulundu ve savaşı bitirmek için ülkenin doğusundaki toprakları Rusya’ya vermeyi kabul etmeyeceklerini belirtti. Kiev’deki devlet başkanlığı sarayında CNN’e konuşan Zelenski’ye Biden’ın Ukrayna’yı ziyaret etme planı olup olmadığı soruldu. Zelenski, “Bence ziyaret edecek” yanıtını verdi ve devamında, “Bu tabii onun vereceği bir karar ve aynı zamanda güvenlik durumuna bağlı” dedi. Ancak Cuma günü açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Biden’ın Ukrayna’ya planlı bir seyahati olmadığını belirtmişti.

Savaştaki Ukrayna’da enflasyonun yüzde 20’yi aşması bekleniyor

CANLI ANLATIM

13:55  | KREMLİN: UKRAYNA MÜZAKERELERLE İLGİLİ TUTARSIZ DAVRANIYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna’nın müzakerelerle ilgili tutumunun tutarsız olduğunu savunarak “Müzakere sürecinin gidişatını etkileyecek şekilde pozisyonlar değiştiriyor” mesajı verdi.

10:00  | Ukrayna AB üyeliği prosedürlerini tamamladı yanıt bekliyor

Rusya’nın askeri operasyonundan sonra Avrupa Birliği’ne “hızlandırılmış aday” olmak isteyen Ukrayna, gerekli evrakları tamamladı. Kiev, AB’den olumlu yanıt almayı beklediklerini bildirdi.

03.33 | Ukrayna: “Rusya’nın KA-52 Alligator helikopterini düşürdük”

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya’nın KA-52 Alligator helikopterini düşürdüklerini bildirdi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, Rus işgalcilerin barışçıl Ukrayna şehirlerini bombalamaya, roket ve topçu ateşi altında tutarak acı, ölüm ve anlaşmazlık getirmeye devam ettiği belirtildi.

Bununla birlikte, Rus işgalcilerin hem karada hem de havada önemli kayıplar vermeye devam ettiği ifade edilen açıklamada, “Son 24 saatte aralarında KA-52 Alligator ve 2 adet Mi-24 helikopteri, 1 uçak ve Orlan-10 insansız hava aracını düşürdük.” denildi.

03.12 | Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: “Rus ordusu erkeklerimizi seferber ediyor”

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Ukraynalı erkekleri seferber etmeye başladığını ileri sürdü.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna ordusu ile halkının Rus askeri işgaline karşı kahramanca direnişini sürdürdüğü aktarıldı.

Rus işgalcilerin insan kaynakları yetersizliği nedeniyle Ukrayna’da kuşatma altındaki İzyum şehrindeki erkeklerin seferber edilmeye başlandığı belirtildi.

Sözde referandum hazırlıklarının devam ettiği Herson’da şehir sakinleri arasında sözde referandumun ardından vatandaşların zorunlu olarak silah altına alınacağı söylentilerinin yayıldığı ifade edildi.

Ukrayna’nın, Rus Karadeniz Filosuna ait “Moskova” kruvazörünü batırmasıyla ilgili çıkan haberlerin Kırım’da geniş yankı uyandırdığı ve Rus medyasına güvensizliğin arttığı kaydedildi.

Rusya Federasyonun Ukrayna’nın sanayi ve sivil altyapısına füze ve bomba saldırıları düzenlemeye devam ettiği hatırlatıldı.

Rusya’da askeri eğitim tatbikatları sırasında 50’den fazla askerin kaçtığı iddia edildi.

Rus ordusunun Ukrayna’nın doğusunda çatışmalarını şiddetlendirdiği belirtilen açıklamada, “Rus ordusu Tu-22M3 tipi stratejik bombardıman uçaklarını kullanarak Mariupol şehrine füze ve bomba saldırılarını sürdürüyor. Harkov şehri kuşatılmaya çalışılıyor. ” denildi.

Rus birliklerine ait bazı araçların üzerindeki “Z” işaretinin yerini Ukrayna bayrağı aldığı, bunun provokasyon amacıyla kullanılabileceği olasılığı üzerinde durulduğu kaydedildi.

Rusya’dan Mariupol açıklaması: Camide mahsur kalanlar kurtarıldı

01.17 | Zelenski: “Dünya işgalcilerin Ukrayna’nın güneyinde yaptıklarına tepki göstermeli”

Zelenski, Rus ordusunun ülkenin güneyinde Herson ve Zaporijya bölgelerindeki eylemlerine dünyanın tepki vermesi gerektiğini söyledi. Zelenski, günlük ulusa sesleniş konuşmasında, 53’üncü günü geride bırakan Rusya-Ukrayna Savaşı’nı değerlendirirken, “Dünya işgalcilerin Ukrayna’nın güneyinde Herson ve Zaporijya bölgelerindeki eylemlerine tepki göstermeli.” dedi.

Rus ordusunun gözaltı işkence odaları kurduğunu öne süren Zelenski, “Yerel yöneticilerimiz ve dikkat çeken derneklerin liderleri kaçırılıyor. Öğretmenlere şantaj yapılıyor. Emeklilik maaşlarına el koyuluyor. İnsani yardımlar çalınıyor. İnsanlar açlığa sürükleniyor.” ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun ülkenin doğusunda taarruza hazırlandığına dikkati çeken Zelenski, “Kelimenin tam anlamıyla, Mariupol’u yok etmeye devam ettikleri gibi Donbass’ı da yok etmek istiyorlar. Donetsk ve Lugansk bölgelerini de yer yüzünden silmek istiyorlar.” diye konuştu.

Ukrayna: Savaşta 21 gazeteci öldü