Şantiyede ölen işçi garson olarak işe alınmış

Yayın tarihi: 16 Kasım 2022 Çarşamba 2:33 pm - Güncelleme: 16 Kasım 2022 Çarşamba 2:34 pm

Kepez Belediyesi’nde şantiye alanında yaşanan kaza sonrası ölen işçi Ali Şahin’in, hazırlanan bilirkişi raporunda belediyeye garson olarak işe alındığı ortaya çıktı.

Çanakkale Kepez Belediyesi’nde çalışan Ali Şahin, varil kesimi yaparken varilin alev alması sonucu hayatını kaybetti. 18 Ocak 2022’de tarihinde gerçekleşen olayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu, 4 Kasım tarihinde tamamlanarak Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunuldu. Gazete Duvar’dan Seçkin Sağlam’ın haberine göre, raporda, Ali Şahin’in Kepez Belediyesi’ne bağlı Hizmet Grupları A.Ş. isimli şirkette ‘garson’ olarak işe alınmasına rağmen metal kesim işçisi olarak çalıştırıldığı belirtildi.

GÖREVLENDİRME EVRAKIYLA ÇALIŞTI

Raporda iş kazasındaki kusur durumları, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı çerçevesinde değerlendirilirken, olay sırasındaki görgü tanıklarının beyanları, ifadeleri, kolluk kuvvetlerinin tutanakları incelendi.

Ali Şahin’in 7 Eylül 2019 tarihinde, Kepez Belediyesi’ne bağlı Hizmet Grupları şirketinde işe başladığı, iş tanımının ise ‘garson’ olduğu bilirkişi raporunda yer aldı. Çanakkale Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri bölümünden mezun olan Şahin’in, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ‘garson’ olarak katıldığı, Şahin’in şantiyede ‘görevlendirme evrakı’ ile çalıştığı bilgisi raporda yer aldı.

Ayrıca raporun tespitler bölümünde; Ali Şahin’e 23 Eylül 2021 tarihinde kişisel koruyucu ekipman zimmet formunun beyan ve taahhüt kısmının imzalatıldığı ancak hangi ekipmanların verildiğinin belli olmadığı bilgisi yer aldı.

Yine aynı kazada, koruyucu ekipmanı üzerinde olduğu tespit edilen ve hafif yaralanan diğer bir işçinin de ekipmanlarını teslim aldığına dair imzasının olmadığı ifade edildi. Raporda, yaşamını yitiren Ali Şahin’e ‘koruyucu ekipman verilip verilmediği, verildi ise bu ekipmanların varil kesimi sırasında nerede olduğu, denetimin ve kontrolün yapılıp yapılmadığı’ soruları cevapsız kaldı.

8 ayda en az bin 200 işçi canından oldu

BELEDİYEYE BAĞLI ŞİRKET SUÇLU BULUNDU

Bilirkişi raporunda; Kepez Belediyesi Hizmet Gruplarının çalışmalarla ilgili kontrol mekanizması kurmadığı ifade edilirken, mesleki yeterlilik belgesi gerektiren kaynak-kesme işleminde bu belgeye haiz olmayan işçi çalıştırdığı ifade edildi. Raporda, ayrıca işe girişi garson olarak yapılan Ali Şahin’in belirtilen meslekten farklı olarak metal kesim işinde çalıştırdığından kazanın meydana gelmesinde Kepez Belediyesi’ne bağlı Hizmet Grupları isimli şirketin ‘asli kusurlu olduğu’ belirlendi.