Salmonella şüphesi! Bakanlık Kinder ürünlerine ‘analiz’ zorunluluğu getirdi

Yayın tarihi: 19 Nisan 2022 Salı 2:20 pm - Güncelleme: 20 Nisan 2022 Çarşamba 2:18 pm

Avrupa’da Kinder markalı ürünlerde salmonella bakterisinin görüldü. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Türkiye’de ikinci bir talimata kadar bu ürünlerin ithalatında yüzde 100 salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirdi.

İngiltere ve Fransa’da geçtiğimiz haftalarda Ferrero Çikolata bünyesinde bulunan Kinder marka ürünlerde Salmonella Bakterisi görüldü. Kinder süpriz yumurtalarında ilk olarak bakteri görülsede Belçika, Ferrero’nun ülkedeki fabrikasını kapatma kararı aldı. Ferrero Çikolata’nın Türkiye ayağı konuya ilgili bir açıklama yaparak ülkedeki ürünlerde Salmonella şüphesi olmadığını açıklasada Tarım ve Orman Bakanlığı, Kinder marka ürünler için analiz zorunluluğu getirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, ikinci bir talimata kadar Kinder ürünlerinin ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirdiğini Bitkisel İthalatta Yetkili 44 İl Müdürlüğüne göndererek bildirdi. Yazıda şu bilgiler verildi:

“Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Bildirimi (RASFF) ve INFOSAN’dan alınan bildirimlerde dünya genelinde Salmonella Typhimurium salgını yaşandığı, salgın kaynağının Kinder markalı çikolatalı ürünleri olduğu, riskli ürünler ve parti numaralarının toplatıldığı hakkında ülkemiz bilgilendirilmektedir. Alınan bildirimlerde belirtilen riskli ürünler parti numarası ile birlikte resmi kontrollerin gerçekleştirilmesi amacıyla tarafınıza iletilmektedir.

Ayrıca, salgının ülkemizde sıçramasının önlenmesi amacıyla; ikinci bir talimata kadar, menşe ayrımı yapılmaksızın Kinder markalı ürünlerin (Kinder Sürpriz Yumurta, Kinder Mini Eggs, Kinder Schokobons, Uovo Maxi, Kinder Mix, Kinder Circus, Kinder Happy Moments, Mix Cross Cat Kinder, Mixed Patisserie PRA, vs.) ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılmasına karar verilmiştir.”

 

 

FERRERO TÜRKİYE ÇİKOLATA’DAN BASIN AÇIKLAMASI

Ferrero Türkiye Çikolata Kinder ürünleri hakkındaki bakanlık kararı üzeri bir açıklama yaparak ürünlerde tüm resmi kontrollerin yapıldığını belirtip ürün güvenliğinin teyit edildiğini bildirdi. Ferrero Türkiye Çikolata’nın basın açıklaması şöyle:

Kinder ürünleri ile ilgili T.C Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 19.04.2022 tarihli aşağıdaki açıklamasına istinaden kısa bir bilgilendirme yapmak isteriz.

Aşağıdaki açıklamada Bakanlık tarafından da belirtildiği üzere, piyasada bulunan Kinder ürünleri ile ilgili gerekli tüm resmi kontroller yapılmış olup, ürünlerimizin güvenli olduğu teyit edilmiştir.

Sürecin başlangıcından beri Ferrero Türkiye olarak Bakanlık ile işbirliği içerisinde hareket etmekteyiz. Bakanlığın 19.04.2022 tarihli açıklaması ve bu kamuoyu duyurumuz ile yanlış anlaşılmaları düzeltmiş olmayı ümit ediyoruz.

İthalat prosedürünün bir parçası olarak, mikrobiyolojik analiz sıklığının arttırılması, Bakanlığın görev ve sorumlulukları çerçevesinde yapılan mutat bir uygulamadır.

Ferrero Türkiye Çikolata olarak tarafımızca ithal edilen ve piyasaya sunulan tüm Kinder ürünlerinin güvenli olduğunu bir kez daha kamuoyuna saygıyla duyururuz.

 

 

‘Salmonella’ alarmı! Fransa’da da Kinder Surprise’ler geri çağrıldı