Sahte kanser ilacını doğrulayan TİTCK topu SGK’ye attı

Yayın tarihi: 9 Ocak 2023 Pazartesi 12:30 pm - Güncelleme: 9 Ocak 2023 Pazartesi 12:30 pm

Gazeteci Murat Ağırel, lösemi tedavisinde kullanılmak üzere yurtdışından tedarik edilen bir ilacın sahte olduğunu yazdı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), ilaçların sahte çıktığını doğrulayarak sorumluluğu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türk Eczacılar Birliği’ne (TEB) attı.

Gazeteci Murat Ağırel, Cumhuriyet’teki köşesinde SGK tarafından lösemi hastaları için yurtdışından getirilen İclusig isimli ilacın sahte olduğu yazdı. İlacın direnç artırıcı etken madde yerine ağrı kesici içerdiği raporlarla saptandığını belirten Ağırel,  ilacı tedarik eden firmalarla ilgili müfettiş soruşturması yapıldığını dile getirdi.

“Hastanelerde kuduz aşısı bulanamıyor”

Ağırel, SGK’nin bu ilaç için tedarikçi ecza depolarına 26 milyon TL, Türkiye Eczacılar Birliği’nin ise 508,200 Euro ödediğini belirterek, söz konusu ilaç için ecza deposu sahipleri ve bazı bürokratların işbirliği yaptığını, mevzuata aykırı işlemler olduğunu ve bunların müfettiş raporlarında yer aldığını söyledi.

Ağırel’in yazsının ardından sahte ilaç skandalı TBMM’ye taşındı. CHP ve İYİ Parti soru önergesi verirken Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) sahte ilaç skandalı hakkında açıklamada bulundu. Kurum, ilaçların sahte çıktığını doğruldu. TİTCK, ilaçların alım sorumluluğunun SGK ve TEB’e ait olduğunu belirterek Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili adli makamlara bildirim yaptığını ifade etti. TİTCK’in açıklaması şöyle:

Bakan Koca sessiz! Tetanoz aşıları neden toplatıldı?

“SGK tarafından kurumumuza teslim edilen numunelerin analiz sonucunda orijinal olduğu tespit edilmiştir. Ancak soruşturma gereği kolluk gözetimi altında depodan yeni numuneler temin edilmiştir. Depodan kolluk gözetiminde temin edilen numunelerin analiz sonucunda bu numunelerin sahte olduğu tespit edilmiştir. Bu süreçte her türlü inceleme ve soruşturma Bakanlığımızca gerçekleştirilmiş olup adli makamlara da gerekli bildirimler yapılmıştır.

Haberlere konu ilacın sahtelerinin, SGK ve TEB’e satıldığı konusuyla ile ilgili olarak kurumumuz müfettişlerince yürütülen ve 17 Ekim 2019 tarihinde tamamlanan inceleme/soruşturma sonucunda; sahte ilaç ticareti yaptığı tespit edilen bazı firmalar ve ecza depoları hakkında 1262 sayılı kanunun, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca konuyla ilgili satın alma yapan kuruluşların yetkili personeli hakkında da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.”