Ukrayna’da son durum…. Lviv’de büyük patlamalar

Yayın tarihi: 26 Mart 2022 Cumartesi 10:21 am - Güncelleme: 26 Mart 2022 Cumartesi 9:05 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu 31’inci gününde. Rusya ordusu Ukrayna’nın Polonya sınırındaki batı kenti Lviv’e hava saldırısı düzenledi. Bu arada Ukrayna’dan Erdoğan’a yalanlama geldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu 31’inci gününde devam ediyor. Rusya Savunma Bakanı yaklaşık 2 hafta boyunca hiç görülmedikten sonra perşembe günü Putin’in kabinesine açıklamalarda bulunduğu bir toplantıya katıldı. Bazı kaynaklar, Şoygu’nun gerçekten toplantıya katılmadığını ve bu görüntülerin eski kayıtlar olduğunu iddia etti. BBC’nin aktardığına göre bazı Ukraynalı yetkililer, Şoygu’nun kalp krizi geçirdiğini söyledi.

Bu arada Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan’ın, Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ele alınan bazı başlıklarda “Mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu” açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Rusya’dan NATO zirvesi sonrası ilk açıklama: Batı savaş ilan etti

CANLI ANLATIM

21:04 | ‘LVİV’E BİR FÜZE SALDIRISI DAHA YAPILDI’

Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, şehre yeni bir füze saldırısı daha yapıldığını açıkladı.

19:16 | LVİV’E HAVA SALDIRISI

Rusya ordusunun Batı Ukrayna kenti Lviv’e hava saldırısı düzenlediği duyuruldu. Lviv Bölge Valisi Maksim Kozytskyi, kentte akşam saatlerinde üç ayrı patlama sesi duyulduğunu, bazı noktaların füzelerle hedef alındığını açıkladı. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovy de “Lviv vuruldu” açıklaması yaparak sivillere sığınaklara inme çağrısında bulundu.

Rusya’nın henüz saldırı hattında bulunmayan Lviv’e yönelik hava saldırısının hangi noktalara yapıldığı açıklanmadı. The Guardian’a konuşan Lviv bölgesinden Ukraynalı üst düzey bir askeri yetkili, Lviv kent merkezine bir mil uzaklıktaki petrol rafinerisinin hedef alındığı yönünde bilgi ulaştığını kaydetti.

Lviv Belediye Meclis üyesi Igor Zinkevych ise “Lviv yakınlarında üç güçlü patlama oldu. Herkes sakinliğini korusun, güvende kalsın” açıklaması yaptı.

19:01 | UKRAYNA’DAN ERDOĞAN YALANLAMA

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan’ın, Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ele alınan bazı başlıklarda “Mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu” açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde ele alınan dört başlıkta “Mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu” olduğunu söyleyen Erdoğan’ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Rusya ile Ukrayna savaşı bir ayı geride bırakırken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Brüksel’de katıldığı olağanüstü NATO liderler zirvesi sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, “Burada Rusya ile Ukrayna arasında müzakere edilen 6 başlık var. Özellikle 4 başlık üzerinde bir mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu. Bunlardan bir tanesi özellikle bu NATO meselesiyle ilgili. Bir diğer konu, özellikle Rusya’nın resmi dil olarak kabul edilmesi meselesi” diyen Erdoğan, “Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski bunları kabul ettiğini ifade etti” dedi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinde ele alınan altı başlıktan dördünde “Mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu” olduğunu söyleyen Erdoğan’ı yalanladı. Dışişleri Bakanlığının resmi Facebook hesabından paylaşılan açıklamada, Ukrayna devletinin Türkiye’ye ve özellikle de Erdoğan’a hem siyasi ve insani yardımından hem de savaşı sonlandırmaya yönelik diplomatik çabalarından dolayı minnet duyduğu ancak aynı zamanda durumu objektif şekilde değerlendirmenin de önemli olduğu belirtildi. Bu bağlamda “Türkiye Cumhurbaşkanının bahsettiği dört noktada Rusya’yla bir konsensüs sağlanmadığını” ifade eden Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, “Özellikle de Ukrayna’daki tek resmi dil Ukraynacadır ve öyle kalacaktır” diye ekledi.

Müzakere sürecinin “çok zorlu” geçtiğini ve “Güçlü bir duruş sergileyen Ukrayna heyetinin taleplerinden vazgeçmeyeceğini” belirten Bakanlık, “Öncelikli olarak da ateşkes, güvenlik garantileri ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünde ısrarcıyız” ifadesini kullandı.

BM: UKRAYNA’DA EN AZ 1104 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Birleşmiş Milletler (BM) Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’da en az 1104 sivilin hayatını kaybettiğini, 1754 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 772 bin 599 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

19:30 | BİDEN VARŞOVA’DA UKRAYNALI BAKANLARLA İLK KEZ BİR ARAYA GELDİ

ABD Başkanı Biden, Varşova’ya gitti; Ukrayna’nın dışişleri ve savunma bakanlarıyla ilk kez toplantı yaptı. Biden’ın bugün yapacağı konuşmada, dünyaya Ukrayna için destek çağrısı yapacağı kaydedildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Polonya’nın başkenti Varşova’ya bugün resmi ziyaret gerçekleştirdi. Biden, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’yla bugün yapacağı görüşme öncesi başkentte Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’la görüştü. Kentteki Marriott Otel’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı (Pentagon) Lyod Austin’in de katıldığı söz konusu toplantı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından bu yana iki ülke arasında yapılan en üst düzey görüşme oldu.

Reznikov, Ukrayna heyetinin Biden’ın düzenleyeceği basın toplantısına katılacağını da aktardı.

19.00 | ‘HESAP VEREBİLİRLİK PLATFORMU’ KURULDU

Danimarka öncülüğünde, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşta yaptığı insan hakları ihlallerine yönelik “hesap verebilirlik” platformu oluşturulduğu bildirildi.

Danimarka Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod’un, Arnavutluk, Kolombiya, Marshall Adaları, Hollanda ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ile çalışma başlattığı belirtildi. Danimarka’nın öncülüğünde Uluslararası Ceza Mahkemesi bünyesinde “Dostlar Grubu” adı verilen bir “hesap verebilirlik platformu” kurulduğu, platformun amacının Rusya tarafından yapılan hukuk ihlallerini belgelemek ve kovuşturmak için çalışan girişimler arasında koordinasyonu sağlamak ve bu hususta uluslararası desteği arttırmak olduğu aktarıldı.

Danimarka hükümetinin, suçların soruşturulması için UCM tarafından oluşturulan yeni bir fona 100 bin dolar katkı sağladığı kaydedildi.

18:30 | ZELENSKİ: RUSYA’YA ENERJİNİN BİR SİLAH OLMADIĞI GÖSTERİLMELİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, “Yeni Dönem İçin Dönüşüm” temasıyla gerçekleştirilen Doha Forum 2022’de canlı bağlantı üzerinden bir konuşma yaptı. Katar’ın petrol ve doğal gaz üretimini artırması, enerjinin bir silah olmadığının Rusya’ya gösterilmesi gerektiğini söyleyen Zelenski, “Rusya nükleer silah kullanma tehdidinde bulunuyor. Olması halinde bu sadece bir ülkeye değil tüm insanlığa karşı olacaktır.” dedi. Zelensk, “Ukrayna dünyanın en büyük gıda ihraç eden ülkelerinden. Tarım altyapısı hedef alınarak gıda güvenliği tehlikeye atılıyor. Kimse dünyada gıda güvenliğinin garantisini veremez. Rusya tüm limanları, tarım için gerekli olan tüm altyapıyı bombalıyor” ifadelerini kullandı.

18:00 | UKRAYNA, ŞOYGU’NUN KALP KRİZİ GEÇİRDİĞİNİ İDDİA ETTİ

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun kalp krizi geçirdiğini iddia etti.

Geraşçenko, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada “Şoygu kalp krizi geçirdi. Bu nedenle mart ayı ortasından beri kamuoyu önüne çıkmadı. Şoygu, Ukrayna’daki başarısızlığı nedeniyle Putin’in sert tepkisi sonrası kalp krizi geçirdi. Şimdi ana ordu karargahında tedavi görüyor. Nikolay N. Burdenko kliniğinde” ifadelerini kullandı. Rusya’dan ise söz konusu iddiayla ilgili açıklama yapılmadı. (HABER

08.57 | Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın geçen hafta Mariupol’de sivillerin sığındığı tiyatro binasına yaptığı saldırıda 300 kişinin öldüğünü tahmin ettiklerini söyledi. Tiyatro saldırısı, Rusya’nın Ukrayna’ya işgalini başlattığı 24 Şubat’tan bu yana gerçekleştirdiği en ölümcül saldırı oldu.

Mariupol Belediye Başkanı’nın danışmanı Petr Andryusçenko, BBC’ye yaptığı açıklamada saldırı sırasında binada yaklaşık 600 kişinin bulunduğunu ifade etti.

Andryusçenko, saldırı sırasında binada olanların isimlerini kaydettiklerini ve tiyatrodan kurtulanlarla konuştuklarını; ölü sayısını böyle belirleyebildiklerini söyledi.

07.52 | ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi, Rusya’nın, Ukrayna’nın Herson kentindeki kontrolünü kısmen kaybettiğini ve bazı bölgelerde Ukrayna güçleriyle çatışmaların büyüdüğünü bildirdi.AA’nın aktardığına göre adı açıklanmayan üst düzey Pentagon yetkilisi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’da kontrol altına aldığı ilk kent Herson’da bazı yerlerin, taraflar arasında yeniden çatışma alanına döndüğünü söyledi.

07.11 | ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın sınırına 80 kilometre uzağında Rzeszow kentinde bulunuyor. Biden’ın bugün yapacağı konuşmada savaşın ne yöne evrileceği ve Rusya’yı durdurmak için Batı’nın neden birlik olması gerekeceği üzerine konuşmayı planladığı düşünülüyor.

04.41 | Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in cuma günü ‘sahte haber’ tasarısını imzalayarak yasalaştırdığı belirtildi. Yasa kapsamında yetkililerin yurt dışında yaptıkları hakkında ‘yalan haber’ yayanlar 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Birçok kişi bu yasanın muhalif gazetecileri ve Moskova’yı eleştirenleri tutuklamak için kullanılacağını düşünüyor.

03.28 | Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun kalp krizi geçirdiğini iddia etti.

Geraşçenko, “Şoygu’nun kalp krizi Putin onu Ukrayna’yı işgal etmekte başarısız olmakla sert bir şekilde suçladıktan sonra meydana geldi” dedi.

02.57 | Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Ukrayna’nın Rusya ordusuna sert darbeler vurduğunu ve “büyük kayıplar yaşadıklarını” belirtti.

Zelenski’nin Fransa Parlamentosu’nda eleştirdiği Renault Rusya’dan çekiliyor