Rusya’dan NATO zirvesi sonrası ilk açıklama: Batı savaş ilan etti

Yayın tarihi: 25 Mart 2022 Cuma 11:04 am - Güncelleme: 25 Mart 2022 Cuma 10:58 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu sürerken, taraflar ilk kez esir asker değişimi yaptı. Ukrayna ‘Moskova’nın 9 Mayıs’a kadar savaşı bitirmek için propaganda yaptığını’ belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı operasyon 30. gününde sürüyor. Sahada çatışmalar sürerken, taraflar arasında ilk kez esir asker değişimi yapıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski “2 binden fazla Ukranyalı çocuğun kaçırıldığını” öne sürdü. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise Moskova’nın “9 Mayıs’a kadar savaşı bitirmek için propaganda” yaptığı yönünde açıklamada bulundu.

Ukrayna’da son durum… Zelenski’den NATO’ya sitem

CANLI ANLATIM

22:56 FRANSA: TAHLİYELER İÇİN TÜRKİYE VE YUNANİSTAN BİRLİKTE ÇALIŞIYOR

 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Türkiye ve Yunanistan Rusya’yı sivillerin tahliyesi için birlikte ikna etmeye çalışıyor (Reuters)

22:48 RUSYA: UKRAYNA2DAKİ OPERASYONUN BİRİNCİ ETABI TAMAMLANDI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki savaşın bir ayına ilişkin değerlendirmesinde, “Ukrayna’nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirleri kuşatma altında, Herson bölgesinin tamamı, Zaporijya’nın da büyük bir kısmı kontrolümüzde.” ifadesini kullandı. Rusya Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Orgeneral Sergey Rudskoy, konu hakkında yaptığı açıklamada, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin savaş gücünün azaldığını savunarak, “Ukrayna’daki operasyonun genel olarak birinci etabı tamamlandı.” dedi.

20.47 ERDOĞAN-ZELENSKİ GÖRÜŞMESİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, NATO Liderler Zirvesi’nde Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik desteği bir kez daha vurguladığını, ikili görüşmelerinde de Türkiye olarak izledikleri aktif ve ilkeli politikayı, sarf ettikleri etkin diplomatik gayretleri kapsamlı biçimde liderlerle paylaştığını ifade etti.

Erdoğan, bu süreçte Türkiye’nin elinden gelen tüm yardımları hayata geçirdiğini dile getirdi.

 

20.08|  JOE BİDEN POLONYA-UKRAYNA SINIRINDA AÇIKLAMA YAPTI

ABD Başkanı Joe Biden, Air Force One uçağı ile Polonya-Ukrayna sınırında oluşturulan ABD askeri üssüne iniş yaptı. İnsanlığın çok önemli bir dönüm noktasından geçtiğini söyleyen Biden, şu anda Avrupa’da 100 bin kuvvet olduğunu belirtti.

20.05| UKRAYNA: 14 KENTİN BELEDİYE BAŞKANI REHİN

Ukrayna: Rusya, Ukrayna’daki 14 kentin belediye başkanını rehin aldı.

13:03 | LAVROV: BATILILAR RUSYA’YA TOPYEKÜN BİR SAVAŞ İLAN ETTİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “Batılılar Rusya’ya karşı topyekün, hibrit bir savaş ilan etti” ifadelerini kullandı.

10:30 | ZELENSKİ: 2 BİNDEN FAZLA UKRAYNALI ÇOCUK KAÇIRILDI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski savaş sırasında 2 binden fazla Ukraynalı çocuğun kaçırıldığını öne sürerek, “Çocuklarımızın nerede olduğunu bilmiyoruz” dedi. İnsani yardım konvoylarının da ateş altında olduğunu dile getiren Zelenski, “Tahliye koridorlarındaki çocuklara, kadınlara ve kilise çalışanlarına ateş ediyorlar” diye konuştu.

10:15 | ‘RUSYA 9 MAYIS PROPAGANGASI YAPIYOR’

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ‘Rusya’da savaşın Zafer Bayramı olarak kutlanan 9 Mayıs’a kadar tamamlanması fikrinin propagandasının yapıldığını’ bildirdi.

Rusya Federasyonu’nda 9 Mayıs, Sovyetler Birliği’nin 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı kazanılan tarih olarak biliniyor. 1945’ten beri 9 Mayıs günü, Zafer Bayramı olarak kutlanıyor.

10:00 | İLK ESİR ASKER DEĞİŞİMİ

BBC’de yer alan habere göre savaşta bir ilk yaşandı. Rusya ve Ukrayna ordusu arasında esir asker değişimi yapıldı. Yetkililer 10 esir Ukrayna askerinin, 10 esir Rus askeriyle değiştirildiğini aktardı. Ayrıca 11 Rus sivil denizci, 19 Ukraynalı denizci için ayrı bir takas yapıldı.

NATO’dan doğu kanadını güçlendirme kararı