Sağlık Bakanı’nın evine koronavirüs baskını

Yayın tarihi: 15 Ekim 2020 Perşembe 11:06 pm - Güncelleme: 15 Ekim 2020 Perşembe 11:06 pm

Fransa’da hükümetin yeni tip koronavirüs salgınını nasıl yönettiğine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran’ın da aralarında bulunduğu birçok yetkilinin evine operasyon düzenlendi.

Fransız polisi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisiyle mücadelenin yönetimine dair soruşturma kapsamında üst düzey hükümet ve sağlık yetkililerinin evlerine baskın düzenledi.

Sabah saatlerinde gerçekleştirilen operasyonda aralarında Fransa’nın eski Başbakanı Edouard Philippe, eski Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, mevcut Sağlık Bakanı Olivier Veran ve Ulusal Sağlık Kurumu Müdürü Jerome Salomon’un da olduğu birçok yetkilinin evine baskın düzenlendi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını kötü yönettiği gerekçesiyle Fransa Adalet Divanınca 7 Temmuz’da açılan soruşturma kapsamında Veran, eski Başbakan ve Le Havre Belediye Başkanı Philippe, şubatta Sağlık Bakanı görevinden istifa eden Buzyn, eski Hükümet Sözcüsü Sibeth Ndiaye ve Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon’un evlerinde polis tarafından arama gerçekleştirildi.

“SUÇ TEŞKİL EDECEK ŞEKİLDE İHMALKAR DAVRANIŞLARDA BULUNMAK”

Fransa’da, doktorlar ve yeni tip koronavirüsten hayatını kaybedenlerin aileleri hükümeti, salgın konusunda “suç teşkil edecek şekilde” ihmalkar davranmakla suçlamıştı. Hükümete yöneltilen eleştiriler arasında, “yavaş müdahalede bulunma” ve “salgına hazırlıksız yakalanma” da vardı. Bunun üzerine hükümetin yeni tip koronavirüs pandemisini nasıl yönettiğiyle ilgili olarak temmuz ayında soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturmanın, cinayete ve yaralanmaya sebebiyet verme, hayatı tehlikeye atma, tehditle mücadelede yetersiz kalma ve tehlikedeki insanlara yardım etmeme gibi iddialar da ele alınabileceği belirtildi.