Safari’nin silinmesinden App Store’un sarsılmasına: AB yasaları Apple’ı yeniden şekillendirecek

Yayın tarihi: 9 Mart 2024 Cumartesi 4:10 pm - Güncelleme: 9 Mart 2024 Cumartesi 4:10 pm

Avrupa Birliği (AB), Apple’ı köşeye sıkıştırdı. iPhone üreticisi ilk kez kullanıcıların Safari tarayıcısını silmelerine izin vermek zorunda kalacak. Bu en önemli değişikliklerden sadece biri.

Apple’ın yakında sıkı bir şekilde kontrol edilen iOS ekosisteminin önemli yönlerini Avrupa Birliği’ndeki (AB) üçüncü taraf alternatiflere açması gerekecek. AB’nin yeni Dijital Piyasalar Yasası (DMA), büyük teknoloji şirketlerinin kendi ürün ve hizmetlerini haksız yere tercih etmesini önlemeyi ve rekabeti artırmayı amaçlıyor.

İşte yeni düzenleme ile Apple ürünlerinde meydana gelecek değişiklikler.

KURULUMDAKİ WEB TARAYICI SEÇENEKLERİ

AB’de iPhone’lara gelen en gözle görülür değişikliklerden biri, kullanıcıların cihaz kurulum işlemi sırasında tercih ettikleri web tarayıcısını seçebilmesidir. Varsayılan olarak Apple’ın Safari tarayıcısını kullanmak yerine , kullanıcılara Google Chrome, Mozilla Firefox ve diğerleri gibi pazarlarında mevcut olan çeşitli web tarayıcıları sunulacak .
Geliştiriciler artık tarayıcı uygulamalarında ve uygulama içi tarama bileşenlerinde Apple’ın WebKit’i dışındaki web oluşturma motorlarını kullanmalarına izin verildiğinden daha fazla esneklik kazanacaklar. Bu, Chrome ve Firefox gibi tarayıcıların iOS’ta daha sorunsuz çalışmasına olanak tanıyabilir .

SAFARİ’Yİ SİLME YETENEĞİ

Tarayıcıyla ilgili başka bir değişiklikle, AB’deki iPhone kullanıcıları, isterlerse yakında Apple’ın Safari web tarayıcısını cihazlarından tamamen kaldırabilecekler. Şu anda Safari, iOS sistemiyle derinlemesine entegre olduğundan silinemiyor. Ancak DMA, Apple’a kullanıcıların istemedikleri önceden yüklenmiş uygulamaları kaldırmasına izin verme yetkisi veriyor.

MESAJLAŞMANIN BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİĞİNDEKİ ZORLUKLAR

DMA ayrıca mesajlaşma platformları arasında daha fazla birlikte çalışabilirlik sağlamayı amaçlamaktadır. Ancak bu durum karmaşık olduğundan Apple’ın iMessage’ı, Meta’nın WhatsApp ve Messenger’ına kıyasla AB’deki sınırlı erişimi nedeniyle şu anda muaf tutuluyor.Bu uygulamalar, Telegram ve Signal gibi rakiplerle temel mesajlaşmanın birlikte çalışabilmesine izin vermeye başlamalı, ancak yalnızca özel olarak talep edilmesi durumunda. Platformlar arasında grup sohbetleri ve sesli/görüntülü arama gibi tam işlevler çok daha uzun sürebilir.

ÜÇÜNCÜ TARAF UYGULAMA MAĞAZALARI VE ÖDEME SEÇENEKLERI

Muhtemelen en büyük değişiklik, Apple’ın artık geliştiricileri AB pazarındaki iOS uygulamaları için tek dağıtım yöntemi olarak App Store’u kullanmaya zorlayamamasıdır. Üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin verilecek, bu da geliştiricilerin Apple’ın katı uygulama inceleme politikalarını ve dijital satışlarda tartışmalı %15-30 komisyonu potansiyel olarak atlamalarına olanak tanıyacak.
Apple, yakın zamana kadar üretken yapay zeka hakkındaki kamuya açık konuşmalarda belirgin bir şekilde yer almıyordu . Ancak AI iPhone’da zaten oldukça mevcut ve diğerlerinin yanı sıra Kamera, Fotoğraflar ve Siri gibi Ayrıca Apple, mobil uygulamalar ve dijital satın alımlar için yalnızca Apple Pay’in ötesinde alternatif ödeme sistemlerini de etkinleştirecek. Ödeme uygulamalarının geliştiricileri, temassız ödemeler için iPhone’un NFC çipine erişebilecek.

ANDROİD’E DAHA KOLAY VERİ AKTARIMI

Bir diğer DMA gereksinimi ise iPhone kullanıcılarının verilerini aktarıp Android cihazlara veya diğer mobil işletim sistemlerine geçiş yapmalarını kolaylaştırmaktır. Apple, platformlar arası veri geçişleri için “daha kullanıcı dostu çözümler” üzerinde çalıştığını söylüyor ancak bu özelliğin 2025’in sonlarına kadar beklenmiyor.

Kaynak: TELE1