Saç dökülmesi nasıl önlenir? Eczacı Müderrisoğlu yanıtladı

Yayın tarihi: 9 Nisan 2024 Salı 11:53 am - Güncelleme: 9 Nisan 2024 Salı 11:53 am

Haber: Nilay Göl

Saç dökülmesi, hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın olarak karşılaşılan bir sorundur. Eczacı Mehmet Müderrisoğlu, “Saç dökülmesi nasıl önlenir?” sorusuna yanıt verdi.

Eczacı Mehmet Müderrisoğlu, TELE1‘de ekranlara gelen Yaşamak Güzeldir programına konuk oldu.

Psikolojik danışman Selin Erel’in “Sonbaharla birlikte böyle bir dökülmeler başlıyor. Önce neyi görüyoruz? Doğada dökülmeleri görüyoruz. Muhteşem yaprakları, çiçekleri ve meyveleri olan ağaçlar öncelikle kışa girerken sonbaharda yapraklarını döküyor. Ve beraberinde bizler de canlı organizmalar olarak saç dökülmesinden şikayet etmeye başlıyoruz. Tutam tutam saçlarımız elimize geldiği zaman ister istemez o tarakta birikenleri gördüğümüzde hangimiz ‘oh yaşasın sonbahar geldi, ölü yapraklarımı döküyorum’ diyoruz? Hiçbirimiz. Genellikle ne diyoruz? ‘Böyle giderse yakın zamanda herhalde hiç saçım kalmayacak’ diyoruz ve bundan endişeleniyoruz. Ama endişelenmek işimize yarar mı? Hayır. Ne yapıyor? Streslenmemizi sağlıyor. Stres de saçlarımızı belki de daha fazla dökülmesine destek veren bir hale gelebiliyor. O zaman ne yapacağız biliyor musunuz? Tam tersi oynayacağız. Tam tersi nedir? Saç diplerimizi canlandırmaya destek olabilecek ve engelleyebilecek kozmetik çözümler olacak tabii ki. Beslenmenin yanı sıra yapabileceğimiz en iyi çözüm. Mehmet Bey bize bu formülden bahsedin, ne olur” sözlerine yanıt veren Müderrisoğlu, şunları söyledi:

“Saçlar ve cilt, iç halimizi ortaya koyan varlıklarımız. Ben sana sinirli olarak bağıracak olsam senin önce yüzün kıpkırmızı oluyor. Mesela bir depresyon halinde şöyle yaptığında avucunda bir tutam saç kalıyor. Dolayısıyla bunların hepsini bir bütün olarak ele alınmalı. Ben ne yapıyorum? Ben ağızdan bir destek veriyorum. Bu destekte hem bitkisel özler var hem vitaminler var. Bunlarla bünyenin o kaybı önlemesini sağlıyoruz. Ondan sonra çok özel bir tonikten söz ediyorum. Bu bezelye filizi özü. Bezelye filizi dediğimiz zaman bunun birkaç damlasını damlatıp şöyle saçlarına friksiyon yapıyorsun ve bırakıyorsun. Yaptığı şey nedir? Eğer kök mevcut da dışarıya çıkacak gücü bulamıyorsa onu uyarmak suretiyle, besleyip uyarmak suretiyle dışarıya çıkmasını sağlıyor. Sonra dışarıya çıktığında daha çok cılız ayva tüyü gibi zayıfken onun kopmasını önlüyor. Çünkü, dipten güçlendiriyor. Ondan sonra da çıktıktan sonra daha verimli, daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Bütün yapacağın sabahleyin ellerini yüzünü yıkadıktan sonra ellerin nemliyken şöyle şöyle saçını biraz nemlendiriyorsun. Sonra onun böyle pipeti var, böyle böyle yapıyorsun birkaç damlayı saça dağıtıp friksiyon yapıyorsun. Bu friksiyonu yaptığın zaman hem daha çabuk emiliyor hem de hücrelere kan basıncını artırıyorsun. Ne yapışkanlığı var, ne kokusu var, ne rengi var ama çok güzel.”

Kaynak: HABER MERKEZİ