Rusya’nın kaynakları Afrika’nın kalkınmasına güçlü bir ivme kazandırabilir

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2023 Perşembe 2:28 pm - Güncelleme: 27 Temmuz 2023 Perşembe 2:28 pm

Okay Deprem

:

27 ve 28 Temmuz 2023 tarihlerinde Rusya Federasyonu’nun “Kuzey Başkenti” olarak bilinen St. Peterburg kentinde ikinci kez “Rusya-Afrika Ekonomi ve İnsani Kalkınma Zirvesi” düzenleniyor.

Bu tür devasa küresel çaptaki etkinlikler son zamanlarda, bilhassa son yıllarda “Avrupa’nın en Rus”, veyahut “Rusya’nın en Avrupa-i” şehrinde inanılmaz bir süreklilik ve somut beklentilerle gerçekleşmeye devam ediyor. Zirveyi bizzat açan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, katılımcı Afrika ülkelerinin liderlerine nükleer enerji, gıda ve tarımsal kalkınma, güvenlik araçları, jeolojik keşif ve uzay teknolojisi vermeyi vaat etti. “Kara Kıta”nın eski kolonizatörü niteliğindeki Avrupa’nın, tarihinin hiçbir döneminde hayata geçirmek bir yana, vaat dahi etmediği bütün bu söz konusu teklifleri Rusya mevcut dünya piyasasının çok çok altında fiyat ve bedellerle yerine getirmeye hazırlanıyor şimdilerde.

Rusya, Afrika’ya Avrupa’nın hiçbir zaman vaat edemediğini teklif ediyor şimdilerde

Afrika her zaman ancak maalesef ki mantığın ve tahminlerin dışında yaşadı, var olmak durumunda kaldı. Ne var ki nihayet, öngörülebilir bir gelecekte dünya nüfusunun dörtte birine ev sahipliği yapacak olan, muhteşem doğal kaynaklara ve dünyanın ekilmemiş tarım arazilerinin çoğunluğuna ev sahipliği yapan bu kocaman kıta, artık umut çıtasını çok daha yukarılara yükseltiyor. Ne yazık ki Afrika tarihsel olarak nice hatırı sayılır şanssızlıklar yaşadı; siyasi istikrarsızlıklar, yetersiz ilaç, silahlı ve ırksal çatışmalar, kabile savaşları ve modern teknolojilere erişim eksikliği ile sonuçlanan uzun süreli yağmacı bir kolonizasyon devresi geçirdi kıta. Artık ise boyun eğdirmenin karanlığı unutulmaya yüz tutmaya başlamış gözüküyor ve “Yaşlı Kıta”, gerçekleştirilmesi için yardım edilmesi gereken korkunç boyutta bir ticari ve ekonomik potansiyele sahip olarak tam anlamıyla göz kamaştırıyor.

Afrika’yı sömürmek dışında bir şey yapmayan Avrupalılar yeni oyundan siliniyorlar

Görünüşe bakılırsa gezegenimizde artık yeni bir “Afrika yarışı” başlıyor ve 19. Yüzyıl’ın ikinci yarısında bu yarış uzak ara nasıl ki Avrupa tarafından büyük kârlarla kazanıldıysa, şimdi de çeşmenin başını Ruslar alacak gibi gözüküyor. Peki bugünkü bu büyük mücadelede, her “yarışmada” muhakkak suretle yerleri hazır Avrupalılar nerede acaba?!.. Ne yazık ki, fakat gerçek o, onlar artık Afrika’da düne kadar olduğundan farklı olarak, istedikleri gibi at koşturamıyorlar ve bundan sonra da bu olanağa malik olamayacaklar gibi görünüyor. Yeni-sömürgeciliğin umut vaat eden son Avrupa projesi olan “FransAfrica”, Rusya’nın kıtadaki politik, jeostratejik, ekonomik ve silahlı baskısı ve gücü altında ezici bir yenilgiye uğradı son senelerde. Avrupa ülkelerinin geri kalanın ise günümüzde; Rusların, Çinlilerin ve Amerikalıların, kendi yerlerini nasıl aldıklarına artık alık alık bakmak dışında elinden bir şey gelmiyor. Eskiden Avrupa’ya giden Rusya’nın tükenmez ve ucuz doğal kaynakları; sonunda bağımsız, istikrarlı ve müreffeh Afrika’nın kalkınmasına güçlü bir ivme kazandıracak gibi…