İki gündür devam etmekte olan “Rusya - Afrika Forumu”na Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün dev buluşmada yaptığı konuşma damgasını vurdu. St. Petersburg kentinde ikinci ve son gününde sürmekte olan küresel zirvenin ilk gününde Putin, büyük kongre salonunda kürsüye çıkarak Rusya’nın Afrika ile olan çok boyutlu ve giderek dört koldan derinleşmekte olan karşılıklı ilişkilerine ve de Rusya’nın “Kara Kıta”ya dönük plan, proje, öneri ve genel olarak uzun erimli projeksiyonuna dair çok önemli bilgiler paylaşıp, oldukça çarpıcı mesajlar verdi. Rus lider ilk olarak, Rusya ve Afrika kıtası arasındaki ticari hacmin hâlihazırda 18 milyar dolara ulaştığını ve giderek de artmakta olduğunu belirtti. Rusya Federasyonu’nun “Yaşlı Kıta”ya dönük ihracatının mühim bir oranın ulaşım araçları, teknik ekipmanlar, kimya sanayi ürünleri ve de gıda mallarının teşkil ettiğini kaydetti. Tüm bunların yanında ise, Afrika’nın gayri safi milli hâsılasının büyüme nispeti ve hızının da dünya ortalamasının üzerinde olduğunu hatırlattı Rusya devlet başkanı uzun konuşmasında.

“RUSYA, BATI’NIN ÇALDIĞI UKRAYNA BUĞDAYINI AFRİKA İÇİN İKAME ETMEYE MUKTEDİR”

Vladimir Vladimiroviç Putin’in Afrika ile münasebetlerde tarihi nitelikteki konuşması sırasında Rusya – Ukrayna ve Türkiye arasındaki “Tahıl Anlaşması”na da değinmeden geçmedi. Putin, Batı ülkelerinin Rus tahılının özellikle ve her şeyden önce Afrika ülkelerine ulaşmasını bilinçli olarak engellediğini ancak gene de Rusya’nın büyük kıtaya gıda ürünleri sevk etmek için her türlü imkânı kullanmaktan kaçınmayacağını vurguladı. Tam bu noktada, Rus devletinin bir numaralı temsilcisi, çok çarpıcı ve bir o kadar da dramatik istatistikler paylaştı. “Tahıl Sözleşmesi”nin imzalanmasından beri geçen bir yıl boyunca Ukrayna topraklarından toplam 33 milyon ton tahıl ihraç edilirken, bunun yüzde 70’sinden fazlasının ihtiyaç sahibi olmayan, aksine yüksek refah seviyesine sahip ülkelere, en başta da Avrupa devletlerine temin edildiğinin altını çizdi. Bunları söylemesinin ardından Putin, bazı Afrika ülkelerine dönük kayda değer ve şu ana kadar örneği görülmemiş tekliflerini sıralamaya koyuldu: Bunların ilki: Rusya’nın Burkino-Faso, Mali ve Eritre’ye 25 ile 50 bin ton arasında tahıl ürününü, nakliye bedelini kendisi üstlenmek suretiyle, sağlamaya hazır olduğuydu. Vladimir Putin bu bağlamda, ülkesinin Ukrayna’dan Afrika’ya bir türlü temin edilmeyen tahıl miktarını fazlasıyla ikame etme kapasitesine malik olduğunu da sözlerine ekledi.

RUSYA, ÜNİVERSİTELERİNİ AFRİKA’YA TAŞIMAYA VE RUS DİL OKULLARI AÇMAYA HAZIRLANIYOR

Putin zirve boyunca bir dolu Afrika ülkesinin lideri ile bir araya gelirken, ülkesinin onlara endüstriyel tarım sahasında teknoloji transferine hazır olduğunu ilan ederken, bu gerçekleştiği takdirde ise Afrika ülkelerinin belli bir süre sonra kendi gıdalarını üretebilecek duruma geleceklerinden, dahası ihracatçı konumuna bile yükseleceklerinden emin olduğunu ifade etti. Bu arada hatırlatmak da fayda var ki, Rusya son yıllarda Afrika ülkelerine dönük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve ham petrol ihracatını tam 2.6 kat arttırmış durumda. Putin, dünya çapında ses getiren konuşmasının devamında ayrıca, büyük ehemmiyet arz eden dev projeleri de duyurdu. Bunlar temel olarak şunlardan oluşuyor: Süveyş Kanalı bölgesinde bir Rus sanayi havzasının kurulması, Afrika ülkeleri ile olan doğrudan uçak seferlerinin arttırılması ve çeşitlendirilmesi, Afrika’nın bir dizi ülkesinde Rusya’nın belli başlı yüksek öğretim kurumlarının şubelerinin açılması, ve de Rusya ve Afrika’nın objektif bilgilerin daha kolay ve hızlı yayılmasına zemin teşkil etmesi maksadıyla müşterek bir enformasyon alanı kurması. Rus lider, daha da iddialı konuşarak, Afrika’nın birçok ülkesinde Rus dilinin öğretileceği okullar açacaklarını, buralarda Rusya standartlarında eğitim verileceğinin de haberini verdi. Tüm bu sıralananlar dışında da konuşmasının sonlarına doğru Rusya lideri, Afrika Birliği’nin G-20’ye eklemlenmesi için kararın Hindistan’da düzenlenecek bir sonraki buluşmada alınacağını dile getirdi.