Rusya’dan Ukrayna’ya yeni operasyon sinyali

Yayın tarihi: 19 Nisan 2022 Salı 1:34 pm - Güncelleme: 19 Nisan 2022 Salı 1:36 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonu 55. gününe girerken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov “Operasyonun bir sonraki safhası şimdi başlıyor” açıklamasını yaptı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı askeri operasyon 55. güne girildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine aday statüsü elde etmesi için doldurulan anketi AB’nin Ukrayna’daki Delegasyonu Başkanı Matti Maasikas’a teslim etti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, ulusal bir televizyona yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Buça, Mariupol, Volnovaha’da işlediği savaş suçlarından sonra Ukrayna ve Rus delegasyonları arasında savaşı sona erdirmek için yürütülen müzakere sürecinin çok daha karmaşık hale geldiğini kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bulgaristan’ın Moskova Büyükelçiliği’nde çalışan diplomatları “istenmeyen kişi” ilan etti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise “Özel askeri operasyon devam edecek. Operasyonun bir sonraki safhası şimdi başlıyor” açıklamasını yaptı.

Savaşta 54. gün | Zelenski: Biden Ukrayna’ya gelecek

CANLI ANLATIM

13:30 |LAVROV: OPERASYON BİR SONRAKİ AŞAMASI ŞİMDİ BAŞLIYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Lavrov, operasyonun bir sonraki aşamasının “şimdi” başladığını ifade ederek, “Moskova Ukrayna’daki rejimi değiştirmeyecek, halkın seçim özgürlüğü olmalı” dedi. Rusya’nın doğalgazı rubleyle satma kararının değişmediğini ifade eden Lavrov, “Bu sözleşmelerle çelişmiyor” ifadelerini kullandı.

13:27 | UKRAYNA: İNSANİ KORİDORLAR BUGÜN DE OLMAYACAK

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, sivillerin tahliyesi için insani koridorlar üzerinde anlaşmaya varılamadığını ve koridorların bugün de açılmayacağını duyurdu.

Vereşçuk, Telegram hesabından “Bugün maalesef insani koridorlar olmayacak. Donbas’ta yoğun bombardıman devam ediyor. Mariupol’da Ruslar siviller için Berdyansk yönünde bir koridor sağlamayı reddediyor. Herson ve Harkiv bölgelerinde insani koridorların açılması konusunda zorlu müzakerelere devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Son 2 günde Rusların Donbas’taki saldırıları artarken, Ukrayna ve Rusya arasında insani koridorlar üzerinde anlaşma sağlanamıyor.

13:25 | UKRAYNA: RUSYA YENİ TAARUZDA DÖRT BÖLGEYİ GEÇİRMEYİ HEDEFLİYOR

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç, Rus ordusunun Ukrayna’nın doğusundaki yeni taarruzda dört bölgeyi ele geçirmeyi amaçladığını belirtti.

Arestoviç, ulusal bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Rusya’nın Donbas’ta başlattığı yeni taarruzda dört hedefinin bulunduğunu kaydederek, Rusya’nın bu hedefine ulaşmaya yönelik yeni saldırısının 17 Nisan Pazar günü başladığını savundu.

Rus ordusunun genel olarak ülkenin doğusundaki savunma hattını kırmaya çalıştığını anlatan Arestoviç, Rus ordusunun ilk görevinin Luhansk bölgesindeki Rubejnoe-Popasnaya-Severodonetsk güzergahındaki toprakları ele geçirmek olduğunu ve Rusların böylece bu bölgeyi ülkenin diğer bölgelerinden kesmeye çalışacağını söyledi.

Rusların ikinci hedefinin Harkiv bölgesindeki İzyum’dan Slavyansk ve Kramatorsk’a kadar olan bölgeye saldırı düzenleyerek bu toprakları ele geçirmek olduğunu ifade eden Arestoviç, Rusya’nın diğer hedeflerinin ise Zaporijya’nin Gulyaypole bölgesi ve Mariupol olduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gece yayınladığı video mesajında, artık Rus birliklerinin uzun süredir hazırlandıkları Donbas için savaşa başladığını dile getirmişti.

13:20 | ZELENSKİ: RUSYA DONBAS’A SALDIRI BAŞLATTI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, “Artık Rus birliklerinin uzun süredir hazırlandıkları Donbas için savaşa başladığını söyleyebiliriz” ifadesini kullandı. Zelenski, yayımladığı video mesajında, Rus ordusunun Donbas’ta taarruza başladığını, ne kadar Rus askeri sevk edilirse edilsin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin bölgeyi ve devleti savunacağını belirtti.

Zelenski, “Artık Rus birliklerinin uzun süredir hazırlandıkları Donbas için savaşa başladığını söyleyebiliriz. Artık Rus ordusunun önemli bir kısmı bu taarruza odaklanmış durumda. Oraya ne kadar Rus askeri sevk edilirse edilsin, savaşacağız. Kendimizi savunacağız. Bunu her gün yapacağız. Ukrayna’ya ait hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğiz.” diye konuştu.

Google Maps, Rusya’daki askeri alanları açtı