Rus tanklarındaki Z harfinin sırrı ne?

Yayın tarihi: 22 Şubat 2022 Salı 3:07 pm - Güncelleme: 22 Şubat 2022 Salı 3:43 pm

Rusya Donetsk ve Lugansk Halk cumhuriyetlerini tanıdığını duyurdu. Ajanslar bölgeden son dakika gelişmelerini aktarmaya devam ederken, sınır hattından gelen bir fotoğraf dikkat çekti. Rus tanklarının bazılarının üzerinde “Z” harfi olduğu görülürken, bu işaretin Ukrayna lideri Zelenski’nin soyadının baş harfine atıf olduğu ifade edildi.

Rusya- Ukrayna hattındaki tansiyon neredeyse hiç düşmüyor. Donbass’taki gelişmelerden sonra Rusya ve Belarus ordularının ortak tatbikatı uzatıldı. Belarus yetkilileri Rus birliklerinin bir süre daha ülkede kalacağını belirtti. Rus ordusu, Ukrayna sınırına S-300 hava savunma sistemini gönderdi.

RUS TANKLARINDA DİKKAT ÇEKEN İŞARET
Rusya – Ukrayna sınırından gelen fotoğraflarda ise ilginç bir ayrıntı dikkat çekti. Rusya tanklarından bazılarının üzerinde ‘Z’ harfi olduğu görüldü. Z harfinin sırrı ortaya çıktı. Ukrayna lideri Zelenski’nin soyadının baş harfine atıf yapıldığı ifade edildi.

Rus ordusu Donbass’ta! Rusya’ya ilk yaptırım Almanya’dan!

 

“RUSYA HER AN İŞGAL EDEBİLİR”
Öte yandan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya-Ukrayna hattındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde “Eldeki kanıtlar Rusya lideri Vladimir Putin’in her an Ukrayna’yı işgale başlayabileceğini gösteriyor” dedi. BBC’ye konuşan Johnson, “Gerçek şu ki tüm işaretler, planın bazı açılardan çoktan başlamış olduğu yönünde” değerlendirmesinde bulundu.

“ZELENSKİY’E MESAJ VERİLİYOR”

Sınırdan gelen son fotoğraf ve görüntülerdeki bir işaret ise, gözden kaçacak gibi değil. Rusya uzmanı analist Rob Lee’nin dikkat çektiği Z işareti, kısa süre içinde büyük ses getirdi.

Sınıra ilerleyen devasa tank konvoylarında ve diğer zırhlı araçlarda görülen Z’nin ne anlama geldiği merak edildi. Zira, Z işaretli birliklere verilen görev şimdilik gizemini koruyor. Askeri birliklerin birbirini tanımak için benzer işaretler taşıdığı biliniyor. Sosyal medyada, Z harifiyle Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy’ye mesaj verildiği yönünde yorumlar da yapıldı.

Tank konvoyunun görüntülendiği yerlerden biri, Ukrayna sınırına yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Rusya şehri Belgorod.

UZMAN İSİMDEN Z HARFİ AÇIKLAMASI

Terör ve Güvenlik Stratejileri Uzmanı Abdullah Ağar da gizemini koruyan Z harfine dair değerlendirmede bulundu.

Ağar Z harfine dair şu ifadeleri kullandı:

Merak konusu:

Ukrayna sınırlarına dayanmış Rus Ordusunun araçlarında neden “Z” işareti var?

Bununla ilgili çeşitli görüşler bulunuyor. Bu sembol son 8 yıldır kullanılıyor ve dünya basınının ilgisini çekiyor.

– Temelde basit bir birbirini tanıma/kontrol/koordinasyon uygulaması.

– Temelde karadaki unsurların birbirlerini ve havadaki araçların karadaki dost unsurları tanımaları için kullanılıyor.

Bazılarında özel boyalar-gece görüş (enfrare vb.) kullanılıyor.

-Taarruz zamanı havadan saldırı durumunda kendi araçlarının tespitinin kolaylaştırılmak için.

-Rus Ordusu, Beyaz Rusya gibi Batıdaki ülkelerle ortak tatbikat yaptıklarında genelde ismini “Zapat” yani “Batı” diye nitelendiriyorlar. Bu askeri tatbikatların en önemlisi diye açıklama yaparlar. Yani bir nevi BATIYA HÜCUM anlamı taşıyor olabilir.

-Ukrayna istikametinde taarruz edecek araçların sınıflandırmak.

-İlave olarak, ihtiyattaki veya harekatın daha sonraki katmanlarında kullanılmak üzere ayrılmış araçları tanımlamak için de kullanılıyor olabilir.