Rusya operasyonu yeniden başlattı: Üçüncü tur müzakere pazartesi! İşte dakika dakika gelişmeler

Yayın tarihi: 5 Mart 2022 Cumartesi 1:05 am - Güncelleme: 5 Mart 2022 Cumartesi 11:31 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyon 10’uncu gününde. Rusya’nın Mariupol kentinde ‘sessizlik rejimi’ olarak duyurduğu geçici ateşkes ve insani yardım koridoru açılması kararı çatışmalar nedeniyle durduruldu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonu sürerken, Batı ve ABD’den art arda yaptırım kararları gelmeye devam ediyor. Rusya yaptırımlara yanıt niteliğinde bir adım attı ve Rus medyasına ilişkin kararlar alan Facebook ve Twitter’ı kullanımı yasakladı.

Öte yandan dün (4 Mart) Rusya ve Ukrayna arasından çatışmalar sonucu yangın Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’ni de Rusya’nın ele geçirmesi Batı’yı hareketlendirdi. Savaşın gündemi ‘nükleer’e döndü. ABD, Rusya’ya konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

Ukrayna’nın Donbass bölgesinin liman kenti Mariupol’da bu sabah Rusya tarafından “sessizlik rejimi” adıyla geçici ateşkes ilan etme girişimi sonuçsuz kaldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalarda, Mariupol’dan Rusya’ya sivil geçişlerin Ukraynalı milliyetçi gruplar tarafından engellendiği ve kentte bir apartmanın çökmesi sonucu yüzlerce kişinin enkaz altında olabileceği belirtildi.

İŞTE DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER…

23:15 | 273 TÜRK VATANDAŞI DAHA UKRAYNA’DAN TAHLİYE EDİLDİ

Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bugün Ukrayna’dan 273 Türk vatandaşının daha yola çıktığını ve tahliyesi gerçekleşen Türk vatandaşlarının sayısının 11 bin 496’ya ulaştığını kaydetti.

23:00 | PUTİN, LİSTE EMRİ VERDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir kararname ile hükümeti, Rusya’ya karşı ‘dostça olmayan eylemlerde bulunan’ ülkelerin listesini hazırlamakla görevlendirdi. Sputnik’in aktarımına göre Rusya hükümetine söz konusu listeyi tamamlaması için iki gün süre verildi.

20:56 | PUTİN ile İSRAİL BAŞBAKANI BENNET GÖRÜŞTÜ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile Kremlin’de görüştüğünü bildirdi.

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Putin’in Bennet ile Kremlin Sarayı’nda görüşme gerçekleştirdiğini belirtti. Devam eden görüşmenin içeriğine yönelik bilgi veren Peskov, “Ukrayna etrafındaki durum müzakere ediliyor” dedi. Peskov, görüşme sonunda basına açıklama yapılmasının planlanmadığını da dile getirdi. İsrail Başbakanı, Putin ile görüşmesinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile de görüştü.

20:45 | KREMLİN, PUTİN ve ERDOĞAN’IN GÖRÜŞME PLANINI DOĞRULADI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesinin planladığını doğruladı. Kremlin Sözcüsü, Sputnik haber ajansına açıklamasında, “Böyle bir görüşme planı var” dedi.

Daha önce Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın yarın Putin ile Ukrayna konulu bir telefon görüşmesi yapmasının planlandığını belirtmişti.

20:07 | 3. MÜZAKERE TARİH ve YER BELLİ OLDU

Rusya ve Ukrayna arasındaki 3’üncü tur müzakerenin pazartesi günü yapılacağı açıklandı.

Ukraynalı müzakereci David Arahamiya Moskova-Kiev arasındaki üçüncü tur müzakereler Polonya-Belarus sınırında yapılacağını da bildirdi.

20:04 | RUSYA, UKRAYNA OPERASYONLARINA YENİDEN BAŞLADI

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Rus ordusu Ukrayna’daki operasyonlarına yeniden başladı.” denildi.

19: 48 | BM: 24 ŞUBAT’TAN BERİ 351 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği 24 Şubat gününden beri, Donbass’ta 86 olmak üzere 265 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Ukrayna’da 24 Şubat’tan bu yana 707 sivilin yaralandığını, 351 sivilin öldüğünü söyledi.

BM OHCHR’ye göre, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde 86 kişi öldü ve 385 kişi yaralandı. Kiev’in yanı sıra Çerkasi, Çernihiv, Harkov, Herson, Kiev, Odessa, Sumı, Zaporijya ve Jitomir bölgelerinde 265 sivilin öldüğü, 322 kişinin yaralandığı bildirildi.

19:45 | ÇAVUŞOĞLU ve LAVROV ARASINDA KRİTİK GÖRÜŞME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi paylaşılmadı.

19:00 | RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI:  HERSON BÖLGESİNDEKİ ASKER ÜSSÜ ELE GEÇİRİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus birliklerinin Herson yakınlarındaki Radensk bölgesinde yer alan Ukrayna ordusuna ait askeri üssün kontrolünü ele geçirdiği belirtildi.

Ukryna birliklerinin üssteki tüm silah, mühimmat ve ekipmanı bırakarak bölgedeki mevzilerini hızlıca terk ettikleri kaydedildi.

17:26 | RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: SİVİLLERİN ÇIKMASINI UKRAYNA ENGELLİYOR

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki milliyetçi grupların açılan insani yardım koridorlarından sivillerin çıkmasını engellediklerini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, düzenlediği bilgilendirme toplantısında, Ukrayna’daki insani yardım koridorlarıyla ilgili bilgi verdi.

Ukrayna’daki milliyetçi grupların Volnovaha ve Mariupol’de açılan insani yardım koridorlarından sivillerin çıkışını engellediğini belirten Mizintsev, “Durum, Harkiv ve Sumi şehirlerinde de aynı” iddiasında bulundu.

Mizintsev, Mariupol’den 200 bin ve Volnovaha’dan 15 bin sivilin hala açık olan insani yardım koridorlarına ulaşamadığını söyledi.

Milliyetçi milislerin Ukrayna’daki rehin alma operasyonlarının devam ettiğini söyleyen Mizintsev, yaklaşık 5 bin yabancının canlı kalkan olarak rehin alındığı iddiasında bulundu.

16:33 | PUTİN: YAPTIRIMLAR SAVAŞ İLANINA BENZİYOR

Rus havayolu şirketlerinin kadın çalışanları ile buluşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki operasyonun amaçları ile ilgili soruları yanıtladı.

Putin, Ukrayna’daki askeri altyapıyı yok etme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını bildirirken, Rusya’da sıkıyönetim veya olağanüstü hal uygulama planları olmadığını söyledi.

Yaptırımlara da değinen Putin “Ukrayna’da her şey planlandığı gibi gidiyor” derken, “Yaptırımlar savaş ilanına benziyor” diye konuştu.

Putin, başka bir ülkeden uçuşa yasak bölge koyma girişiminin askeri faaliyetlere doğrudan katılım olarak değerlendirileceğini belirtti.

16:22 | ‘MARİUPOL’DAN RUSYA’YA GİTMEK İSTEYEN SİVİLLER ENGELLENİYOR’

Rusya Savunma Bakanlığı ise Mariuopol’da açılan insani koridordan sivil geçişlerin Ukraynalı milliyetçi gruplar tarafından engellendiği yönünde açıklama yapıldı.

Rus haber ajansı Interfax’in haberine göre, Savunma Bakanlığı’na bağlı Ulusal Savunma Yönetim Merkezi Başkanı Mikhail Mizintsev, “Ne yazık ki, Ukrayna’daki insani durum hızla kötüleşiyor. Ukrayna halkı için mevcut feci durumu istikrara kavuşturmak için mümkün olan tüm önlemleri alıyoruz” açıklaması yaptı.

Rus yetkili, “Rus Silahlı Kuvvetlerinin mevzileri sabah 10:08’de Mariupol’dan bombalandı ve Volnovakha’dan sabah 10:11’den 10:21’e kadar sürekli ateş açıldı. Mariupol’da saat 10:39’da bir konut binası havaya uçtu, enkaz altında yaşlılar ve çocuklar da dahil olmak üzere 200 kadar kişi olabilir” dedi.

16:20 | UKRAYNA: RUS TARAFI ATEŞKESE BAĞLI KALMIYOR, TAHLİYELER DURDURULDU

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Yardımcısı Kiril Timoşenko, Rusya’nın “ateşkes ihlali nedeniyle Mariupol ve Volnovaha kentlerindeki tahliye operasyonlarının durdurulduğunu” açıkladı. Timoşenko, “Rus tarafı ateşkese bağlı kalmıyor, Mariupol’e ve çevresine ateş açmaya devam ediyor” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, daha önce, ülkenin güneydoğusundaki Mariupol ve doğusundaki Volnovaha kentleri için Ukrayna güçleriyle tahliye üzerinde ateşkes sağladıklarını açıklamıştı. Uluslararası Kızıl Haç Komitesinin iş birliğinde yapılacak söz konusu operasyonda, Mariupol ve Volnovaha kentlerinden yaklaşık 215 bin sivilin Zaporijya bölgesine tahliye edileceği bildirilmişti.

15:38 | YUNANİSTAN’DAN AB’YE RUSYA ÇAĞRISI: TÜRKİYE’YE BASKI YAPIN

Fransa’nın Arles kentinde düzenlenen Avrupa Birliği ülkelerinin resmi olmayan zirvesinde konuşan Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Varvitsiotis, AB ülkelerine, Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda Türkiye’ye baskı yapmalarını isteyeceklerini belirtti. Varvitsiotis, “Bu yaptırımlar Türkiye olmadan, Rus ekonomisine istendiği kadar güçlü darbe vuramayacak” dedi.

15:07 | ‘ZELENSKİY, NATO VE RUSYA ARASINDA ÇATIŞMA İSTİYOR’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in NATO ile Rusya arasında bir çatışmayı kışkırtmaya çalıştığını söyledi.

“Sayın Zelenskiy’in sürekli kızgınlık dolu açıklamaları iyimserlik katmıyor” diyen Lavrov, Ukrayna liderinin NATO’nun uçuşa kapalı bölgeye istekli olmaması üzerine yaptığı son açıklamaya ilişkin ise şunları söyledi: “Hamilerine biraz kaba davrandı ve onları eylemsizlikle suçladı. Ve şöyle bir soru ortaya çıkıyor. Onun umduğu gibi NATO’nun onu savunmamasına çok üzüldüyse, demek ki çatışmanın müzakereler yoluyla değil, bu hikayeye NATO’yu dahil ederek çözülmesini umuyordu. Demek ki hala çatışmayı kışkırtma eğiliminde.”

13:35 | GAZPROM: AVRUPA’YA GAZ TEDARİKİ DEVAM EDİYOR

Rusya’nın en büyük enerji şirketi Gazprom, Avrupa’ya gaz tedarikinin “aynı seviyede” devam ettiğini açıkladı. Gazprom sözcüsü Sergei Kupriyanov, “Gazprom, Avrupalı ​​tüketicilerin 5 Mart’taki 109,5 milyon metreküplük taleplerine ve rezervasyonlarına uygun olarak, Ukrayna topraklarından transit geçişle Rus gazını sağlamaya devam ediyor” açıklaması yaptı.

13:19 | KREMLİN: ABD VE AB, RUSYA’YI DÜNYADAN İZOLE EDEMEZ

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov gazetecilere açıklamalarda bulundu. Peskov, açıklamasında ABD ve AB’nin yaptırım kararlarına tepki gösterdi.

Peskov, yaptırım kararlarının “tecrit” anlamına geldiği yönündeki yorumlara ilişkin gelen soruya “Dünya, Avrupa ve ABD’nin herhangi bir ülkeyi, özellikle Rusya kadar büyük bir ülkeyi izole edemeyecek kadar büyük, bu nedenle bunu tecrit olarak değerlendirmiyoruz ve tecrit demememiz gerektiğine inanıyoruz” yanıtı verdi.

Kremlin Sözcüsü, “Moskova-Washington arasında diyalog kanallarının hala açık olduğunu” da söyledi.

12:44 | UKRAYNA RUSYA’YLA İNSANİ KORİDOR GÖRÜŞMELERİNE DEVAM EDİYOR

Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilileri, çatışma bölgelerinden sivillerin tahliyesi için Rusya’yla görüşmeler yapıldığını duyurdu. Bakanlık yetkilisi Anton Heraşenko, Rusya’yla Mariuopol kentinde insani koridor açılması konusunda anlaştıklarını belirterek “Diğer bölgeler için de bunun gibi daha fazla anlaşma olacak” dedi.

12:46 | NEVŞİN MENGÜ PAYLAŞTI: KİEV’DE HALK BARİKAT KURUYOR

Kiev’de bulunan gazeteci Nevşin Mengü sosyal medya hesabından paylaştı ve “Kiev… halk barikat hazırlıyor” ifadelerini kullandı.

12.30| UKRAYNA’DA HALK YAĞMACILARI CEZALANDIRIYOR

Rusya’nın askeri müdahalesi sırasında boşalan evleri yağmalamaya çalışan insanları halk kendi yöntemleri ile cezalandırmaya çalışıyor.

12:00 | RUSYA VE BELARUS’UN BALTIK KONSEYİ ÜYELİĞİ ASKIYA ALINDI

Rusya ve Belarus’un, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından 1992 yılında kurulan Baltık Denizi Devletleri Konseyi’ndeki (CBSS) üyelikleri askıya alındı.

Reuters haber ajansının haberine göre, Avrupa Birliği (AB) yetkililerinden yapılan açıklamada, “Bu karar, AB’nin ve ortaklarının Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ve Belarus’un bu haksız saldırganlığa müdahil olmasına verdiği yanıtın bir parçası” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, CBSS üyesi ülkelerle bu kararda hemfikir olunduğu belirtilerek “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırganlığı sona erene kadar konsey üyeliği ve faaliyetlerinin askıya alınması kararı uygulanacak” denildi.

CBSS üyesi ülkeler ise şöyle: Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Norveç, Polonya ve İsveç.

11:10 | ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN POLONYA’DA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna krizi nedeniyle Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaptığı diplomatik ziyaretlerinin ardından bugün Polonya’ya gitti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Başkan Yardımcısı Kamala Harris de 9-11 Mart tarihlerinde Varşova ve Budapeşte’ye ziyarette bulunacak. ABD Başkanı Joe Biden dün Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’yla telefonda görüşmüştü. ABD, Rusya’yla Ukrayna krizinin başlaması üzerine NATO üyesi olan Polonya’daki askeri varlığını 9 bin askerle iki katına çıkarmıştı.

10:43 | MARİUPOL KENTİNDEN SİVİLLERİN TAHLİYESİ BAŞLIYOR

Mariuopol yerel yönetimi Rusya’nın “sessizlik rejimi” kararı kapsamında kentteki sivillerin tahliyesinin saat 11:00’de başlayacağını açıkladı.

10:29 | UKRAYNA: ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİNİ GERİ ALDIK

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Vadim Denisenko “Ukrayna birlikleri Zaporijya nükleer santralinin kontrolünü geri aldı” dedi.

Santralin kontrolü dün Rusya’nın eline geçmişti.

10:12 | BLİNKEN: UKRAYNA’NIN RUSYA’YA KARŞI KAZANACAĞINA İKNA OLDUM

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, BBC’ye verdiği demeçte Rusya-Ukrayna savaşında son durumu değerlendirdi. Çatışmaların daha ne kadar süreceğini bilemediğini vurgulayan Blinken, “Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşı kazanacağına ikna oldum” dedi.

Blinken, ‘Ukrayna halkının direnişini takdir ederken’, “Eğer Rusya’nın amacı hükümeti yıkmak ve kendi kukla rejimini kurmaksa bunu bir şekilde 45 milyon Ukraynalı reddedecektir” ifadesini kullandı.

Savaşın Rusların planladığı gibi gitmediğine işaret eden Blinken, uluslararası toplumun Ukrayna’ya yardım edebilmek için elinden gelen her şeyi yaparak, Rusya’nın başlattığı savaşı sonlandırmak için baskı uyguladığını kaydetti.

Rus güçlerinin sivillere yönelik ‘acımasız yöntemler’ kullandığını iddia eden Blinken, “Bizi endişelendiren şey savaşın daha da şiddetlenmesidir. Rusya’nın Ukrayna’nın elektrik, su ve doğalgaz şebekelerini hedef aldığını görüyoruz. Bu tarz yöntemleri daha fazla görebiliriz” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Rusya’da yönetimi değiştirmek suretiyle “Ukrayna’nın işgaline son vermeye çalışmayacağını” kaydeden Blinken, bunun kendilerinin işi olmadığını ancak Rus halkının kendi liderliğine karar verebileceği değerlendirmesinde bulundu.

09.30| RUSYA, SİVİLLERİN ÇIKIŞINI SAĞLAMAK İÇİN İKİ ŞEHİRDE ATEŞKES İLAN ETTİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu.

02:00 | MOODY’S UKRAYNA’NIN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Ukrayna’nın kredi notunu “B3″ten “Caa2″e düşürdü. Kuruluştan yapılan açıklamada, ülkenin kredi notunun daha fazla düşüş için incelemede kalmaya devam ettiği kaydedildi.

01:21 | CNN RUSYA’DAKİ YAYININI DURDURDU

ABD merkezli haber kanalı CNN, Rusya’da yayınını durduracağını açıkladı. Bloomberg News de Rusya’da faaliyet gösteren gazetecilerinin çalışmalarını geçici olacak durdurduğunu duyurdu.

00:23 | ZELENSKİ: KİMSE BİR YERE KAÇMADI, BURADAYIM

Rusya meclis üyeleri, Zelenski’nin ülkeden kaçtığını iddia etmişti. Zelenski paylaştığı videoda, “Burdayım, Kiev’deyim. Kimse bir yere kaçmadı” diyerek iddialara cevap vermiş oldu. Zelenskiy NATO’ya seslenerek şunları da söyledi:

“Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna’nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!”

00:02 | ÇAVUŞOĞLU TAHLİYEDE SON RAKAMLARI AÇIKLADI

Bugüne kadar Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşların sayısı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından paylaşıldı. Çavuşoğlu, “Bugün Ukrayna’dan 310 kardeşimiz daha yola çıktı. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 11 bin 24 oldu” açıklamasını yaptı.

Rusya, Avrupa’nın en büyük nükleer santralini ele geçirdi! İşte dakika dakika gelişmeler…