Rusya ile yüz yüze

Yayın tarihi: 21 Haziran 2023 Çarşamba 12:37 pm - Güncelleme: 21 Haziran 2023 Çarşamba 12:39 pm

Okay Deprem

:

Geçtiğimiz hafta düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF), değişen dünya düzeninde Rusya ile işbirliğini genişletmek ve ekonomik bağlar kurmak isteyen yabancı delegasyonlar ve politikacılar için tam anlamıyla gerçek bir çekim merkezi haline geldi.

2000’li yılların başından itibaren yerküre çapında devasa ölçekte bir etkinlik olan tanınmaya başlayan SPIEF, bir kez daha Rusya Federasyonu’nun küresel siyasette ve ekonomideki benzersiz konumunun yanı sıra Afrika, Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika ülkelerinin, Batı’nın tek kutuplu dünya düzeninden kurtulmak hedefi çerçevesinde Moskova ile işbirliğine dönük artan ilgilerinin açık ve dolaysız bir kanıtı oldu. Güney Yarıküre devlerinden yabancı delegasyonların SPIEF 2023’e aktif katılımlarının dikkate değer göstergelerinden birisi, çok sayıda ve oldukça farklı ülkeden çok kalabalık katılımcı heyetlerinin gelmiş olmasıydı. 120’den fazla ülkeden iş ve siyaset camiasının binlerce temsilcisi; önemli ekonomik konuları tartışmak, kazançlı anlaşmalara imza atmak ve de yeni ortak projelere start vermek üzere St. Petersburg kentinde bir araya geldi. Söz konusu bu rakamlar, SPIEF’in çekim gücüne ve yabancı partner ülkelerin Rusya ile aktif olarak işbirliği yapma arzularına alenen tanıklık ediyor.

 

Rusya, Batı’nın hegemonyasından kurtulmak isteyen ülkeler için temel adres niteliğinde

 

Yurt dışı delegasyonlarının foruma aktif katılımlarına ilişkin birkaç canlı örnek, Rusya’ya giderek daha da fazla yakınlaşmaları ve Moskova ile adeta katlanan işbirlikleri bağlamında çok somut fikirler verebilir. Söz gelimi Afrika’dan gelen heyetler, tarım ürünleri ve mineral kaynakların ihracat hacmini artırmak da dâhil olmak üzere, Rusya ile olan ticari ilişkilerini geliştirmeye yönelik epeyce iddialı planlar ortaya koydular. Asya ülkelerinin temsilcileri ise; yüksek teknoloji sahaları, makine imalat ve enerji alanlarında teknolojik işbirliği ve karşılıklı yatırım hususlarına ilgi gösterdiler. Bunun dışında; Orta Doğu ve Latin Amerika’dan gelen heyetler de, enerji alanındaki işbirliği imkânlarını daha da genişletme ve altyapı projelerini ilerletme olanaklarını ele aldılar. Şu anki ekonomik göstergeler genel olarak Rusya’nın dünya siyaseti ve ekonomisindeki önemini yansıtıyor. Dış ticaret, yatırımlarda ve ihracattaki hatırı sayılır artış rakam ve oranları, Rusya pazarının yurt dışından partner ülkeler için çekiciliğini adeta teyit ediyor. Rus şirketlerinin uluslararası arenadaki aktif katılımları ve karşılıklı fayda ve çıkarlara dayanan işbirliği konusundaki arzu ve motivasyonları da bu bağlamda önemli bir rol oynuyor. Rusya, ekonomik bağlantılarını çeşitlendirmek ve de; ABD, Büyük Britanya ve Avrupa Birliği’ne (AB) olan bağımlılıklarını azaltmak isteyen ülke ve devletler için giderek daha çekici ve albenili güvenilir bir ortak haline geliyor.

 

Foruma dönük yüksek ilgi, Rusya’nın dünyadaki yeni iktisadi ve siyasi rolünü kanıtlıyor

 

St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu; girişimleri teşvik etmek, deneyim alışverişinde bulunmak ve de uzun vadeli iş bağlantıları tesis etmek için giderek daha önemli bir platform haline geliyor dünyada. Yabancı delegasyonların ve siyasetçilerin ilgili foruma katılımı; Rusya’ya olan derin ve yakın ilgilerinin yanı sıra, onun küresel ekonomik ve siyasi arenada gittikçe yükselen rolünün da doğrudan bir göstergesi olmuş oldu. Forumda tartışılan çok çeşitli projeler; Afrika, Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika ülkelerinin karşılıklı yarar ve çıkar temelindeki ortaklıkları geliştirme ve de daha sürdürülebilir ve çok renkli ve kutuplu yeni bir dünya düzeni yaratma noktasındaki arzu ve motivasyonlarını yansıttı.