Rusya ‘barış’ için üç şart açıkladı! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 7 Mart 2022 Pazartesi 1:01 am - Güncelleme: 7 Mart 2022 Pazartesi 11:58 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonu 12. gününde. Moskova bazı şehirlerde ‘geniş çaplı geçici ateşkes’ ilan ederken, üçüncü müzakere görüşmeleri bugün yapılacak. Rus tarafı görüşmeler öncesi ‘barış’ için üç şart açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgali 12. gününde devam ediyor. Rus birlikleri başkent Kiev’e hiç olmadıkları kadar yakın. Son olarak Kiev’in hemen dışındaki İrpin’de yerleşim yerleri bombardımana tutuldu.

Mairupol Belediye Meclisi’nden yapılan açıklamada, ‘Rusya’nın bombardımanı nedeniyle dün planlanan tahliyelerin gerçekleştirilemediğini’ duyuruldu. Son olarak Moskova bugün saat 10.00 itibariyle birçok kentte insani koridorlar için saldırıları geçici olarak durduracağını açıkladı.

Zelenskiy, ABD’den savaş uçağı istedi: Üçüncü tur müzakere yarın! İşte dakika dakika gelişmeler…

İŞTE DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER…

 

23.47 | RUSYA ATEŞKES İLAN ETTİ

Rusya Savunma Bakanlığı’nın Ukrayna’da kurduğu insani yardım karargahı, Rusya’nın sivillerin Kiev, Harkov, Çernigov, Sumi ve Mariupol’dan ayrılabilmesi için ‘sessizlik rejimi’ ilan ettiğini duyurdu.

22.30 | İNGİLTERE BÜYÜKELÇİSİ UKRAYNA’YI TERK ETTİ

İngiltere’nin Kiev Büyükelçisi Mel Simmons’ın “ciddi güvenlik durumu” nedeniyle Ukrayna’yı terk ettiği açıklandı.

22.10| RUS HEYETİ UKRAYNA İLE MÜZAKERELERİN YAPILDIĞI YERDEN AYRILDI

Rus heyeti, Brest bölgesinde Ukrayna ile müzakerelerin yapıldığı yerden ayrıldı

21.30| UKRAYNA HEYETİ: İNSANİ YARIM KORİDORLARI KONUSUNDA OLUMLU GELİŞMELER VAR

Ukrayna heyeti: “Rusya ile müzakerelerde ateşkes de dahil sorunun çözümüne dair yoğun istişarelerde bulunuldu. Rusya ile müzakerelerde insani yardım koridorları konusunda olumlu gelişmeler oldu”

21.25| RUS HEYETİ AÇIKLADI, MÜZAKERELER DEVAM EDECEK

Rusya heyeti: Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler devam edecek.

21.15| UKRAYNA’DAN SİVİLLERİN TAHLİYESİ İÇİN RUSYA’DAN AÇIKLAMA

Rusya heyeti: İnsani yardım koridorlarının 8 Mart’ta çalışacağını ümit ediyoruz

21.00| RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDAKİ SON MÜZAKERE GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin üçüncü turu sona erdi.

20.45| ABD, AVRUPA’YA İLAVE ASKER GÖNDERİYOR

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Avrupa’ya ilave 500 asker daha gönderilmesi talimatını verdi.

18.30| RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: UKRAYNA’DA 5 YERLEŞİM YERİ DAHA KONTROL ALTINA ALINDI

Rus güçlerinin Novoukrainskoye, Staromayorskoye, Staromlınovka, Mayorovo ve Removka yerleşimlerini ele geçirdiğini kaydeden Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’nin Ukrayna askeri altyapısına ait 26 unsuru imha ettiğini bildirdi.

18.00| UKRAYNA: RUSYA’NIN SALDIRILARI SONUCU BİN 500’DEN FAZLA KONUT VE 34 HASTANE VURULDU

Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında bin 500’den fazla konutu ve 34 hastaneyi vurduğunu açıkladı

17.17 | MÜZAKERE BAŞLADI

Rusya – Ukrayna görüşmesi başladı. Temsilciler üçüncü görüşme için Belarus’ta bir araya geldi.

16.01 | RUSYA HEYETİNDEN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Rusya’nın müzakere heyeti başkanı Medinskiy, “Ukrayna tarafı görüşmeyi geciktirmeyi diplomasi geleneği haline getirdi” dedi.

15.57 | DÜNYANIN GÖZÜ ANTALYA’DA OLACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da gündemdeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba’nın Antalya’ya geleceğini ve burada 3’lü formatta bir toplantı yapılacağını söyledi.

15.12 | RUSYA’DAN BARIŞ İÇİN ÜÇ ŞART 

Görüşmelere saatler kala Kremlin barış için şartlarını açıkladı. Açıklamada, “Bu üç şartı yerine getirin, operasyon anında sonlanır” denildi. Rus tarafının talepleri ise şöyle:

– Ukrayna’nın Kırım’ı Rusya toprağı olarak tanıması,

– Donbass’daki ayrılıkçı cumhuriyetler Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlıklarının tanınması,

– Ukrayna anayasasının NATO üyeliği hedefi çıkarılacak şekilde değiştirilmesi ve tarafsızlığın anayasada yer alması.

14.21 | RUSYA, RUSLARA DÜŞMANCA DAVRANAN ÜLKELER LİSTESİ YAYINLADI

Rusya tarafından yayınlanan listede yer alan ülkeler: ABD, Avustralya, İngiltere, AB ülkeleri, Andorra, İzlanda, Liechtenstein, Norveç, Kuzey Makedonya, Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk

14.18 | ÇAVUŞOĞLU, LAVROV ve KULEBA BİRARAYA GELİYOR

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla 10 Mart’ta Antalya Diplomasi Forumu’nda üçlü formatta görüşeceklerini açıkladı.

13.10 | 3. TUR MÜZAKERE HEYETLERİ BELARUS’TA

Rus heyetini, taşıyan uçak Belarus’ta 3. tur müzakerelerin yapılacağı Brest kentine indi. Rusya heyetinde yine aynı isimler var.

13.03 | ABD’DEN UKRAYNA GÜNDEMİNE İLİŞKİN YENİ AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken “ABD ver Litvanya Ukrayna’nın yanında olacak. NATO’nun Doğu kanadına 7 bin ek birlik konuşlandırıldı” dedi.

13.02 | MARIUPOL, “KAHRAMAN ŞEHİR” UNVANINA LAYIK GÖRÜLDÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Mariupol “Kahraman Şehir” unvanına layık görüldü.

12.44 | MÜZAKERELER İÇİN 15.00 BEKLENİYOR

Rus basını, Rusya ile Ukrayna arasındaki üçüncü tur müzakerelerin saat 15.00’te başlamasının planlandığını aktardı.

12.33 | ZELENSKİ’DEN YENİ MESAJ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Bayrağımızda kan yok. Siyah noktalar, gamalı haçlar yok ve asla olmayacak. Ukrayna bayrağı topraktır. Huzurlu, bereketli, altın ve tanksız, bu gökyüzü huzurlu, berrak, mavi ve roketsizdi ve öyle olacak. Ukrayna’nın direnişi Avrupa’nın geleceğini belirleyecek” dedi.

Zelenski, Rusya’ya karşı yeni yaptırımla istedi. Rusya’ya ithalat ve ihracat boykotu uygulanmasını, Rus petrolü ve petrol ürünlerinin satın alınmaması çağrısında bulundu.

12.32 | ALTERNATİF ROTALAR AÇIKLANDI

Ukrayna sivillerin tahliyesi için alternatif rotalar açıkladı.

– Buça, Borodyanka, İrpin Dimer ve Ivankov’dan Kiev’e, ardından demiryolu hattı ile Lviv’e hareket
– Mariupol’den – Zaporijya’ya
– Volnovaha’dan – Pokrovsk’a
– Sumı’dan- Poltava’ya;
– İzyum’dan – Lozovaya’ya;
– Balakliya’dan – Pervomayskoye kentine
– Harkov’dan – trenle Lviv ve Ivano-Frankivsk’e.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, “Halkımız uçaklarla Belarus’a oradan da Rusya’ya gitmeyecek. Umarım Fransa Cumhurbaşkanı Macron isminin ve samimi çabalarının, Rusya tarafından kullanıldığını anlar” denildi.

12.25 | “DÜŞMAN AYRI BİR ÖFKEYLE YOK EDİYOR, SİVİLLERİ KASITLI ÖLDÜRÜYOR”

Kiev Belediye Başkanı Kliçko, “Kiev yakınlarında şiddetli çatışmalar devam ediyor. Düşman ayrı bir öfkeyle Buça, Gostomel, Vorzel, İrpin’i yok ediyor. Sivilleri kasıtlı olarak öldürüyor” açıklamasında bulundu.

12.00 | “RUS HEYETİ MÜZAKERE İÇİN YOLDA”

Rus basını, Rusya heyetinin 3. müzakere için yola çıktığını duyurdu.

11.40 | RUSYA DAVASI LAHEY’DE BAŞLIYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Rusya’nın devletimize karşı işlediği suçlardan sorumlu tutulması için Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığımız davanın ilk duruşması bugün Lahey’de başlıyor

11.28 | RUSYA:UKRAYNA’YA AİT 4 HELİKOPTER DÜŞÜRDÜK

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna’da toplam 2.396 askeri altyapı tesisi imha edildi. Rusya Poltava bölgesinde üç Su-27, Gostomel bölgesinde bir Su-25 ve Makarov bölgesinde iki Mi-24 helikopteri düşürdü.

11.24 | ABD, FRANSA, ALMANYA, MACARİSTAN’A TEPKİ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Podolyak: Görünüşe göre Paris, Berlin, New York veya Budapeşte’deki arkadaşlarımız için sıcacık bir kafede oturup kruvasan yiyip yavaş yavaş kahve içerken yıkılmakta olan Ukrayna’daki şehirlerin fotoğraflarına bakmak bir zevk. Ama şehirlerimiz ölüyor ve hala savaşıyor

11.10 | 11 BİN RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun kayıplarını bildirerek “11 bin personel, 290 tank, 999 zırhlı savaş aracı, 46 uçak, 68 helikopter” ifadelerini kullandı.

11.06 | “RUSYA’YA GİDENLER KULLANILMIŞ OLACAK”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı Arestoviç: İnsani koridorlar konusunda Rusya ile müzakerelerin yapıldığını, ancak Rus kuvvetleri ilerlemeye çalışırken koridorların kurulmasının pek mümkün olmadığını söyledi. Arestoviç: Her Ukraynalı istediği yere gitme hakkına sahiptir, ancak Rusya’nın Kiev ve Harkov’dan açılan insani koridorları Rusya ve Belarus’a yönlendirmesi tamamen ahlak dışı. Bu insanlar Ukrayna vatandaşı, evlerini terk ettikten sonra Ukrayna topraklarında kalmalarına izin verilmeli. Bu insanlar televizyonda yayımlanmak üzere kullanılıyor” dedi.

10.44 | TÜRKİYE’DEN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi İbrahim Kalın Rusya-Ukrayna arasındaki geçici ateşkese ilişkin “Ukrayna’da sivillerin tahliyesi için ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz. Ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve barış müzakerelerinin sonuç vermesi için Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde girişimlerimizi sürdüreceğiz.” dedi.

10.40 | “ODESA AÇIKLARINDA RUS SAVAŞ GEMİSİ İMHA EDİLDİ”

Ukrayna, Karadeniz’de bir Rus savaş gemisini etkisiz hale getirdiklerini iddia etti. Odessa Bölgesel Askeri İdaresi Basın Servisi Başkanı Sergey Bratçuk, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Karadeniz kıyısındaki liman kenti Odessa’nın yakınında bir Rus savaş gemisinin vurulduğunu bildirdi. Bratçuk, “Bir düşman gemisi daha eksildi.” ifadesini kullandı.

10.01 | ATEŞKES SAATİ BAŞLADI, İLK AÇIKLAMA

Saat 10:00 itibarıyla ateşkes süreci başladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamada, “Mariupol’de insani yardım koridorlarını açmak için mümkün olan her şeyi yapıyoruz” denildi.

Ukraynalı yetkililer, doğu Ukrayna’daki Chuhuiv şehrini yeniden ele geçirdiklerini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, Rus kuvvetleri personel ve teçhizatta ağır kayıplara uğradı.

08.42 | RUSYA’DAN ‘GENİŞ ÇAPLI ATEŞKES’

Rusya, Ukrayna’nın Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

03.56 | PETROL 130 DOLARI AŞTI

Brent ham petrolün fiyatı 2012’nin zirve değerlerini geçerek varil başına 130 doları aştı. 2012 yılında Brent petrolün zirveyi gören varil fiyatı 128 dolar düzeyindeydi.

03.12 | RUSYA’DAN PROVOKASYON İDDİASI

Rusya: Ukrayna Güvenlik Servisi, Azov Taburu ile birlikte Harkov bölgesinde provokasyon hazırlıyor.

02.18 | YUDASHKİN MEN EDİLDİ

Rus moda tasarımcısı Yudashkin, Paris Moda Haftası’na katılmaktan men edildi.

01.49 | RUSYA’NIN INTERPOL’E ERİŞİMİ ASKIYA ALINDI

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Interpol’e Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü operasyonu nedeniyle sistemine erişimini askıya alma çağrısında bulunan bir mektup gönderdiğini belirtti.

00.17 | ASKERİ MALZEME UKRAYNA’YA GELDİ

İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden, Ukrayna’ya gönderdikleri askeri malzemenin yerlerine ulaştığını söyledi.

Ülkesinin devlet televizyonu SVT’ye açıklamada bulunan Byden, Ukrayna’ya daha önce göndereceklerini açıkladıkları 5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask ve 135 bin askere yetecek hazır gıdanın yerine ulaştığını belirtti.

İsveç Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, malzemenin nasıl gittiği yönünde güvenlik nedeniyle fazla bilgi verilemeyeceği bildirildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna ordusuna yaptıkları 50 milyon dolar para yardımının da yerine ulaştığını duyurdu.

00.00 | TAHLİYE SIRASINDA 8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna’nın Irpin kentinin Belediye Başkanı Aleksandr Marşukin, tahliyeler sırasında Rus ordusunun saldırıları nedeniyle 8 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.