Rus ordusu iki koldan Kiev’e ilerliyor! İşte dakika dakika son gelişmeler

Yayın tarihi: 11 Mart 2022 Cuma 8:23 am - Güncelleme: 11 Mart 2022 Cuma 11:40 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonu 16. gününde. Antalya’daki görüşmeden ateşkes çıkmazken, Kiev’in kuzeybatısında çatışmalar yeniden şiddetlendi. Pentagon “Rus askerleri Kiev’e 15 kilometre mesafede” dedi.

Ukrayna-Rusya arasında 2 hafta önce başlayan savaş sürüyor. Savaşın 15. gününde iki ülke arasındaki en üst düzey temas Antalya’da gerçekleşti, taraflar buradaki görüşmede ateşkeste anlaşamadı.

Hafta sonundan itibaren tahliyeler için bombardımanı yavaşlatan Rus ordusu yeniden saldırı pozisyonuna geçti. Ülkenin kuzeyinde ve başkent Kiev’e giden yol üzerinde bulunan Çerhiniv, doğudaki Harkov ve Sumi, Azak Denizi’ndeki liman kenti Mariupol, Rus askerleri tarafından kuşatılmış durumda.

Başkent Kiev’deki çatışmalar ise kent merkezinin 15 kilometre kuzeyinde yaşanıyor. ABD’li yetkililer Rus ordusunun iki koldan Kiev’e saldırdığını açıkladı.

Bu arada Fransa’nın başkenti Paris’te dün başlayan AB Zirvesi’nden bugün Rusya ve Belarus’a yönelik yaptırım kararları çıkması bekleniyor.

İşte dakika dakika gelişmeler:

23:30| UKRAYNA BELEDİYE BAŞKANI RUS GÜÇLERİ TARAFINDAN KAÇIRILDI

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirill Timoşenko, Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov’un Rus güçleri tarafından kaçırıldığını açıkladı.

19:00|  ZELENSKY POLONYA ULUSAL MECLİSİ’NDE

Polonya Cumhuriyeti Ulusal Meclisi huzurunda konuşma yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, “Tanrı isterse bu savaşı kazanırız ve savaşı kazanırsak zaferi sizlerle de paylaşacağız. Bu büyük ulusların ortak tarihidir” dedi. Zelensky ayrıca Avrupa’ya da göç eden yaklaşık 2 buçuk milyon mülteciyi kabul ettiği için teşekkür etti.

PUTİN’DEN ORTA DOĞUDAN GELEN GÖNÜLLÜLERE ONAY

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gönüllülerin Ukrayna’ya karşı savaşmasına izin vermek istediğini ve Batı menşeli füze sistemlerinin Ukrayna’da Rusya’nın desteklediği bölgelere verilmesini onayladığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu, ABD menşeli Javelin ve Stinger gibi anti-tank sistemlerinin Luhansk ve Donetsk’teki Rus yanlısı bölgelere verilmesini teklif etti. Rusya’nın güvenlik konseyinde konuşan Putin bu teklifi desteklediğini ifade etti.

Putin ayrıca Rusya yanlılarının yanında savaşmak isteyen gönüllülere de izin verilmesi gerektiğini söylerken Şoygu, Orta Doğu’dan 16 bin gönüllünün olduğunu bildirdi.

09:07 | AB’DEN YENİ YAPTIRIMLAR ÇIKACAK

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar açıklayacağını duyurdu. Reuters haber ajansına göre, Biden yeni yaptırım kararlarının yanı sıra ülkelere Rusya ile devam eden diğer ticari ilişkilerin de sona ermesi çağrısı yapacak.

ABD Senatosu da Ukrayna için 13,6 milyar dolarlık askeri ve insani yardımı içeren 1,5 trilyon dolarlık bütçe paketini onayladı.

08:10 | ABD PATRİOT VERMEYECEK

Adı açıklanmayan Pentagon’dan üst düzey bir yetkili gazetecilere son duruma ilişkin bilgi verdi. Yardımların devam ettiğini söyleyen yetkili Patriot’larla ilgili soruyu da yanıtladı. Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemleri konuşlandırma olasılığına yönelik bir soruya ise yetkili şu cevabı verdi:

“Ukrayna’ya Patriot bataryaları yerleştirme konusunda bir tartışma yok. Bunların çalıştırılması için ABD birliklerini konuşlandırmanız gerekir çünkü Ukraynalıların aşina olduğu bir sistem değil. Ve çok net olarak belirttiğimiz gibi Ukrayna’da ABD askeri olmayacak. Bu yüzden Ukrayna’da Patriot sistemleri koymakla ilgili görüş yok.”

Yetkili, ABD’nin elinde olmayan hava savunma kabiliyetlerinin de Ukrayna’ya tedarik edilmesine yönelik çabalar olduğunu söyledi ancak bunların arasında S-300 hava savunma sistemlerinin de olup olmadığına ilişkin soruları yanıtlamaktan kaçındı.

08:05 | HER GÜN İNSANİ KORİDOR AÇILACAK

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, sivillerin tahliyesi için her gün 10.00’dan itibaren tek taraflı insani koridor açılacağını duyurdu. Diğer yönlere insani koridor için Kiev’le görüşmelerin sürdüğü aktarılırken BM ve Kızılhaç’a yardım çağrısı yapıldı.

08: 00 | NÜKLEER GÜVENLİK SORUNU

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi​​​​​​​, Antalya’da Rus ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarıyla yaptığı görüşmenin yapıcı geçtiğini belirterek, her iki tarafın nükleer güvenlik için Ajansla çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Antalya’da basın temsilcileriyle bir araya gelen Grossi, görüşmelerin farklı detay ve yaklaşımlara rağmen yapıcı geçtiğini aktardı.

Grossi, nükleer maddelerin güvenlik denetimine ilişkin Ukrayna’daki tesislerde bulunan ekipmanlardan elde edilen bilgi transferindeki sorunların sürdüğünü belirterek, özelikle Çernobil ve Zaporijya Nükleer Santrali’nde uzaktan bilgi aktarımının kesildiğini ve bu hususta henüz bir iyileşmenin olmadığını sözlerine ekledi.

Antalya zirvesi sona erdi, Ukrayna ve Rusya ateşkeste anlaşamadı