Antalya zirvesi sona erdi, Ukrayna ve Rusya ateşkeste anlaşamadı

Yayın tarihi: 10 Mart 2022 Perşembe 7:43 am - Güncelleme: 10 Mart 2022 Perşembe 3:40 pm

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 15. güne girerken, taraflar Antalya’da Türkiye’nin arabuluculuğunda görüştü, ateşkes konusunda anlaşılamadı.

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyon başlatmasının 15. gününde tüm dünyanın gözü ve kulağı Antalya’daydı. Savaşın başlangıcından bu yana ilk kez bugün, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov masaya oturdu. Savaştaki tarafların bakanlarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik etti.

Görüşme sonrası açıklama yapan Kuleba, ateşkeste ilerleme kaydedemediklerini açıkladı. Kuleba, aynı formatta yeniden görüşmeye hazır olduğunu söylerken, Lavrov “Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur” ifadelerini kullandı.

Zirve sonrası dakika dakika gelişmeler ve ilk açıklamalar şöyle:

15: 37 | ZELENSKİY’DEN YENİ YASA KARARLARI

Ukrayna lideri Zelenskiy, Ukrayna’daki Rus mülklerine el konulmasına ilişkin ve OHAL sırasında tüm vatandaşların silah kullanmasına izin veren yasayı imzaladı

15:25 | ZELENSKİY: MARİUPOL’DEKİ HASTANEDE BİRİ ÇOCUK ÜÇ KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Mariupol’daki hastanede aralarında bir çocuğun da bulunduğu üç kişinin öldüğünü söyledi. Zelenskiy, Rusya’nın ‘hastanede hiçbir hasta olmadığı’ iddiasının yalan olduğunu belirtti.

14:18 | ÇAVUŞOĞLU’NDAN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Antalya’daki kritik zirvesinin ardından açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bugünki toplantılarımıza iştirak ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Ukrayna’da akan kanın, gözyaşının ve yıkımın bir an evvel durması için çaba sarf ediyoruz. Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunuyoruz.

Bu süreçte her iki tarafla gerçekten yoğun temaslarımız oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi, savaştan sonra. Ben de mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba’yla çok defa görüştüm. Tarafları ülkemizde bir araya gelmek için davette bulundum. Her iki tarafın da kabul etmesiyle, bugün bu toplantıyı Antalya’da gerçekleştirdik. Bu toplantının Antalya Diplomasi Forumu marjında gerçekleştirilmesi de anlamlı.

İki taraf da Türkiye’nin toplantıda bulunmasını özellikle istediler. Biz bu görüşmede, Türkiye’nin ulusal pozisyonunu saklı tutmakla birlikte, kolaylaştırıcı rol üstlendik. Özellikle insani boyutun önceliğine dikkat çektik. Her gün maalesef akan kan artıyor. Savaş ortasında kalan sivillerin de bir an önce kurtarılması gerektiğinin altını bir kere daha çizdik. Bunun için sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var. Sürdürülebilir ateşkesin tesisine kadar da insani ateşkesin sahada da işlemesi gerekiyor. İnsani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini vurguladık. Sahada durumların farklı olduğunu, vatandaşlarımızı tahliye ederken sadece uzaktan görmedik yaşadık.

Özellikle bugün toplantıda Mariupol’da bir insani koridor gerektiğini vurguladık. Taraflar bu konuyu ilgili merciilerle görüşeceklerini söylediler. Eş güdüm yapılmazsa, her iki taraf sahada da eş güdümü gerçekleştirmezse tahliye edeceğimiz siviller can tahlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

Elbette bir görüşmede mucizeler beklenmemelidir. Ancak siyasi seviyedeki bu toplantı önemli bir başlangıçtır. Bu toplantının da liderler düzeyinde gerçekleştirilmesi gündeme geldi. Ukrayna tarafı, Sayın Zelenski’nin böyle bir toplantıya hazır olduğunu, Sayın Lavrov da Sayın Putin’in prensip olarak karşı olmadığını söyledi.

13:05 | LAVROV: ANLAŞILDI Kİ MÜZAKERELERİNİ YERİNİ ALACAK HİÇBİR ŞEY YOK

Tarihi zirvenin ardından açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, “Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz. Herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yere kullanılmamasını istiyoruz. Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur” dedi.

“Günlük olarak insani koridorların açılmasına yönelik önerimizin hala geçerli olduğunu teyit ettik” ifadelerini kullanan  Rusya Dışişleri Bakanı, “Konuşulanlar kağıt üstünde kalmasın, çözüm olsun istiyoruz” diye konuştu.

“Rusya sınırı yakınında biyolojik çalışmalar yapılıyor” diyen Lavrov, “AB dahil olmak üzere diğer ülkeler, Ukrayna’ya ölümcül silahlar göndererek tehlikeli bir şekilde hareket ediyor” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı, “Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır” derken, Moskova’nın Birleşmiş Milletler’e Mariupol’daki bombalanan doğum hastanesinin aşırı sağcı Azak taburu tarafından alındığına dair kanıt sunduğunu söyledi.

Lavrov, “Ukrayna’daki güvenlik garantilerini görüşmeye hazırız” derken, “Biz Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. NATO’nun genişlemesine karşı çıkarak hiçbir şekilde Ukrayna’nın güvenliğini sağlamasına karşı çıkmıyoruz” şeklinde konuştu. Lavrov, “Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor” dedi.

LAVROV’DAN NÜKLEER SAVAŞ VE YAPTIRIMLAR AÇIKLAMASI

Lavrov, daha sonra “Yaptırımlar konusunu öyle bir çözeceğiz ki Batılılara asla bağımlı olmayacağız. Öyle tedbirler alacağız ki benzer duruma bir daha düşmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Lavrov,  “Nükleer savaş çıkar mı?” sorusunu ise “Buna inanmıyorum, inanmak istemiyorum. ABD Başkanı Biden, kendisine soru sorulduğunda, ‘Bu yaptırımların alternatifi sadece Üçüncü Dünya Savaşı’ dedi. Kafalarından bu fikirler geçiyor ve biz kaygılanıyoruz” diye yanıtladı.

12:58 | KULEBA: RUSYA’NIN TALEPLERİ TESLİMİYET LİSTESİ GİBİ

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan taraflardan Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme yok” dedi. Kuleba, “Tahliyeler konusunda Lavrov taahhüt vermedi. Yine de ilgili yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını belirtti” diye konuştu.

Amaçlarının Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek olduğunu söyleyen Kuleba, “Çavuşoğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Bu teması kolaylaştırmayı başardı” şeklinde konuştu. Kuleba “Yine böyle (Antalya’daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım” ifadelerini kullandı.

Kuleba, “Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız” dedi. Kuleba, “Rusya’nın talepleri teslimiyet listesi gibi” şeklinde konuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı ayrıca, Rusya’nın askerlerini nükleer tesislerden çekmesini de talep etti; ‘Rusya’nın, Ukrayna’nın nükleer silah elde etmeye çalıştığına’ dair açıklamasının yanlış olduğunu söyledi.

12:52 | ANTALYA’DAKİ ÜÇLÜ GÖRÜŞME SONA ERDİ

Türkiye’nin arabuluculuğu ile Antalya’da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sona erdi.

12:14 | İNGİLTERE, RUS İŞ İNSANI ABRAMOVİÇ’İ YAPTIRIM LİSTESİNE EKLEDİ

İngiltere, Rus iş insanı Roman Abramovich’i yaptırım listesine dahil ederek ülkedeki mal varlıklarını dondurma kararı aldı.
Londra, ayrıca Rosneft Başkanı İgor Seçin ve Rus insanları Oleg Deripaska ve Platon Lebedev’e de yaptırım uyguladı.

11:44 | ANTALYA’DA KRİTİK ÜÇLÜ ZİRVE BAŞLADI

Türkiye’nin arabuluculuğu ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında Antalya’da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı başladı. Antalya’daki Regnum Carya Otel’de gerçekleşen toplantı 11.25’te başladı.

ABD ile NATO’dan güvenlik garantileri alamadığını gerekçe gösteren Rusya, Ukrayna’nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu ve “soykırım suçu işlediğini” iddia etmiş, ardından 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına kapsamlı askeri saldırılar başlatmıştı.

Devam eden saldırılar nedeniyle yaklaşık 2 milyon vatandaşın komşu ülkelere göç ettiği Ukrayna’da sivillerin kaçışı sürüyor. Rusya-Ukrayna savaşının durdurulması amacıyla taraflar Belarus’ta 3 tur müzakere yapmış ancak anlaşmazlıklar devam etmişti. Son görüşmede sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes kararı alınmıştı.

Türkiye, gerek savaşın öncesinde gerek saldırıların başlamasının ardından taraflar arasında diyalog yoluyla çözüme varılması için arabuluculuk önerilerinde bulunmuştu. Bu girişimler kapsamında iki ülke, dışişleri bakanlarının Türkiye’nin arabuluculuğunda Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya gelmesini kabul etmişti.

12.03 | PESKOV: MARIUPOL İDDİALARINI ORDUYLA GÖRÜŞECEĞİZ

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Mariupol’daki hastane saldırısı konusunda orduyla görüşeceklerini söyledi.

09:54 | ÇAVUŞOĞLU, ZİRVE ÖNCESİ KULEBA İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Türkiye’nin ara buluculuğu ile Antalya’da gerçekleştirilecek Rusya-Türkiye -Ukrayna üçlü dışişleri bakanları toplantısı öncesinde görüştü.

09:28 | RUSYA: HASTANE SALDIRISI YALAN HABER

Rusya, Mariupol’da çocuk hastanesini vurduğu suçlamasını reddetti, iddialar için ‘yalan haber’ ifadelerini kullandı. Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi yardımcısı Dmitry Polyanskiy, doğum hastanesinin boşaltıldığını ve uzun süredir askerler tarafından kullanıldığını savunarak, “Yalan haberler işte böyle doğar” dedi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Twitter’dan açıklama yapan Polyanskiy, Rusya’nın 7 Mart günü, hastanenin Ukraynalılar tarafından ateş açılan askeri bir noktaya dönüştüğü konusunda uyarıda bulunduğunu söyledi. Polyanskiy, “Birleşmiş Milletler’in bu bilgiyi doğrulamadan yayması çok rahatsız edici” ifadelerini kullandı.

09:17 | BEYAZ SARAY ‘BARBARCA’, İNGİLTERE ‘AHLAKSIZLIK’ DEDİ

Beyaz Saray Mariupol’da düzenlendiği belirtilen saldırıyı “barbarca” olarak nitelerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise “ahlaksızlık” ifadesini kullandı.

08:30 | ZELENSKİY’DEN TÜM HALKA SİLAH KULLANMA İZNİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, olağanüstü hal sırasında tüm Ukrayna halkına silah kullanma serbestisi getiren yasaya imza attı.

08:22 | ABD, RUSYA’DAN İTHALATI YASAKLAYAN YASA TASARISINI ONAYLADI

ABD Temsilciler Meclisi, Rusya’dan petrol ve diğer enerji ürünlerinin ithalatını yasaklayan yasa tasarısına onay verdi.

07:35 | LAVROV-KULEBA SAAT 11:00’DE GÖRÜŞECEK

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada şunlar denildi: “Ukrayna, Türkiye ve Rusya Dışişleri Bakanlarının katılımıyla yapılacak üçlü görüşme saat 11:00’de öngörülüyor. Toplantıdan hemen sonra Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ayrı bir basın toplantısı verecek. Söz konusu basın toplantısı Regnum Carya otelinin Convention Center binasında yapılacak.”

01:00 | LAVROV ANTALYA’YA GELDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin ara buluculuğu ile perşembe günü Antalya’da gerçekleştirilecek Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı için Antalya’ya geldi. Lavrov ve Rus heyetini taşıyan özel uçak, Antalya Havalimanı’na indi.

02:00 | UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA ANTALYA’DA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Türkiye’nin ara buluculuğu ile Antalya’da gerçekleştirilecek Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı için Antalya’ya geldi. Kuleba ve Ukrayna heyetini taşıyan özel uçak, Antalya Havalimanı’na indi.

02:05 | ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU CUMA GÜNÜ BAŞLAYACAK

Kritik zirveden bir gün sonra, Antalya Diplomasi forumu başlayacak. Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenecek forumun açılış konuşmasını, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Foruma 3 bine yakın kişinin katılması bekleniyor. 19 devlet ve hükümet başkanı, 73 bakan ve 42 uluslararası teşkilat temsilcisi Antalya’da olacak. Türkiye’nin ilişkilerde normalleşmeye gittiği Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan da katılımcılar arasında.

Rusya ve Ukrayna’dan Antalya görüşmesine ilişkin açıklama! İşte dakika dakika tüm gelişmeler