RTÜK’ten dijital platformlar için yeni karar! Yüzde 1,5 pay ödeme zorunluluğu

Yayın tarihi: 5 Haziran 2024 Çarşamba 12:00 pm - Güncelleme: 5 Haziran 2024 Çarşamba 12:00 pm

RTÜK, dijital platformlara ve kablolu yayın ve uydu yayını yapan kurumlara yüzde 1,5 pay ödeme zorunluluğu getirdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ’Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik’ ve ‘Kablolu Yayın Yönetmeliği ile Uydu Yayın Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Bu değişiklikle birlikte Netflix, Amazon Prime, Gain, BluTv gibi platformların yıllık net gelirlerinin yüzde bir buçuk kadarını üst kurula ödemelerine karar verildi.

Resmi Gazete’de değişiklikler şöyle aktarıldı:

1. Net Satış Tanımı Değiştirildi Yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendi, “Net satış: Brüt satışlardan, satış indirimlerinin düşülmesi sonucu kalan tutarı,” şeklinde değiştirilmiştir.

2. Bazı Maddeler Yürürlükten Kaldırıldı Yönetmeliğin 12. maddesinin üçüncü fıkrası ve 15. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

3. Koşullu Erişim Ücreti Getirildi Yönetmeliğe eklenen 15/A maddesi ile yayın hizmetlerini koşullu erişim yoluyla sağlayan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ve internet platform işletmecilerine yıllık net satışlarının yüzde 1,5’ini Üst Kurul’a ödeme yükümlülüğü getirilmiştir. Bu ödeme, ilgili yılı izleyen yılın Temmuz ayı sonuna kadar yapılacaktır. Ayrıca, Üst Kurul talep ettiğinde, yıllık net satışlarını gösteren bilgi ve belgeleri 15 gün içinde ibraz etmeleri gerekmektedir. Zor durumda olan kuruluşlara, sürenin bitiminden önce yazılı talep ile 15 gün ek süre verilebilecektir.

4. Koşullu Erişim Yoluyla Sunulan Yayınlar Yönetmeliğin 16. maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi ve 17. maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi değiştirilmiş, koşullu erişim yoluyla yayın hizmeti sunanların yıllık net satışlarının yüzde 1,5’ini Üst Kurul’a ödeme yükümlülüğü getirilmiştir.

Bu düzenlemelerin sektörde önemli etkileri olması bekleniyor.

RTÜK Başkanı ‘Devlet büyüğümüzün tavsiyesi’ diyerek duyurdu: Haberler artık ‘bip’lenecek

Kaynak: Karar