RTÜK Başkanı ‘Devlet büyüğümüzün tavsiyesi’ diyerek duyurdu: Haberler artık ‘bip’lenecek

Yayın tarihi: 23 Mayıs 2024 Perşembe 10:16 am - Güncelleme: 23 Mayıs 2024 Perşembe 10:38 am

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, haber bültenlerine yaş sınırı getireceklerini açıkladı. Şahin gündüz kuşağı programlarına ilişkin de, “RTÜK olarak son raddedeyiz” dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), haber bültenlerinde şiddet ve uygunsuz içeriklerin çocuklara ulaşmasını engellemek için haberlere yaş sınırı getirileceğini ve bu içeriklerin işaretleneceğini duyurdu.

HABERLER “BİP”LENECEK

Haberlere yaş sınırlamasının geleceğini de açıklayan Şahin, “Biz normalde haber bültenine çok karışmıyoruz. Herkes kurallara uyduğu sürece o kendi alanıyla ilgili haber bülteni versin istiyoruz ama her alanda olduğu için burada iş çığırından çıktı. Hatta bir devlet büyüğümüzün bize bir tavsiyesi oldu. ‘Bıktık artık. Aynı bu şekilde çocuklar da izliyor, bunlara +18 koyun’ dedi. Biz şimdi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nca bir ilke kararı aldık. Bu kararda saatine göre +13, +18 koyacağız. Eğer o saatler dilimleri içinde durumu aşan bir şey olursa yeni bir ceza sistemi getirdik. İlke kararımız çok açık ve net. Yayınlanması için Cumhurbaşkanı’na gönderdik. Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra biz bu uygulamayı yapacağız. Maalesef bu bizim için çok heyecan verici, övünülecek bir şey değil ama biz RTÜK olarak maalesef tabiri caiz ise haberlere ‘Bip’ koyacağız. Bunu 13 yaşından küçükler, 18 yaşından küçükler izlemesin veya ‘Burada şiddet var’ diyeceğiz, ‘Bu aile ile birlikte izlenebilir’ diyeceğiz. Bu haberlerde yoktu, ilk kez yapmak zorunda kaldık. Bununla ilgili olarak önlemimizi aldık, eğer yönetmelik çıkarsa ki yakın zaman da çıkacak o zaman buna başlayacağız” şeklinde konuştu.

YÖNETMELİK HAZIR

RTÜK Başkanı, konuyla ilgili yönetmeliğin Cumhurbaşkanlığı’na gönderildiğini ve Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından uygulamanın başlayacağını belirtti.

GÜNDÜZ KUŞAĞI PROGRAMLARI DA MERCEK ALTINDA

RTÜK Başkanı Şahin, gündüz kuşağı programları ve dizilere yönelik cezaların arttığını ancak yapımcıların bu konuda hala hassas davranmadığını ifade etti. Şahin, “RTÜK olarak son raddedeyiz. Ya kendilerine gelecekler veyahut da biz gereğini yapacağız.” diyerek kararlılıklarını dile getirdi.

Sezgin Baran Korkmaz’ı canlı yayına çıkaran CNN’e RTÜK’ten inceleme

Kaynak: İHA