RTÜK’e ‘sansür’ isyanı!

Yayın tarihi: 3 Nisan 2023 Pazartesi 4:27 pm - Güncelleme: 3 Nisan 2023 Pazartesi 4:27 pm

RTÜK‘ün Kızılcık Şerbeti isimli diziye verdiği beş programlık durdurma cezasına vatandaşlardan tepki yağarken, Oyuncular Sendikası da konuyla ilgili açıklama yaptı. Sendikadan yapılan açıklamada, “Sanatsal ifade özgürlüğünün önündeki engellemeler son bulmalıdır” denildi.

İktidarın sansür aygıtı haline gelen Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Show TV’de ekranlara gelen Kızılcık Şerbeti dizisine ‘kadına şiddetin özendirildiği’ gerekçesiyle 5 kez program durdurma ve ile üst sınırdan idari para cezası verdi.

Muhafazakar ve laik yaşam tarzı çatışmasını anlatan dizi, son dönemde ‘muhafazakar aile yapısına saldırdığı’ iddiasıyla hedef haline getirilmişti. Diziye verilen cezaların ardından sosyal medyada çok sayıda yurttaş RTÜK’e ‘sansür yaptıkları’ gerekçesiyle tepki gösterdi.

Vatandaşların yanı sıra RTÜK’e bir tepki de Oyuncular Sendikası’ndan geldi. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu ceza ‘sansür’ olarak nitelendirilirken, “Sanatsal ifade özgürlüğünün önündeki engellemeler son bulmalıdır” denildi.

Sendikanın açıklaması şöyle:

“Show Tv’de yayınlanan “Kızılcık Şerbeti” dizisine RTÜK tarafından “kadına şiddet” sebebiyle verilen 5 kez yayın durdurma kararını sansür olarak değerlendiriyoruz.

Toplumun kutuplaştırıldığı, kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin arttığı, 6284 sayılı kadına karşı şiddetin önlenmesi kanununun yürürlükten kaldırılmasının konuşulduğu günlerde, söz konusu dizideki eleştirel sahnelerin ‘kadına şiddet’ olarak algılanmasını hayretle takip ediyor ve bu sansürü kabul etmiyoruz.

Oyuncular Sendikası olarak soruyoruz: Yayının durdurulma süreci boyunca hem oyuncuların hem de teknik ekibin maddi ve manevi olarak mağduriyetleri nasıl giderilecektir? Bu süre boyunca çalışmayacak olan oyuncular ve teknik ekipler hayatlarını nasıl devam ettireceklerdir?

Sansür; oyuncuların çalışma hayatlarını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle karardan vazgeçilmeli, sanatsal ifade özgürlüğünün önündeki engellemeler son bulmalıdır.”

Oyuncu Levent Üzümcü’den RTÜK’e tepki! “Son bir buçuk ayları kaldı sefasını sürsünler”