RTÜK Kızılcık Şerbeti yerine yayınlattığı ‘İslamofobi’ belgeselinin yapımı için bir şirkete 385 bin lira ödedi

Yayın tarihi: 14 Nisan 2023 Cuma 11:59 pm - Güncelleme: 15 Nisan 2023 Cumartesi 12:00 am

RTÜK’ün, Kızılcık Şerbeti dizisine verdiği 5 haftalık yayın durdurma cezası bu hafta itibarıyla başladı. Show TV’de ceza sebebiyle dizinin yeni bölümü yerine ‘İslamofobi’ konulu bir belgesel yayınlandı. Öte yandan RTÜK’ün söz konusu belgesele 385 bin lira ödediği ortaya çıkmıştı.

İktidarın sansür aygıtı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Show TV’de yayınlanan Kızılcık Şerbeti dizisinde ‘kadına karşı şiddet’ sahneleri sebebiyle 5 hafta yayın ve program durdurma ile üst sınırdan idari para cezası vermişti.

Cezaya gerekçe olarak dizinin 18’inci bölümünde; ailesi tarafından istemediği erkekle zorla evlendirilen Nursema karakterinin, evlendiği erkek tarafından camdan aşağı atılması gösterildi.

Show TV, bu akşam RTÜK’ün cezanın uygulanması kararına ilişkin kendilerine e-posta ile iletilen mahkeme tebligatının posta yoluyla ulaşması gerektiği için dizinin yayınlanmasına karar vermişti. Ancak geçtiğimiz bölümün özetin yayınlandığı sırada Show TV lisans iptali riski nedeniyle yayını kesti.

DİZİ YERİNE İSLAMOFOBİ BELGESELİ

Kızılcık Şerbeti’nin yerine yayınlanan kamu spotu ise İslamafobi konulu bir belgesel. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifadelerinin yer aldığı kamu spotunda, “Koronavirüs kadar tehlikeli olan, İslam düşmanlığı virüsüdür” ve “Bu virüs özellikle Avrupa ülkelerinde hızla yayılıyor” gibi ifadeler yer alıyor.

RTÜK BELGESELE 385 BİN LİRA ÖDEDİ

Öte yandan RTÜK’ün söz konusu belgesel için 2021 yılının Aralık ayında gerçekleştirilen ihale ile 385 bin lira ödediği ortaya çıkmıştı.

RTÜK’ün Kızılcık Şerbeti kararına itiraz…