Roma dönemine ait kaya mezarını dinamitle patlattılar!

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2022 Perşembe 1:49 pm - Güncelleme: 25 Ağustos 2022 Perşembe 1:49 pm

Tokat’ta Roma dönemine ait kaya mezarını defineciler dinamitle patlattı. Kaya mezar anıtının bulunduğu mağaranın girişine matkapla delik açıldı.

Kızık Köyü yakınlarında bulunan Roma dönemine ait kaya mezarı, defineciler tarafından tahrip edildi. Mezar dinamitle patlatılırken kaya mezar anıtının bulunduğu mağaranın girişine matkapla delikler açıldı ve alanın çevresinde kazı yapıldı.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Demir, “Bir yerde define olduğunu iddia ediyorlarsa, devletten izin almaları gerekiyor. Şayet toprak kendilerinin ise bir şey bulduğu takdirde bunun yüzde 50’si devletin olur, yüzde 50’si ise bulan kişinin olur. Eğer toprak kendisinin değilse yüzde 10’nu toprak sahibinin, yüzde 40 bulan kişinin, yüzde 50’si ise devletin olur. Bunların hepsi bizim kültürel mirasımız. Dolaysıyla bunlara verilecek zarar, bulunan materyallerin yurt dışına çıkarılması kültürel mirasımızın Türkiye dışına çıkması anlamına geliyor. Bu işin vicdani boyutu var. Bir de hukuki boyutu var.” dedi.

Defineciler 158 yıllık kapıyı talan etti