Haber

Robot teknolojisinde devrim! Bilim insanları terleyen robot eli geliştirdi

Bilim insanları ve mühendislerin ortaklaşa geliştirdikleri "terleyen robot" sistemi robot teknolojisinin en büyük sorunlarında bir olan "aşırı ısınma" problemini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

ABD'nin Cornell Üniversitesi, Facebook Reality Labs ve İtalya'daki Pisa Mikrobiyobotlar Merkezi'nden araştırmacıların geliştirdiği terleyen robot eli, insanların terleme kabiliyetinden esinleniyor. Bu yenilikçi konseptin, robotların dayanıklılığını artırması ve sıcak ortamlarda sorunsuz çalışmalarına imkan sağlaması bekleniyor. Henüz gelişme aşamasında olan robot eli küçük gözenekler yoluyla su salarak sabit bir "vücut" sıcaklığını koruyor ve böylece aşırı ısınma riskine karşı robotların kullanım ömrünü uzatıyor. Bilim insanları insan vücudundan esinlendi Yapılan testlerde, havalandırma sistemiyle birlikte terleme kabiliyeti olan robot elinin, bu özelliğe sahip olmayandan altı kat daha hızlı bir şekilde soğuduğu tespit edildi. Ayrıca terli robot elinin 1 kg için 107 watt soğutma kapasitesinin de insan ve atlardan üç kat fazla olduğu gözlemlendi. Çalışmada yer alan mühendis Thomas Wallin projeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Terleme yeteneği insanın en dikkat çekici özelliklerinden biri, belki hayvanlar kadar hızlı veya güçlü değiliz ancak çevreye uyum sağlama kabiliyetimiz sayesinde çok dirençliyiz" diyerek gelecekteki robotların aynı kabiliyetlere sahip olmaları gerektiğini savunuyor.

'Gelecekte robotlar kayarak ilerleyebilir'

Bristol Robotics Laboratory'da bir araştırma ekibin başındaki isim Prof Jonathan Rossiter, "Gelecekteki robotlar doğal ve otomatik olarak soğutulabilirlerse, kullanım performansları geniş ölçüde artmış olacak. İnsanlar Sahra'nın sıcağında veya Antarktika'nın soğuk koşullarında hayatta kalabiliyor. Robotlar da aynı şeyi yapabilmeli" diyerek yenil nesil robotların insanlardan esinlenmesi gerektiğini savundu. Science Robotics'te yayınlanan bir makalede, araştırmacılar ter sistemli robotların insanlar gibi yürümek yerine kayarak hareket edebilecekleri hipotezini ileri sürdü.