Reuters: Esad seçimlerden önce Erdoğan ile görüşmeyi reddetti

Yayın tarihi: 2 Aralık 2022 Cuma 9:40 pm - Güncelleme: 2 Aralık 2022 Cuma 9:40 pm

İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan üç kaynak; Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeyi reddettiğini ileri sürdü. Habere göre; kaynaklardan biri “Erdoğan’a niye bedavadan seçim kazandırılsın ki? Seçimlerden önce herhangi bir yakınlaşma olmayacak” dedi.

Türkiye ve Suriye ilişkileri konusunda bilgi sahibi olduğu ileri sürülen üç kaynak Londra merkezli Reuters’a konuştu. Kaynakların aktardığına göre; Esad, seçim öncesinde Erdoğan ile görüşmeyi reddetti.

Şam hükümeti Erdoğan’ın olası bir görüşmeyi ‘seçim hamlesi’ olarak kullanacağını düşünürken; haber kaynakları Suriye tarafının, “Niye bedavadan seçim kazandırılsın ki?” dediğini aktardı.

Reuters’a konuşan üç kaynak şu iddialarda bulundu:

Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte, Erdoğan ile bir zirve düzenleme teklifini reddetti. Kaynaklardan ikisi, Şam’ın böyle bir toplantının, Erdoğan’ın önümüzdeki yıl düzenlenecek seçimler öncesi ve 3,6 milyon Suriyeli mültecinin bir kısmını geri gönderme konusunda desteğini artıracağına inandığını söyledi.

Diğer kaynak ise, ‘Erdoğan’a niye bedavadan seçim kazandırılsın ki?’ diyerek seçimlerden önce herhangi bir yakınlaşma olmayacağını belirtti. Ayrıca, Suriye’nin dışişleri bakanları toplantısı fikrini de geri çevirdiğini sözlerine ekledi.

Diplomat bir kaynak ise Suriye’nin ‘somut bir şey getirmediği takdirde böyle bir toplantıyı yararsız gördüğünü ve şimdiye kadar istedikleri şeyin Türk birliklerinin tamamen geri çekilmesi olduğunu’ söyledi.

Türkiye’nin konuya yaklaşımını bildiği iddia edilen başka bir kaynak ise ‘çok da uzak olmayan bir gelecekte’ bir Esad-Erdoğan görüşmesinin mümkün olabileceğini söyledi.

Kaynak, “Putin yavaş yavaş bunun yolunu hazırlıyor. Suriye’de büyük bir değişimin başlangıcı olur ve Türkiye üzerinde çok olumlu etkileri olur. Rusya da bundan faydalanır. Birçok alanda gerginlik olduğu düşünülürse.” dedi.

Rusya’dan flaş Erdoğan – Esad görüşmesi açıklaması