Remzi Özdemir uyardı! Körfezden para gelmezse ne olacak?

Yayın tarihi: 5 Nisan 2024 Cuma 4:26 pm - Güncelleme: 5 Nisan 2024 Cuma 4:31 pm

Haber: Özlem Aktürk

Ekonomist Remzi Özdemir geçmişte Körfez  ülkelerinden alınan paranın vadesinin gelmesine dikkat çekerek, “Türkiye bu parayı bulabilmek için Londra’daki tefecilere gidecek yüzde 10’un üzerinde bir faizle yeniden borçlanacak. O da Türkiye’yi çok güç duruma bırakacaktır. O gün tatlı tatlı toplanan bu paraların acı acı ödeme vadesi geliyor. Mehmet Şimşek’i en çok endişelendiren bu” ifadelerini kullandı.

Ekonomi yazarı Remzi Özdemir, TELE1‘de Gerçek Haber Gerçek Ekonomi programına konuk oldu.

Özdemir, ekonomideki krizi yorumlayarak  “Artık sona geldik diyebiliriz ekonomide. Artık bundan sonra bizi acı faturaların ödenme günleri başladı. Hazırlarsanız 2-3 yıl önce Cumhurbaşkanının tarihi bir sözü vardı.”Eğer bir kuyudan su çekmek istiyorsanız o tulumbaya biraz su vermeniz lazım” demişti. Maalesef o kuyunun dibinde kalan son damlayı bile çıkarmak için ekstradan o kuyuya verebileceğimiz su da kalmadı. Yapılacak hiçbir şey yok. Nas iddiasıyla ortaya çıkan bir deney Türkiye’yi fakirleştirdi. Bundan sonra toparlanmak olacaktır. Rasyonel politikalara sadık kalınırsa. Türkiye elbette 2-3 yıl içerisinde nefes almaya başlayacaktır. Şu anda Türkiye hızla bitkisel hayata giriyor.” dedi.

“MEHMET ŞİMŞEK’İ EN ÇOK ENDİŞELENDİREN BU”

Yabancı sermaye arayışına ilişkin de konuşan Özdemir, “Şimşek’in şu anda uykularını kaçıran bir Körfez sorunu var. Seçimden hemen sonra Körfez ülkelerini ziyarete gitmişti. Ancak Körfez’den tek bir kuruş gelmedi. Dubai’den 15 milyar dolar gelecekti, Suudi Arabistan’dan 30 milyar dolar gelecekti. Bunları üst üste koyduğumuzda 60-70 milyar dolar ediyordu. Bir yıllık sürece baktığımızda Körfez’den para gelmiyor. Bir de üstüne dolar kıtlığının olduğu dönemde alınan paraların vadesi geliyor. Mehmet Şimşek’i kara kara düşündüren de bu. Körfez parayı alacak mı? Süreyi uzatacak mı? Körfez’in bana göre gözüne baktığı ABD. Bu ülkeler ABD’ye ve İngiltere’ye göbekten bağlı ülkeler. Bunların tavırlarını belki de Erdoğa’ın ABD gezisi belirleyecek. Gerçi seçim öncesi böyle bir davetin gelmesi biraz destek olarak algılandı. Ama yine de ABD’de nasıl bir pazarlık yapılacağını bilmiyoruz. Körfez ülkeleri vadeyi uzatmazsa işte o zaman bizim işimiz çok daha zor olacak. Çünkü Türkiye bu parayı bulabilmek için Londra’daki tefecilere gidecek yüzde 10’un üzerinde bir faizle yeniden borçlanacak. O da Türkiye’yi çok güç duruma bırakacaktır. O gün tatlı tatlı toplanan bu paraların acı acı ödeme vadesi geliyor. Mehmet Şimşek’i en çok endişelendiren bu.” ifadelerini kullandı.

Remzi Özdemir’den ‘İstanbul’la uyarı: Acı reçete daha ağır olur

Kaynak: HABER MERKEZİ