Remzi Özdemir: 24 Ağustos Türkiye için kader günü

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2023 Perşembe 2:57 pm - Güncelleme: 17 Ağustos 2023 Perşembe 4:39 pm

Ekonomist Remzi Özdemir, Merkez Bankası’nın politika faizini açıklayacağı 24 Ağustos için “Türkiye için kader günü” dedi. Özdemir, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in son açıklamalarını da değerlendirdi.  

Türkiye’de ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken, gözler Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye Bankalar Birliği 66. Genel Kurulu’ndaki sözleri sonrası politika faizi kararının açıklanacağı 24 Ağustos’a çevrildi. TELE1’de Gün Ortası’na konuk olan ekonomist Remzi Özdemir 24 Ağustos’u Türkiye ekonomisinin ‘kader günü’ olarak nitelendirdi.

‘DOLAR KITLIĞI HAD SAFHAYA ULAŞACAK’

Özdemir şunları söyledi: “Merkez Bankası’nın 24 Ağustos’ta Erdoğan’ın vesayetini kırması için politika faizini yüzde 25-30 arasına çıkarmalı. Böyle olursa ‘Erdoğan siyasi söylemlerine devam edebilir ama Nass ekonomisi bitti, rasyonel politikalarla yönetilen bir ekonomimiz var’ diyeceğiz. Ancak ortalık politika faizinin yüzde 21’e çıkarılmasına izin verildiği söyleniyor. Politika faizi yüzde 20 olursa gerçekten işimiz zor, dövizi tutmakta zorlanacaklar. Neden zorlanacaklar? İki nedeni var. Birincisi Amerika’da faiz artışlarından ABD tahvilleri tekrar yükselmeye başladı.

Memur sendikaları isyanda: Hayretler içindeyiz

‘PARA ABD’YE DOĞRU AKACAK’

ABD’de faiz oranının 10 yıllık tahvillerde yüzde 5’i geçtiği bir dönemde sizin yurt dışında para bulmanız çok zor. Şahsen benim dahi param olsa böyle bir durumda Türkiye’ye yatırmam. Gider döviz, ABD tahvili alırım. Bu nedenle bütün dünyada para ABD’ye doğru akacak. Zaten bu akmaya başladı. İşte bu akışla birlikte dolar kıtlığı had safhaya ulaşacak. Şu anda Türkiye’de efektif krizi (dolar kıtlığı) var. İstediğiniz kadar dolar bulamıyorsunuz. Bu nedenlerle 24 Ağustos bizim için biraz da kader günü olacak gibi. Turizmde de işler istediğimiz gibi olmuyor. Rusya’da ruble hızla değer getiriyor. 1 dolar 100 rubleyi geçti. Bu da Türkiye’nin hem ticaretini hem turizmini etkiliyor.”

Hükümetin memura ikinci teklifi de sefalet ücreti!

İstanbul Emniyeti’nde atamalar belli oldu! Tehdit ve tacizleriyle tanınan Hanifi Zengin ilçeye çekildi