Rapçi Murda’ya 4 yıl 2 ay hapis

Yayın tarihi: 19 Nisan 2022 Salı 12:45 pm - Güncelleme: 19 Nisan 2022 Salı 1:57 pm

Murda‘ lakaplı rapçi Mehmet Önder Doğan ‘şarkılarında uyuşturucu kullanımını özendirmek’ten 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Murda lakaplı rapçi Mehmet Önder Doğan, şarkılarında uyuşturucu kullanımını özendirdiği iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı. “Uyuşturucu madde kullandırmaya özendirmek” suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Doğan, 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

‘İTİRAZLARIMIZ OLACAK’

Duruşma çıkışında basın mensuplarının soruları üzerine Murda’nın avukatı Ümit Gürkal Egemen, “Anayasa’nın 26, 27, ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 10. Maddesine göre sanatsal ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledik. Müvekkilimin burada kimseyi aleni bir şekilde herhangi bir kötü alışkanlığa, bunun adı ne olursa olsun özendirme, bunun iyi olduğunu göstermek gibi eylemi hiçbir zaman olmamıştır. Hiçbir sanatçının da böyle bir eylemi olamaz zaten. Bir yorum farkının olduğunu düşünüyoruz. Kararı istinaf edeceğiz, itirazlarımız olacak. Üst mahkeme değerlendirdiği zaman sonucu göreceğiz” dedi.

Avukat Egemen, “İddianame düzenlendikten sonra bir yurt dışı çıkış yasağı verilmişti. Bildiğiniz üzere müvekkilim Hollanda vatandaşı. Türk vatandaşı değil, burada ikametgahı yok. Biz de iddianame değerlendirildikten sonrasında, ifadesi alınıp yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep etmiştik. Bu talebimiz kabul gördü. Bunun için duruşmalardan vareste tutuldu. Ondan dolayı bugün burada yoktu. Konserlerine devam edecek. Biraz önce de kendisiyle görüştüm. Yazın Türkiye’de konserleri var, adalete güvencemiz tamdır. Hukuki süreci takip edeceğiz” diye konuştu. Müvekkilinin iyi bir aile babası olduğunu belirten avukat Egemen, “Bunu da paylaşımlarından görüyorsunuz. Herhangi bir şekilde kendisinin kötü bir alışkanlığı yok. Göz önünde bir insan, bütün gençlere ve topluma örnek olma gayreti içerisinde bir insan. Tabii ki şarkıların içerisinde bazı söylemler olabiliyor. Bu sadece benim müvekkilime ait olan bir şey değil. Bütün filmlerde dizilerde, bütün sanat eserlerinde bu ve bunun gibi şeyler oluyor. Hiçbir sanatçının insanları kötüye sevk etme niyetinin olduğunu inanmıyoruz, düşünmüyoruz ve onları tanıdığımız kadarıyla biliyoruz” dedi.

Hollandalı şarkıcı geçtiğimiz Ekim ayında Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra hakkındaki yakalama kararı uyarınca gözaltına alınmıştı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca tamamlanan soruşturma sonucunda şarkıcı Murda’ya “Uyuşturucu madde kullandırmaya özendirmek” suçundan dava açılmıştı.

Hazırlanan iddianamede, şarkıcının “Duman”, “Pahalı” ve “Eh Baba” isimli şarkılarında yer alan bazı ifadelerin uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımını özendirdiği ileri sürülmüştü. İddianamede, Önder Doğan’ın Türk Ceza Kanunu’nun 190/2 maddesi uyarınca “Uyuşturucu madde kullandırmaya özendirmek” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi talep edilmişti.

Murda’ya 10 yıl hapis istemi