Ramazan pidesinde ‘gramaj oyunu’: 15 TL’ye satılabilecek mi?

Yayın tarihi: 28 Şubat 2024 Çarşamba 11:30 am - Güncelleme: 28 Şubat 2024 Çarşamba 11:39 am

Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun 250 gramlık Ramazan pidesinin fiyatını 15 lira olarak belirledi. Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar tepki gösterdi: “250 gram pide olmaz, halkı kandırıyorlar.”

İstanbul ve Ankara’da pide fiyatları belli oldu. Türkiye Fırıncılar Odası 250 gram Ramazan pidesinin İstanbul ve Ankara’da 15 liradan satılacağını açıkladı. Ancak TELE1’e konuşan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar federasyonun böyle bir yetkisi olmadığını belirterek “250 gram pide olmaz. Halkı kandırmak için ekmekte de aynı oyunu yapıyorlar. 300 gramın altındaki ekmeğin besleyiciliği olmaz. Pide de öyledir. İftarda yenmez, kurur orada” ifadelerini kullandı.

Şu an 400-420 gram pidenin 25 liradan satıldığını belirten Kolivar, fiyatların İstanbul ilçe ilçe olarak da değişebileceğini söyledi. Kolivar şu ifadeleri kullandı:

‘NE ZAMLANDI NE GRAMAJI DÜŞTÜ’

“Pide zamlanmadı. Ne pide zamlandı, ne gramı düştü. En az 3-4 aydır 400-420 gram pide 25 liradan satılıyor. Şimdi bir açıklama yapmış federasyon ama öyle bir yetkisi yok. ‘Türkiye’nin her yerinde kilosu bu olacak’ diye bir yetkisi yok. Ekmekte de böyle yaptı, hükümete yalakalık yapmak için. Kadıköy’deki bir fırınla Bayrampaşa’daki bir fırının maliyetleri aynı değil ki! Her yerde aynı fiyatları açıklayıp milletin kafasını karıştırıyorlar. Fırıncılar Odası’na bağlı fırıncılar büfeci, tüccar fırıncının senelik cirosu 6-7 milyon lira. Esnaf değil ki tüccar o adam. Fiyatı kendi belirler. Fırıncılar şimdi ‘Ramazan gelmesin’ diyor. İşçilerin bayram yevmiyesi var, akşama kadar çalışıyor, 10 işçiye 100’er gram et alsa ayda 60 bin lira eder. 250 gram pide olmaz. Halkı kandırmak için ekmekte de aynı oyunu yapıyor. 300 gramın altındaki ekmeğin besleyiciliği olmaz. Pide de öyledir. İftarda yenmez, kurur orada. Vatandaş her şeytanlığı biliyor. Oruç tutmak için paran olmalı. Adam ne yiyecek akşam? Alım gücünün yüksek olduğu Kadıköy, Üsküdar, Şişli gibi yerlerde 420 gram pide 25 lira. Ama Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Esenler, Arnavutköy gibi yerlerde 340 gram 20 lira. Daha ucuz değil. Gramajı düşük. Biz kuyumcu değiliz ki elle kesiliyor o pide hamurları. Şu an zaten bu fiyatlardan satılıyor. Pide zam yapmıyoruz vatandaş bunu bilsin.”

Ramazan pidesi fiyatına ekonomist yorumu: Shrinkflasyon + Greedflasyon…

Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu

Kaynak: TELE1