Ramazan pidesi fiyatına ekonomist yorumu: Shrinkflasyon + Greedflasyon…

Yayın tarihi: 26 Şubat 2024 Pazartesi 2:42 pm - Güncelleme: 26 Şubat 2024 Pazartesi 2:43 pm

Ekonomist Mahfi Eğilmez gramajı düşmesine rağmen fiyatı artan Ramazan pidesi fiyatını yorumladı.

Ramazan pidesi fiyatı bu yıl 300 gramdan 250 grama düşürüldü, fiyatı da 10 TL’den 15 TL’ye yükseldi. Fiyatı ekonomist Mahfi Eğilmez X hesabından değerlendirdi ve şunu yazdı:

“Geçen yıl 300 gram Ramazan pidesi 10 TL idi. Bu yıl 250 grama düşmüş, fiyatı da 15 TL’ye yükselmiş @barisesen. Shrinkflasyon + Greedflasyon söz konusu. Pide mi alıyoruz ekonomiye giriş dersi mi belli değil.”

SHRİNKFLASYON VE GREEDFLASYON NEDİR?

Greed sözcüğü, İngilizce açgözlülük anlamına gelmektedir. “Nasılsa almak zorundalar” diye düşünen fırsatçılar, enflasyonla ya da kurla açıklanamayacak zamlar yaparak greedflasyona neden olurlar. “Bırakınız yapsınlar, iktisadî ilerleme bireyin çıkarını maksimize etmesiyle olur” felsefesinin kurucusu olan Adam Smith bile bu insanları görse “O kadar da demedik!” derdi. İnsanlar almak zorunda olduğu ve nasılsa alacakları için enflasyonun iki katı fiyat artışları gördüğümüz ürünler greedflasyondan etkileniyor.

Shrinkflasyonda ise ürünün fiyatı yine aynı kalıyor, elbette bu fiyat sabitliği detaylara bakıldığında geçerli olmuyor. 100 gramlık ürün 80 grama düşüp de fiyatı aynı kaldığında ürünün kilo fiyatı aslında yüzde 25 artmış oluyor. Bu durumda fiyat artışı azalan gramajın arkasına gizlenmiş oluyor. Özellikle ekmek gibi ürünlerde sık sık bu durum göze çarpıyor. Paketli ürünlerde de önce gramaj azalıyor, sonrasında maksi boylar piyasaya çıkıyor. Piyasa düzelirse maksi paketlerden maksi ibaresi kalkıyor, maksi boy standart hâle geliyor. Bir sonraki ekonomik darboğazda bu paketler de küçülüyor.

Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu

Kaynak: TELE1