Rahmi Koç Bilim Madalyası’nı alan Prof. Dr. Ayşe Zarakol: Cumhuriyetin yüzüncü yılında bu ödülü almaktan çok onur duydum

Yayın tarihi: 30 Kasım 2023 Perşembe 11:08 am - Güncelleme: 30 Kasım 2023 Perşembe 11:09 am

Koç Üniversitesi tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen ‘Rahmi Koç Bilim Madalyası‘nın kazananı belli oldu. Ödülü alan Ayşe Zarakol, “Cumhuriyetin yüzüncü yılında bu ödülü almaktan çok onur duydum, çok gururlandım” ifadelerini kullandı.

Koç Üniversitesi’nin bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla her sene takdim ettiği Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın 2023 yılı kazananı Cambridge Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Zarakol oldu.

‘Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’ ödülüne layık görülen Ayşe Zarakol, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyetin yüzüncü yılında bu ödülü almaktan çok onur duydum, çok gururlandım. Umarım bana verilen bu madalya uluslararası ilişkiler ve tarihsel sosyoloji alanlarında çalışan genç arkadaşlara da motivasyon olur. Videoda da daha önce söylendiği gibi benim alanım uluslararası ilişkiler. Uluslararası ilişkiler teorisyeni gibi düşünebilirsiniz. Çalışmalarımda tarih, sosyoloji, hukuk gibi birçok alandan besleniyorum. Uluslararası ilişkilerci olarak elbette asıl amacım şu anda içerisinde bulunduğumuz anı ve geleceği daha iyi anlamak. Ama çalışmalarımın çoğu tarihe bakıyor. Çünkü tarihi doğru anlamadan, tarihi doğru bilmeden şu anda olanlar hakkında sağlıklı çıkarımlar yapmak mümkün değil. O yüzden tarihe bakıyorum. Özellikle ilgilendiğimi ve üzerinde çok çalıştığım uluslararası düzende doğu-batı ilişkileri. Ve bu ilişkilerin zaman içerisinde evrimi. Modernite nedir, ne değildir? Devlet ve egemenlik kavramları ne anlama geliyor. Hem anlayışta hem pratikte tarihsel evrimi nedir? Ve özellikle batı dışında. Yükselme ve gerileme ne anlama geliyor? Uluslararası düzensizlik ve sonuçları. Bunlar ana konularım. Türkiye’den bir akademisyen için Rahmi Koç Bilim Madalyası’na layık görülmekten daha büyük bir onur olamaz. Çok teşekkür ederim. Gerçekten çok mutlu oldum.”

“2022 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası” Prof. Dr. Bilge Yıldız’a verildi

Kaynak: TELE1