‘Rabia’ rafa kalktı Çavuşoğlu Mısır’a ‘kardeş ülke’ dedi

Yayın tarihi: 13 Nisan 2023 Perşembe 7:13 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2023 Perşembe 7:32 pm

Erdoğan’ın ‘darbeci, zalim, katil, firavun’ dediği Sisi’nin yönettiği Mısır’la normalleşme tam gaz. Mısır Dışişleri Bakanı Ankara’da ağırlanırken, ilişkilerin büyükelçi seviyesine yükseltileceği açıklandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişte “darbeci, zalim, katil ve firavun” diye seslendiği Sisi’nin yönettiği Mısır’la normalleşme tam gaz sürüyor. Normalleşme kapsamında Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri Ankara’da ağırlandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şukri ile ortak basın toplantısı düzenledi. Mısır’dan ‘kardeş ülke’ diye bahseden Çavuşoğlu “Temsilcilik düzeyinin büyükelçi seviyesine yükseltilmesi konusunda somut adımlar atıyoruz. Önümüzdeki dönemde açıklayacağız” dedi.

Çavuşoğlu, iki ülkenin iş birliğinin bölge istikrarı için önemli olduğunu söylerken, Suriye’de istikrarın sağlanmasının önemine de dikkat çekerek, Suriye’de kalıcı barış için ciddi adımlar gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, Libya konusunda Mısır ile bundan sonra daha yakın iş birliği içinde çalışılacağını belirtti.

Temsilcilik düzeyinin büyükelçi seviyesine yükseltilmesi konusunda somut adımlar atıldığını söyleyen Çavuşoğlu, önümüzdeki dönemde ortak bir açıklama ile bilgilendirme yapılacağını, o güne kadar bazı adımlar atmaya da devam edileceğini söyledi. Çavuşoğlu, iki ülke vatandaşlarının turizmi geliştirmek için vatandaşların teşvik edileceğini de belirtti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, bu konudaki açıklamaların iki ülke tarafından eş zamanlı olarak yapılacağını söyledi.

Erdoğan’ın ‘darbeci’ dediği Mısır lideri Sisi’nin Dışişleri Bakanı Türkiye’ye geliyor

‘İLİŞKİLERİ EN YÜKSEK SEVİYEYE GELSİN İSTİYORUZ’

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise iki ülke ilişkilerinin en yüksek seviyeye gelmesini istediklerini söylerken, diplomatik temsilciliklerin açılması konusunda hemfikir olduklarını açıkladı.

Şukri, “Libya ile ilgili ortak irademiz var. Halkın iradesini yansıtacak bir hükümetin kurulması ve Libya’nın toprak bütünlüğünün korunması konusunda hemfikiriz” dedi. Şükri, cumhurbaşkanı düzeyinde bir görüşmenin de gündeme geleceğini söyledi.

11 yıl sonra Mısır’a ilk ziyaretten “normalleşme” çıktı