11 yıl sonra Mısır’a ilk ziyaretten “normalleşme” çıktı

Yayın tarihi: 18 Mart 2023 Cumartesi 1:39 pm - Güncelleme: 18 Mart 2023 Cumartesi 1:42 pm

Türkiye’den Mısır’a 11 yıl aradan sonra ilk ziyareti gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İlişkilerimizi nasıl normalleştirebileceğimizi konuşuyorduk. Şimdi somut adımlar atıyor olmaktan en çok heralde ikimiz memnunuz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11 yıl aradan sonra Mısır’a ilk ziyareti gerçekleştirerek Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, “Mısır’a benim ilk gelişim bu da benim ayıbım ama bundan sonra daha sık ziyaret edeceğiz. Özellikle depremden sonra bize verdikleri destek için Mısır hükümetine ve Mısır halkına bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Verilen desteği halkımız unutmayacak” dedi.

ŞÜKRİ’Yİ DAVET ETTİ

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Mısır’ı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. En kısa süre içerisinde kardeşim Şükri’yi de Türkiye’de bir kere daha misafir etmekten büyük memnuniyet duyacağım.

Türkiye’de meydana gelen depremden sonra bize verdikleri destek için Mısır hükümetine ve kardeş Mısır halkına teşekkür etmek istiyorum.

Zor zamanlarda gösterilen dayanışmayı unutmayacağız. Türkiye’ye Mısır’dan ciddi ölçüde insani yardım geldi.

İlişkilerimizi nasıl normalleştirebileceğimizi konuşuyorduk. Şimdi somut adımlar atıyor olmaktan en çok heralde ikimiz memnunuz.

Kardeşlik bağlarımızı güçlendirmek için liderlerimiz ortaya bir irade koydular. İki cumhurbaşkanının yeniden bir araya gelmesi konusunda bizleri görevlendirdiler. İlişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimiz konusunda somut adımlar atmaktan memnunuz. Mısır Doğu Akdeniz ve Arap dünyası için çok önemlidir. Bunu ilişkilerimiz koptuğu zaman da söyledik. Mısır’ın oynadığı rolü takdirle karşılıyoruz.

Bölgemizin huzura ihtiyacı var, bunun için birlikte çalışmamız lazım. Bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız da olacaktır, ama bağlarımızı koparmamak için gerekli adımları atacağız.”

Samir Şükri de “Geçmiş yılların telafisi için ileri umutla bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan deprem sonrası ‘Suriyelilere kapı açıldı’ iddialarına yanıt!