Putin Ermenistan’a girerse tutuklanacak: Kremlin’den ilk yanıt

Yayın tarihi: 3 Ekim 2023 Salı 2:44 pm - Güncelleme: 3 Ekim 2023 Salı 5:10 pm

Ermenistan Parlamentosu Roma Statüsü’nü onayladı. Buna göre Putin, Ermenistan’ı ziyaret ederse tutuklanması gerekecek. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Ortağımızdan beklediğimiz türden bir karar değil” ifadelerini kullandı.

Ermenistan Parlamentosu, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararlarını bağlayıcı olarak kabul eden Roma statüsünü onayladı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında, savaş suçları işlediği iddiasıyla yakalama kararı çıkardı. Buna göre Putin, Ermenistan’ı ziyaret ederse tutuklanması gerekecek.

Erivan’dan yapılan açıklamada ise Roma Statüsü’nün onaylanmasının, Azerbaycan’ın Ermenistan’la uzun süredir devam eden çatışmada işlediğini iddia ettiği savaş suçlarını ele almayı amaçladığını ve Rusya’yı hedef almadığını açıkladı.

KREMLIN’DEN “ORTAKLIK” VURGUSU

Karar hakkında konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Ermenistan hükümeti hakkında soru işaretlerimiz var. Ortağımızdan beklediğimiz türden bir karar değil” ifadelerini kullandı.

Alınan kararın Vladimir Putin’in Ermenistan ziyaretlerini reddedeceği anlamına gelip gelmeyeceği sorusuna da yanıt veren Dmitry Peskov, “Elbette Devlet Başkanı Putin’in bir gün, herhangi bir nedenle Ermenistan’a yapacağı ziyareti reddetmek zorunda kalmasını istemeyiz” dedi.

Ermenistan’da ‘darbe girişimi’ iddiası! 8 üst düzey komutan gözaltında