Profesör anlattı: İstanbul’u ‘Stratus’ sardı

Yayın tarihi: 15 Ağustos 2023 Salı 5:16 pm - Güncelleme: 15 Ağustos 2023 Salı 5:16 pm

İstanbul’da pazar gününden bu yana gri renkli bir gökyüzü var. İklim Bilimci Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu ‘Stratus’ adındaki bulutların özelliğini anlattı. 

İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 33.58’e düşerken, kentte pazar gününden bu yana kapalı gri bir hava etkili oluyor.

Habertürk’ün haberine göre İklim Bilimci Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İstanbul’da etkili olan ve gri günler yaşatan bu bulutların isminin Stratus olduğunu söyleyerek, “Bulut miktarı nem olduğunu da gösterir. Stratus bulutu genellikle yukarı seviyeden aşağıya doğru bir hava çöküşü vardır. O yüzden yükselmez, tabaka şeklinde kalır. Yere indikleri zaman da sis olarak adlandırılırlar. Bunların herhangi bir özelliği yok, Stratusler genelde çiseleme yapar. Düşen damlacıklar çok büyük olmadığı için havada buharlaşıyor, hafif bir çisenti şeklinde etkili oluyor. Bağıl nem de yüksek olduğu için insanlar nemi hissediyor.” dedi.

‘İSTANBUL’UN TEPESİNDE BİR ÇEŞİT SİS DURUYOR’

Prof. Dr. Kadıoğlu, Stratus bulutlarının İstanbul’un tepesinde bir çeşit sis gibi durduğunu belirterek bu bulutun oluşumunda Karadeniz’in etkisine dikkat çekti. Kadıoğlu, “Hakim rüzgar yönleri, Karadeniz üzerinden nemi pompalıyor ama bulut yükselemiyor. Böylece, ince tabaka şeklinde bir katman olarak sürekli bir Stratus ile karşı karşıyayız. Birkaç günde hava şartları değişince bu da başka bir şekil alır” ifadelerini kullandı.

‘HER BULUT YAĞMUR BIRAKMAZ’

“Bulutun olması demek yağmur yağacak anlamına gelmez” diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, “Bulutta yağış olabilmesi için, bazı şartların bir arada olması gerekir. İçindeki aşırı sıcak-soğuk su damlacıkları, buz kristallerinin sayısı ve bu bulutun sıcaklığı önemli. Aşırı sıcak-soğuk su damlacıklarının buharlaşıp buz kristallerinin üzerinde birikme hızı önemli. Stratus içinde yeterince buz kristali yok, sıcaklığı da çok düşük değil. Sadece İstanbul’u güneşten koruyor” dedi.

İSTANBUL’DA HAVA NE ZAMAN AÇACAK?

Habertürk TV Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, “Yarından itibaren İstanbul ve çevresinde bulut oluşumu azalacak, perşembe-pazar arası çok daha açık ve güneşli geçecek. Bu sırada da sıcaklıklar 3-4°C kadar artarak yeniden 32-33°C’lere yükselecek” dedi.