Prof. Süleyman Pampal’dan acil çağrı: Fırat’ın önü kapatılmalı

Yayın tarihi: 13 Şubat 2024 Salı 6:43 pm - Güncelleme: 13 Şubat 2024 Salı 6:44 pm

Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, İliç’te yaşanan faciaya ilişkin “Siyanürün Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir” dedi.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Erzincan’ın İliç ilçesinde bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde toprak kayması meydana geldi. İlk belirlemelere göre 9 işçi göçük altında kalırken, siyanürün su kaynaklarına karışma endişesi de var.

‘FIRAT’A KARIŞMASI YAŞAMIN BİTMESİ DEMEK’

Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal konuyla ilgili Habertürk’e açıklamalarda bulundu ve acil bir çağrı yaptı. Pampal şu ifadeleri kullandı:

“Bu işlenmiş topraktır. Altının çıkarılması için işlenen zehirli siyanürlü madde ve onun için kimyasal kullanılan, altını ayırmak için işlemden geçirilen toprak bu maalesef. Üst üste yığılmış bir dağ gibi bir yığın olmuş. Bu mevki Fırat Nehrine de 700-800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır.”

Göz göre göre geldi! İliç maden faciasında 9 işçi kayıp

İliç Savunucusu Sedat Cezayirlioğlu: Bütün Ortadoğu’yu etkileyecek bir felaket yaşanıyor

TMMOB: Facia geliyor dedik, geldi

‘Siyanür yüzünden işçilerin çıkarılması çok uzun sürebilir’

Kaynak: TELE1