Prof. Selva Demiralp’tan yıl sonu enflasyon tahmini

Yayın tarihi: 18 Temmuz 2023 Salı 1:12 am - Güncelleme: 18 Temmuz 2023 Salı 1:16 am

Koç Üniversitesi İktisat bölümünden Prof. Selva Demiralp resmi enflasyonun yıl sonunda yüzde 70’i geçebileceğini söyledi.

Türkiye’de vatandaş dev vergi zamlarıyla sarsılırken, ekonomik kriz de her geçen gün derinleşiyor.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Selva Demiralp yıl sonunda TÜİK enflasyonunun yüzde 70’i geçebileceğini söyledi. Demiralp, bu tahminin gerekçelerini üç madde halinde şöyle sıraladı: 1) Kurdaki değer kaybı 2) Ücret + akaryakıt zamları ve dolaylı vergiler 3) Merkez Bankası’nın artan enflasyonist baskıları bertaraf edecek kadar şahin olamayacağı.”

Paylaşımına katıldığı Ekotürk yayınından bir kesit ekleyen Demiralp bu kesitte, yıl sonuna kadar politika faizinin yükseltilmesi halinde ‘en fazla kurdan gelen yukarı yönlü baskının belki bertaraf edilebileceğini’ belirtti. Demiralp şöyle devam etti: “Ücret zamları var, vergiler var, yakıt zamları var. Tüm bunların da yukarı yönlü baskıları ciddi olarak arttırdığını ve sene sonuna doğru enflasyondaki beklentiyi maalesef yüzde 72’lere doğru zorladığını görüyoruz.”

Demiralp, Merkez Bankası’nın politika faiziyle ilgili tahmin edilenin üzerinde bir artışı gitmesi halinde enflasyonla oranlarının bu tahminlerin altına doğru inebileceğini söyledi.